Susijengin pelit ovat valitettavasti ohi, mutta matka jatkuu vielä parin päivän ajan. Perjantaiaamuna pakattiin kamppeet kasaan ja suunnattiin kohti Bilbaon lentokenttää. Illaksi pitäisi päästä Barcelonaan. Lentokone? Ei. Auto? Ehdottomasti. Kilometrejä sellaiset 650. Ihmettelivät tiskillä moneen kertaan, aikooko matkaisäntä todella ajaa itse koko matkan. Tottahan Teräsmies-lippikseen ja -paitaan verhoutunut mies pystyy tuollaisen poronkuseman yksin ajamaan.

IMG_20140905_102047

Ensimmäinen stoppi: San Sebastián. Biskajanlahden helmi hivelee silmiä. Heti alkuun löytyy hiekkarannoista pienempi. Zurriola-niminen ranta on surffaajien käytössä. Kymmenet surffaajat (kokeneet ja aloittelijat) hiovat taitojaan rannan tyrskyissä. Oli lähellä, että mekin olisimme päässeet kokeilemaan. Aikataulu ei vain tahdo antaa periksi. Pitäisi palauttaa auto kahdeksalta Barcelonan kentälle. Sitä paitsi, vielä pitää hetken aikaa odotella paikallista cowboyta, joka tuntee San Sebastiánin kuin omat taskunsa. Sitä ennen ehtii hyvin käydä aamupalalla viihtyisän näköisessä kuppilassa.

SAMSUNG CSC

Paikallisoppaamme Ilmon johdolla lähdemme kohti vanhaakaupunkia. Toripäivä. Kojut pursuavat vihanneksia. Jostain täältä saa kuulemma taivaallista vasikanposkea. Puikkelehditaan muutama pikkukatu oikealle ja vasempaan, ennen kuin oikea paikka löytyy. Tänne ei todellakaan olisi löytänyt ilman opasta. Jokainen tilaa samaa: puolikas annos vasikanposkea ja puolikas annos pitkään haudutettua possunkylkeä. Ai että on hyvää! Etenkin vasikanposki – koskaan ei olla saatu parempaa.

IMG_20140905_131757

Erittäin antoisan ruokailukokemuksen jälkeen Ilmo piti meille lyhyen ja tehokkaan opaskierroksen. Suurta lahtea ympäröi koko matkalta hiekkaranta Concha. Ranta on kuulemma valittu jossain yhteydessä maailman toiseksi parhaaksi kaupunkirannaksi. Ei mikään ihme. Näkymät ovat kerta kaikkiaan upeat. Nyt ei tosin ehditä pulikoimaan. Sen sijaan lähdetään kiertämään vanhankaupungin muuria. Muuri on arviolta 10 metriä korkea, mutta kunnon myrskyissä vesi kuulemma tulee yli. Muurin kävelykatu kiertää takaisin Zurriolan rannalle. Napataan vielä jäätelöt mukaan. Ei mitään suomalaista perus jäätelöä, vaan kunnon gelatoa.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Turistihommien lisäksi meillä on juoksevia asioita hoidettavana. Kuvaamme pitkin päivää lyhyitä videopätkiä, joista koostetaan varjojuoksu kuntoutuvan Pekka Hyysalon FightBack Runiin.

San Sebastiánissa voisi helposti viettää pari viikkoa, mutta nyt on jatkettava matkaa. Lähdetään ajamaan kohti Pamplonaa ja Zaragozaa. Kumpuileva vuoristomaisema vaihtuu yllättävän nopeasti hyvin tasaiseksi pelloksi. Lähestulkoon kuin Pohjanmaalla olisi. Seuraavaa luontomaisemaa voisi kuvailla preeriaksi. Yhtäkkiä ympärillä on lähinnä vain hiekkaa, ja ajoittain näkyy sienikallioita. San Sebastiánissa venähti vähän ennakoitua pitempi tovi ja tämän paikkaamiseksi paahdamme aika hyvää kyytiä kohti Barcelonaa. Viitteitä kohteen lähestymisestä näkyy orastavan vehreyden myötä. Auringon viime säteiden heijastellessa uskollisen Renaultimme kyljistä, vietämme lyhyen kahvitauon ja karistamme preerian tomut lopullisesti taaksemme.

IMG_20140905_161350

IMG_20140905_182857

SAMSUNG CSC

Viimeiset kilometrit navigoidaan yhtä pientä silmukkaa huomioimatta onnistuneesti kohti lentokenttää. Taivas salamoi mutta jyrinää ei kuulu. Haikein mielin hyvästelemme ratsumme, joka palautti matkaisännän hiipuneen uskon ranskalaisiin autoihin. Taksi hotellille, kirjautuminen ja laukut huoneisiin. Seurueemme nyökyttelee päitään hyväksyvästi hotellin varustelutasolle ja päättää palkita itsensä rankasta matkapäivästä soittamalla huonepalveluun.

IMG_20140906_002202

Baskeriveljekset Jaakko & Jussi