Tämä tie on Suomen selvitettävä, mikäli aikoo Turkissa jatkopelejä pelata. Ja nimenomaan tässä järjestyksessä.

Suomi on hyvässä asemassa: se on parhaalla mahdollisella rosterilla mukana.

Muut lohkon suurmaat eivät pysty samaa sanomaan.

Ranskalta puuttuu muun muassa Tony Parker, Nicolas Batum ja Rudy Gobert (maan kolme viidestä parhaasta pelaajasta).

Kreikalta vuorostaan Giannis Antetokounmpo (maan ja ”olisi ollut kisojen paras” -pelaaja) sekä edellisen sukupolven tähdet.

Puolalta taas joukkueen ylivoimainen tähti Marcin Gortat.

Ja Slovenialtakin ”tuo toinen Dragic” eli Zoran Dragic joutuu jättämään kisat väliin.

Susijengi on useasti aiemminkin Ranskaa kiusannut ja nyt on kaikki mahdollisuudet tuo temppu huomenna toistaa. Vaikka Nando de Colo on kenties Euroliigan paras pelaaja ja rosterista löytyy NBA-pelaajat Joffrey Lauvergne, Evan Furnier ja Kevin Seraphin, niin silti kaikki paitsi voitto on pettymys.

Suomelle kinkkisin pelaaja lienee 35 vuotias Boris Diaw, joka saattaa pakottaa Suomen pelaamaan isolla viisikolla läpi ottelun. Vaikka Diawn parhaat vuodet ovat takanapäin, niin poustissa vaikea nähdä, että hän ei syöttö ja korintekokyvyllään repisi Susipuolustusta kappaleiksi, jos Suomi pelaisi pienellä viisikolla.

Uskon vahvasti Suomen mahdollisuuksiin Ranskaa vastaan, eritoten ensimmäisessä ottelussa. Ranska on silti niin kokenut joukkue ja on taas lohkon muille joukkueille sen verran inhottava vastus, että se taistelee ehdottomasti lohkovoitosta.

Onneksi Ranska pelin jälkeen Susijengi saa välipäivän perjantaina ja mahdollisuuden valmistautua lauantain Slovenia –otteluun, joka on paperilla haastavin joukkue Susijengille.

Luka DoncicGoran Dragic on kauhistuttava takamieskaksikko ja siihen kylkeen kun tunkee Anthony Randolphin, joka on mitoiltaan ja urheilullisuudeltaan alkulohkon ylivoimaisesti potentiaalisin vastaus Lauri Markkaseen.

Slovenia on myös ainoa joukkue, joka pystyy mahdollisesti pakottamaan Susijengin pieneen viisikkoon. Esimerkiksi Dragic – Klemen Prepelic – Doncic – Edo Muric – Randolph saattaa olla koko kisojen paras pieni viisikko. Toisaalta KoponenSalinHuffNuutinen – Markkanen tai Koponen – Wilson – Salin – Huff – Markkanen näyttää ainakin sinivalkolaseilla aika hurjalta.

Toivottavasti KUN pienpalloon mennään niin aikamoista vauhtia ja viihdettä on luvassa.

Sunnuntaina vastaan asettuu lauantaina Islantia vastaan pelannut Puola. Susijengin kannalta saattaa olla hyvinkin kriittistä kuinka paljon Islanti on kyennyt puolalaisia kiusaamaan, koska Puola saa yli kuusi tuntia (27,3%) pidemmän levon sunnuntain peliin kuin Suomi.

Itse uskon, jopa Islannin voittoon Puola –ottelussa.

Yhtään helppoa peliä Susijengi ei tule tästä lohkosta saamaan. Puolan kovimmat äijät Mateusz Ponitka, Adam Waczynski, Lukas Koszarek, pelottavan suuri Przemyslaw Karnowski sekä jenkkihankinta AJ Slaughter ovat kovia tekijöitä Euroopan tasolla.

Puolalla ei kuitenkaan pitäisi olla yhtään asetta Lauri Markkaseen. Häneen on autettava. Ja kun Lauriin lähetetään apuja, heittäjien on oltava valmiina.

Maanantaina Susijengi saa ansaitun lepopäivän ja aikaa valmistautua lohkovaiheen kenties tärkeimpään peliin, tiistain Kreikka –otteluun.

Vaikka Milwaukee Bucks ei päästänytkään Giannisia mukaan, Kreikalta löytyy yksi kisojen pelottavimmista aseista Susipuolustukselle: Ioannis Bourousis.

Bourisis pystyy harhautus-, syöttö- ja heittotaidoillaan sekä yksinkertaisesti todella korkealuokkaisella pelikäsityksellä pahimmillaan pilkkomaan aggressiivisen ja apuja lähettävän puolustuksen aivan palasiksi.

