Suomen 18- ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueet pääsivät nauttimaan puhtaasta rekordista Pohjoismaiden mestaruuskisojen avauspäivänä, kun Sudenpennut pieksi Tanskan molemmissa ikäluokissa Kisakallion Susi Training Centerissä.

Suomen 16-vuotiaat tytöt rallattelivat 80-60-voittoon, kun taas 18-vuotiaat tytöt nappasivat nihkeästä pelistä huolimatta voiton loppunumeroin 89-74.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai tahmean alun, kun Suomen tapaan A-divisioonan EM-kisoihin valmistautuva Tanska kokosi parhaimmillaan kymmenen pisteen johdon ensimmäisellä puoliajalla.

– Ei uskallettu heittäytyä riittävällä rohkeudella ja intensiteetillä, vaan vähän katseltiin. Kati Ollilainen oli valmiina pelaamaan. Ei ihme, koska hän on ollut näissä karkeloissa aiemminkin, muille tämä oli ensimmäinen kerta, päävalmentaja Jussi Räikkä sanoi Koripalloliiton sivuilla.

Sudenpennut tarttui härkää sarvista ja repäisi tahtipuikon itselleen jämäkällä toisen neljänneksen 22-0-juoksulla, jonka jälkeen kotijoukkue piti tassuissaan 13 pisteen johtoa 42-29.

Kolmannella jaksolla sitkeä Tanska vielä hiipi vielä viiden pisteen päähän 46-41, mutta jälleen Sudenpennuilta löytyi eväät vastata. Samankaltainen puolustushurmos poiki tällä kertaa 18-0-juoksun, josta tanskalaiset eivät enää toipuneet.

– Asenteessa ja ilmapiirissä tuli hieno tasonnosto. Rupesimme puolustamaan ja sen jälkeen hyökkääminen muuttui helpommaksi. Koreja jäi vielä piippuun. Lay-upeja ja vapaaheittoja meni paljon ohitse. Silti 80 tehtyä pistettä, joten kovin pettynyt ei voi olla. Parempaa on kuitenkin luvassa, Räikkä kertoi.

Kentän selkeä kuningatar oli Kati Ollilainen (23/4/3 riistoa), joka rikkoi tanskalaispuolustusta rohkeilla ajoillaan läpi pelin. Kiia Mäntylä (11/9/3 riistoa) antoi myös mainioita näyttöjä pelaten 18 minuuttiaan plus-miinus-tilastoilla +22. Puolustuksen ilmentymä oli Taika Uusimäki (6/5).

– Toivoisi, että kaikki suomalaiset tyttöjuniorit katsoisi, että millä efortilla ja heittäytymisellä Taika pelaa puolustuksessa. Siinä on opin paikka jokaiselle, Räikkä kehaisi.

Tanskan pistekärki oli Alberte Frisch (12/8), joka sai taustatukea Bianca Richter Braikialta (9/3) ja Sofia Hulténilta (8/5).

Poikkeuksellisesti PM-kisoja viimeistelyleirinä kohti ensi viikolla alkavia B-divisioonan EM-kisoja käyttävä Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue ei pelannut erityisen hyvin, mutta ylsi silti 15 pisteen voittoon Tanskasta.

Peli oli valtaosin Suomen hallintaa alusta loppuun. Pienissä notkahduksissa jompikumpi, tai molemmat, kaksikosta Awak Kuier (19/8) ja Janette Aarnio (14/5/4 riistoa) ottivat parketin haltuun silkalla rutiinitasollaan.

– Kokonaisuudessaan aika nihkeä peli. Huonot uutiset on, että emme pelanneet ihan sillä tasolla, kun pelasimme Latviaa vastaan kaksi viikkoa sitten. Parannettavaa on. Hyvät uutiset on, että olimme koko ajan pelin päällä ja handlasimme pelin aika suvereenisti siitä huolimatta, Suomen päävalmentaja Jussi Laakso selitti.

Kuierin ja Aarnion ohessa edukseen erottuivat tehokkaasti hyökkäyspäässä esiintynyt Annika Hyttinen (17/5), kentälle rutkasti energiaa tuonut sähköjänis Damoiseaux (3/5/7 syöttöä/4 riistoa) sekä Sanni Tuomisto (9/5), joka pelasi kesän parhaan maaottelunsa.

Tanskan pisterikkaimmat olivat Alberte Rimdal (13/3) ja Frida Formann (12/2).