Suomen U20-maajoukkue aloitti kisaurakkansa eilen Israelia vastaan. Lopputulos itsessään ei herätä suuria tunteita suuntaan taikka toiseen. Näitä tapahtuu. Tiukoissa matseissa minuutin sisällä tapahtuvat swingit voivat heilauttaa ottelun voimasuhteita päätösjaksolla niin paljon, ettei swingin väärälle puolelle joutuva joukkue pysty enää palautumaan voittotaisteluun mukaan.

Niin kävi Suomelle.

Ottelun alussa Suomi oli molemmissa kenttäpäädyissä ongelmissa Israelin kanssa, yksinkertaisesti pahasti rakoilevan toteutuksen kanssa. Ylilataus, jännitys, minkä nimikkeen alle nuo ongelmat haluaakin upottaa, ne olivat joka tapauksessa vahvasti läsnä.

Hyökkäyspäässä hölmöistä pallonkäsittely- ja syöttöhasseista huolimatta Suomi pääsi maalipaikoille myös ottelun avausjakson aikana kelvollisella tahdilla, mutta kirkkaat valot ja kotiyleisön tuoma lataus pitivät erityisesti heittopelin pitkään kohmeessa. Tuomas Hirvonen pystyi tekemään juuri niitä asioita joita mieheltä vaaditaankin tällä tasolla, mutta keskimatkan ratkaisujen kirjon voisi hakea työkalupakista hieman aikaisemmin mikäli heittopeli muulla viisikolla takkuaa.

Hyvänä esimerkkinä, mistä ette vielä saa kuvamateriaalia, toimi tyhjästä laidasta lähtenyt Hirvosen ajo, jossa puolustaja jäi auttamatta kyljen taakse. Sen sijaan, että Hirvonen olisi hakenut kikkapussista floaterin tai muun riman lähelle vievän viimeistelyn, tai vaihtoehtoisesti luonut tilaa itselleen keskimatkan hyppyheittoon, päätyi mies palauttamaan pallon kaarelle Joonas Tahvanaiselle, jonka kevyesti haastettu kolmonen ei osunut renkaan keskelle.

Nämä ovat yksittäisinä tilanteina pieniä juttuja, mutta kun pelaaja on pallossa yhtä paljon kuin Kouvojen nuori takamies on, nousevat nämä tilanteet aina tapetille. Totuuden nimissä, tämä on myös se viitekehys minkä sisällä Hirvosen pelaamista pitää arvioida. Tavoitteena Hirvosella on varmasti olla koko turnauksen parhaita takamiehiä, ei vain paras oman postinumeronsa alueelta kisoihin saapunut pelaaja.

Tuomas oli näistä sanoista huolimatta Suomen tasaisin ja paras takakentän pelaaja avausottelussa. Lauri Markkasen virhevaikeudet tekivät ottelun lopusta luonnollisesti tavallista vaikeamman, mutta nämä asiat kuuluvat peliin. Näistä sanoista siirryttäköön muutamaan asiaan, jotka Suomen EM-avauksessa nousivat esille.

Suomen ongelmat palloskriinipuolustuksessa

Ottelussa oli lukuisia loistavia suorituksia ja hyviä puolustusjaksoja, joiden aikana Israelin hyökkäys saatiin tukahdutettua todella tehokkaasti. Vastapainoksi Suomen puolustus esitti epätavallisen paljon myöhästymisiä jo ensimmäisessä avussa/rullaajan pumppauksessa, eivätkä ne ensimmäiset avut aina tulleet edes oikeista paikoista.

Samalla on todettava, että Israel oli todellakin tehnyt kotiläksynsä ja iski todella, todella hyvin Suomen puolustuksen heikkoihin kohtiin.

42

Ensimmäisessä kuvassa Israelin vitonen on käynyt tekemässä skriinin, jota Fiifi Aidoo ja Markkanen ovat aikeissa puolustaa skriinitilannetta joukkueen puolustuskonseptille tyypillisesti kovalla hedgellä/träpillä. Israel oli kuitenkin scoutannut todella hyvin Suomen palloskriinipuolustuksen heikkoudet, joten tässäkin tilanteessa iso mies teki niin sanotun ”soft rollin”, irroten skriinitilanteesta juuri kolmen pisteen kaaren sisäpuolelle vastaanottamaan syötön.

Kenttätasapainon ollessa tämä, pitäisi rullaukseen saada joku muu auttamaan kuin oikeassa kulmassa olevan Daniel Daninon (#7) puolustajan. Lopputuloksena kuitenkin…

43

Okko Järvi syöksyy kulmasta rullaajan eteen, vaikka Joonas Tahvanainen on vastakkaiselta puolelta tulossa suorittamaan niin ikään rullaajan pysäytystä. Lopputuloksena Daninolle täysin vapaa kolmonen ja Israel kolmen pisteen johtoon.

Ihan näin räikeitä virheitä ei Suomelta nähty kovin montaa kertaa, mutta Israel käytti muilla tavoin esimerkillisesti hyödyksi jokaista pientäkin nukahdusta kotijoukkueen palloskriinipuolustuksessa.

48

Loistava esimerkki ottelun toiselta jaksolta. Tässä on iso osa myös Israelin hyvyyttä ja taktista kypsyyttä.

Markkanen ei ole ihan ajoissa ilmestymässä Israelin Ido Flaisherin takaa estämään takamiehen penetraatiota tai nopeaa syöttöä. Myöskään Järvi ei ole pysynyt pelaajansa mukana niin hyvin kuin tässä tilanteessa vaadittaisiin.

Samaan aikaan Israelin toinen iso on noussut vaparin kulmalle, eikä Tahvanainen ole valmiina pakottamaan pelaajansa catchia kauemmas kolmen pisteen kaarelle.

49

Seurauksena tästä, pääsee Netanel Artzi toimimaan syöttöseinänä takamies Daninolle, jatkaen pallon automaattisesti rullaavalle Flaisherille.

50

Samalla Aidoo ei ehdi aivan nopean syöttöketjun mukaan, vaan Flaisher saa vastaanotettua pallon syvälle törmäyskaaren eteen ja tuloksena kaksi vapaaheittoa.

Yhtä syypäätä ei näihin tilanteisiin löydy, mutta Suomen isojen miesten pitäisi pystyä pykälän verran aktiivisempaan ja samalla aggressiivisempaan toimintaan lähtiessään urheilemaan kolmen pisteen kaaren ulkopuolella. Helpot syötöt palloskriinitilanteista pitäisi pystyä pitämään minimissä. Tässä on oma vastuunsa myös pallollisen puolustajilla, mutta ainakin avausottelussa Suomen isot olivat epätavallisen usein askeleen verran myöhässä omissa rooleissaan.

52

Takamiesten roolien tärkeys korostuu kuitenkin kuvan kaltaisissa tilanteissa. Kun palloskriiniä lähdetään käyttämään keskikaistan läheisyydessä ja pohjimmaisena ideana on nostaa iso pelaaja skriinin tasalle tai sitä korkeammalle häiriköimään pallollista pelaajaa, pitäisi ko. pelaaja pystyä ohjaamaan selvästi jompaankumpaan suuntaan. Pahimmassa tapauksessa käy kuten kuvassa ylempänä, jolloin iso mies jää avomerelle ilman pelastusrengasta. Israelin takamies on ehtinyt vaihtamaan jo kahdesti kättä ja vitonen on vaihtanut skriininsä suunnan yhtä monta kertaa.

53

Lopputuloksena kolmen pisteen kaaren helppo rikkominen ja Tahvanainen joutuu pakittamaan Tamir Blattin (ihan mieletön pelimies) mukana vaparin kulmalle jolloin rullaajalla on vapaa väylä rimalle. Tämän seurauksena Markkanen joutuu auttamaan kulmasta syvälle maalatulle alueelle ja kulmasta sataa kolmosta naamaan.

Tomas Murphy väläytteli, mutta…

Pidän Tomas Murphysta pelaajana. Aktiivinen, mukavan monipuolinen ja ilmeisesti varsin fiksukin pelaaja. Näissä peleissä, juuri nyt, 18-vuotiaalla Murphylla on kuitenkin valitettavasti aika kova kiire.

Jäätävän päätyrajaspinnin tuloksena komean korin avausjaksolla tehnyt Murphy osoitti ottelun aikana olevansa hyökkäyssuuntaan varsin potentiaalinen pelaaja tuleviksi vuosiksi. Vastapainoksi on todettava kuitenkin, että puolustuspäässä muutamat nuorelle pelaajalle tyypilliset ongelmat vaivasivat nuorimman Murphyn pelaamista. Ainakin vielä avausottelussa, en ole suoraan väittämässä etteikö käsittääkseni todella hyvä valmennettava Tomas voisi ottaa harppauksia eteenpäin jo tämän turnauksen aikana.

35

Lassi Nikkarinen ja Murphy puolustavat skriinitilannetta sadan metrin päässä korista, mutta kumpikaan ei onnistu laittamaan Blattia ongelmiin puolen kentän viivan tietämille. Nikkarisella on yritystä tähän, mutta Murphy jää ikävästi vähän puolitiehen. Mies ei mene kiinni pallolliseen, ei ota syöttölinjoja, mutta ei myöskään pääse ihan riittävän nopeasti miehensä mukaan joka lähtee rullaamaan koria kohti.

36

Markkanen kuitenkin ottaa Murphyn miehen vartiointiinsa tämän saatua pallon vapaaheittoviivan lähellä. Samaan aikaan Aidoo on havainnut tilanteen ja lähtee tippumaan päätyrajaa kohti jonne Markkasen alkuperäinen mies on leikkaamassa.

37

Murphylla kestää tässä tilanteessa kuitenkin sekunnin puolikas liian kauan prosessoida oma rotaationsa, eikä Roi Huber ole kykeneväinen heittämään noin vapaata kolmosta ohi.