Ison sentterin passeja odottaa vesi kielellä laiturit Georgios Printezis, Kostas Papanikolau ja Ioannis Papapetrou ovat äärimmäisen tehokkaita pelaajia myös pallottomina. Tämän lisäksi takamiesosastolta löytyy todella älykkäitä pelaajia, kuten Kostas Sloukas, Evangelos Mantzaris, Nikos Pappas ja Nick Calathes.

Kreikalla löytyy riittävästi materiaalia voittaa vaikka koko lohko.

Hellasin joukkueessa saattaa kuitenkin kyteä myös ongelmia: Noin viikko sitten Nikos Pappas ja Ioannis Bourousis ottivat harjoituksissa yhteen nyrkit heiluen.

Toivottavasti tämä on häiriötekijä kisoissa, etenkin niillä hetkillä, kun Susijengi saa Kreikan epämukavuusalueelle ja vastoinkäymisiä alkaa ottelussa Kreikan ryhmälle kasautumaan.

Yhtä mahdollista on kuitenkin se, että Hellasin harjoitukset ovat yksinkertaisesti olleet niin intensiivisiä ja kilpailullisia, että joukkue on valmiimpi kisoihin kuin kukaan muu. Ja että kyseisellä kaksikolla nyt vain keitti tuossa kilpailutilanteessa yli.

Suomen tie Helsingissä päättyy keskiviikkona A-lohkon viimeiseen kamppailuun Islantia vastaan. Totta kai tästä(kin) ottelusta odotetaan voittoa, mutta Islanti ei todellakaan ole vastuksena – etenkin ilman välipäivää – helppo.

Aivan kuten Suomen koripallomaajoukkue, Islanti ymmärtää, että jos se haluaa pärjätä lajin suurmaita vastaan, sen on tehtävä asioita eri tavalla. Islannin pelitapa on täysin ainutlaatuinen ja turnausmuotoisessa sarjassa se saattaa olla valtava etu.

Islanti tulee varmasti Suomea vastaan hyödyntämään aina ensimmäisen vapaan paikan ja saattaa myös aika-ajoin hämmentää paikkapuolustuksella.

Martin Hermannsson sekä Aegir Steinarsson johtava vuorotellen peliä takakentältä. Heittävä takamies Hakur Palsson tuo myös taitoa heittävän takamiehen paikalta.

Huomionarvoinen asia on myös se, että Islannilla on peräti viisi (5) pointiksi listattua pelaajaa rosterissaan. Liikettä ja pallotaitavuutta joukkueesta kyllä löytyy.

Islanti on kisojen ainoa joukkue, jota vastaan Susijengillä on fyysinen etu 2-4 –paikoilla. Tämä saattaa hyvin olla asia, mitä voidaan hyödyntää. Mutta sitä ei voi tehdä oman pelitavan kustannuksella.

Suomen 6. pelaaja eli Susijengifanit saavat myös ensimmäisen ison haasteensa Helsingissä, kun äänekkäät islantilaiset saapuvat Hartwallille. Tähän pitää myös jokaisen meidän olla valmiina ja pitää meteliä yllä, vaikka hetkellisesti kentällä olisikin vähän vaikeaa.

Mutta, vain yksi asia Islannissa pelottaa allekirjoittanutta: Tryggvi Hlinason.

Olemme todella onnekkaita, että tämä massiivinen joukkotuhoase on vasta 19-vuotias. Mittaa löytyy 216 senttiä, voimaa aivan liikaa ja kädet ulottuvat sivurajalta sivurajalle. Hlinason oli mies poikien joukossa kesän U20 –kisoissa paukuttaen keskiarvot 16,1 pistettä ja 11,6 levypalloa ottelua kohden.

Fakta on, että A-lohkosta kolme tai mahdollisesti jopa kaksi voittoa riittää. Teoriassa mahdollisuuksia on kuitenkin jopa neljään. Mahdollisuudet on toki myös nollaan.

Susijengin matka jatkuu Helsingistä Istanbuliin.

Tässä Susijengi.comin virallinen veikkaus A-lohkon järjestykselle:

  1. Ranska
  2. Slovenia
  3. Suomi
  4. Kreikka
  5. Islanti*
  6. Puola*

*Jos johonkin muuhun kuin Susijengin peleihin ostat lippuja, varmista, että yksi niistä on lauantain Puola – Islanti. Karnowski – Hlinasson painia et halua jättää näkemättä!

Kristian Palotie
Katso koripalloselostaja Kristian Palotien ja koripalloanalyytikko Mika Honkasalon kattava ennakkoanalyysi Susijengistä, A-lohkosta ja mestarikandidaateista Sportti TV:ssä tästä linkistä: