Susijengi julkaisi vihdoin keskiviikkona puolenpäivän aikaan rosterinsa:
Koponen-Rannikko-Wilson (pointit)
Salin-Huff-Nuutinen-Koivisto (muut)
Markkanen-Murphy-Lee jr-Kotti-Lindbom (isot)

Paperilla kyseessä on Susijengin kaikkien aikojen paras ja monipuolisin ryhmä. Suomi on jo vuosia ollut todella tehokas monistamaan luotua etua korkealuokkaisiin korintekopaikkoihin.

Tuo etu on pääsääntöisesti luotu kahdella tavalla: Siirtymähyökäyksellä ja Petteri Koposella.

Totta kai näiden kahden asian lisäksi on tullut juuri riittävästi lisäpanosta Shawnilta, Junnulta, Sasulta ja lähestulkoon kaikilta arvokisoihin valituilta pelaajilta. Mutta vastustajan silmissä ”scoutti” on ollut yksinkertainen: Suomen vauhti ja Petteri Koponen kuriin.

Lauri Markkanen on pelipaikallaan yksi maailman parhaista rankaisemaan vastustajaa, kun pieni etu on jo luotu. Varsinaisen edun luominen – 1v1 –tilanteiden voittaminen – NBA-tasolla on asia, missä pitää sekä taidollisissa että fyysisissä ominaisuuksissa tapahtua kehitystä. Ja varmasti tapahtuukin.

Näissä karkeloissa ei kuitenkaan kovin monella maalla ole pelaajaa, joka pärjäisi edes näennäisesti Markkasen kanssa. Tämän lisäksi Jammu ja Teemu ovat pelaajia, jotka pystyvät aidosti aiheuttamaan vastustajan puolutukselle niin isoja ongelmia, että puolustuskonseptia on muutettava.

Suomi pystyy myös Markkasen ansiosta ensimmäistä kertaa pelaamaan isoja minuutteja pienellä viisikolla (Huff tai Nuutinen 4-paikalla). Tämä on valtava etu montaa tulevaa vastustajaa vastaan.

Onnea vaan esimerkiksi Ioannis Bourousisille, jos joudut Lauria puolustamaan!
Kaikesta tästä huolimatta, Susijengillä saattaa olla ensimmäistä kertaa vuosiin oikea huolenaihe:

”Ollaanko me valmiita?”

Markkasen integrointi ei todellakaan ole automaattista ja se vaatii toistoja. Ja kun Koponen on joutunut käytännössä koko kesän toipumaan rannevammastaan, ei näitä toistoja ole juurikaan tullut.

Susipuolustus on myös ollut aito huolenaihe läpi kesän. Harva on kuitenkaan maininnut, kuinka oleellinen asia tuossa puolustuskonseptisssa on nimenomaan Petteri Koponen.
Koponen – Salin – Huff on Euroopan tasolla eliitti kaaripuolustuskolmikko. Siihen kun lisää Markkasen korivahtikyvyt, niin Suomella on mahdollisuus olla todella tehokas myös puolustuspäässä.

Ja mitä useammin puolustetaan hyvin, sitä useammin pääsee Susilauma avoimelle kentälle juoksemaan.

”Ollaanko me valmiita?”

Pakko olla.

Kristian Palotie