56

Vastaavan tapainen tilanne syntyi kolmannella jaksolla Suomen siirryttyä nopeassa tahdissa kuuden pisteen karkumatkalle. Murphy ja Arttu Saarijärvi ovat onnistuneet pakottamaan Daninon kauas kolmen pisteen viivasta, mutta Flaisherilla on pallo jälleen lyhyessä rullauksessa vapariviivalla ja Tahvanainen on tullut kulmasta estämään miehen väylän rimalle.

57

Syöttö kulmaan, Hirvonen juoksee sinne, mutta…

Sen sijaan, että Murphy olisi jatkanut laitaan ja joutunut toki puolustamaan pienempää Blattia, lähti mies painimaan korin alle levypallosta. Sitä levypalloa ei koskaan tule, koska täysin vapaaksi jätetty Blatt saa ladata heittoaan juuri sen verran kauan, ettei pallo kosketa edes sukkaa matkalla riman läpi.

Yksittäisiä epäonnistumisia? Varmasti. En usko, etteikö Murphy oppisi toimimaan systeemin sisällä, mutta susipuolustus ja sen rotaatiot vaativat ison määrän harjoittelua ennen kuin ne ovat syvällä selkärangassa. Jokainen liike puolustuksessa mikä täytyy erikseen miettiä, on vaarana kostautua tulostaululla.

65

Päätösjaksolla Murphy kävi vielä kentällä Markkasen ottaessa neljännen virheensä, mutta visiitti jäi tällä kertaa lyhyeksi. Hieman liian syvälle unohtunut Murphy ei ehdi peittämään syöttölinjoja rullaukseen tai laittamaan riittävää painetta Blattiin yhdessä Hirvosen kanssa.

66

Lopputulemana pallo rullaajalle syvään asemaan maalatulle alueelle. Aidoo on tilanteesta aavistuksen myöhässä, eikä pysty paikkaamaan tilannetta hyvällä haastollaan vaan Israel kuuden pisteen johtoon.

Suomen heitonvalinnat 4. jaksolla

Suomi oli ottelussa pitkään mukana myös päätösjaksolla, johtaen ottelua lukemin 65-63 kun pelikellossa oli jäljellä seitsemän minuuttia.

Ottelun päätösjakso jätti kuitenkin paljon toivomisen varaa fiksujen ja hyvien pelaajien valinnoissa hyökkäyspäässä. Väsyminen, isosti hypetetyt kotikisat, oli syynä mikä tahansa, pitäisi tähän osastoon saada selkeä parannus turnauksen edetessä.

Suomi otti liian monta heittoa päätösjaksolla ehkä hieman kyseenalaisten heittäjien toimesta, sekä aivan liian aikaisin. Hyvät heitot ovat hyviä heittoja aikaisessakin vaiheessa hyökkäystä, mutta yksittäisen pallonhallinnan merkityksen korostuessa päätösjaksolla, olisi näiltä osin voinut toivoa ehkä hieman parempia valintoja.

59

Juho-Matti Henttonen pelasi loistavan ottelun. Todella vahva esitys mieheltä, kenen pelipaikan ja -tyylin esittelin pitkin seiniä ennen turnausta. Todella kovaa taistelua, pääasiassa tehokasta hyökkäyspelaamista ja fiksuja ratkaisuja. Silti, kun hyökkäysaikaa on jäljellä 16 sekuntia, ei haastettu kolmonen ole ehkä se heitto minkä Suomi haluaisi tässä tilanteessa.

64

Hirvonen lukeutui myös onnistujien joukkoon avausottelussa, mutta väsymys ja vastustajan kovat otteet läpi ottelun alkoivat näkymään päätösjakson aikana.

Kuva itsessään ei vielä näytä pahalta, mutta kun otetaan huomioon ne 7 kertaa jotka Hirvonen ehti lyömään pallon parkettiin ennen kuin otti pitkän kakkosen 10 sekuntia ennen hyökkäysajan päättymistä, sijoitetaan heitto ”less than ideal” –kategoriaan.

67

You’re busting my balls here.

Okei, okei. Heittohan on muuten ihan hyvä. Trailerina tulevalle Markkaselle kolmonen siihen. MUTTA SE ON KAKKONEN.

Näiden lisäksi vähän hätäinen kolmonen Järveltä, pakotettu syöttö Henttoselle blokkiin Saarijärven toimesta joka riistettiin ja yksi kättä vastaan otettu kolmonen Hirvoselta. Se ei paljoa muuta vaadi, että Israelin tasoinen joukkue Blattin johdolla pystyy kääntämään tiukan pelin päätösjaksolla itselleen.

69

Game. Set. Match.

Joskus omat valinnat kertautuvat ja kosminen keskisormi nousee universumin laidalta siirtämään Fiifi Aidoon wide open 1vs0 lay-upin riman ulkopuolelle.

Kohta jatkuu Espanjaa vastaan.