Helsinki Basketball Academyn keväällä 2018 valmistuvien kaartiin kuuluva Euran Veivin kasvatti Elias Valtonen, 18, on antanut suullisen sitoumuksensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Arizona Stateen siirtymisestä. Nuorten maajoukkueiden vakiokasvoihin kuuluva 198-senttinen Valtonen siirtyy Yhdysvaltoihin pelikaudeksi 2018-19.

Perinteikkäässä ja kovatasoisessa Pac-12-konferenssissa pelaava Arizona State aloittaa parin viikon päästä kolmannen kautensa päävalmentaja Bobby Hurleyn alaisuudessa.

Valtonen ilmoitti sopimuksestaan Arizona Staten kanssa perjantai-iltana Suomen aikaa palattuaan Yhdysvaltain rekrytointivierailultaan. Valintansa Valtonen teki Arizona Staten ja Illinoisin välillä.

Arizonan Tempessä majaansa pitävä ja 10,754 katsojaa vetävällä Wells Fargo Arenalla pelaava Arizona State on kuulunut viimeiset kolme kautta konferenssinsa keskikastiin. NCAA:n valtakunnalliseen lopputurnaukseen joukkue eteni edellisen kerran keväällä 2014, jolloin se sijoittui omassa konferenssissaan kolmanneksi.

– Hemmetin hyvältä tuntuu kyllä! Tuntui oikealta valinnalta. Tykkään tosi paljon päävalmentaja Bobby Hurleysta ja koko valmennusjohdosta, Valtonen hehkuttaa.

– Luulen, että Arizona Staten nopea korkean intensiteetin pelityyli sopii hyvin minulle. Asiat oli hyvin hoidettu kentällä ja sen ulkopuolella, ja pelaajat ottivat hyvin vastaan.

Valtonen on pelannut viimeiset kautta Suomessa Helsinki Basketball Academyn alaisuudessa, jonka hän kertoo auttaneen häntä suuresti matkallaan kohti NCAA:ta.

– Sen perusteella, mitä olen päässyt NCAA-joukkueiden arjesta näkemään, meillä HBA:ssa tehdään asiat aika lailla samalla tavalla kuin amerikkalaisissa yliopistoissa. Sen pohjalta voin lähteä hyvin valmistautuneena urani seuraavaan vaiheeseen.

Valtosta Helsinki Basketball Academyssa viimeiset vuodet valmentanut Antti Koskelainen on mielissään pelaajansa löydettyä seuraavan etapin uralleen.

– Isot onnittelut Eliakselle siirtymisestä seuraavalle askelmalle. Arizona State on varmasti koripalloilullisesti olemassa olleista vaihtoehdoista sopivin, Koskelainen kiittelee.

– Opiskelujen ja koripallon jatkaminen lukion jälkeen yliopistossa on ollut Eliakselle tärkeä asia jo pitkään, joten on luonnollisesti hienoa, että asiat etenivät rekrytoinnin puolesta näin suotuisissa merkeissä.

Koskelainen uskoo, että yliopistopaikan varmistuminen varhaisessa vaiheessa auttaa Valtosta myös viimeisen lukiovuoden haasteissa.

– Kun tietää, mitä elämä tuo seuraavaksi tullessaan, on helppo keskittyä saattamaan lukio-opinnot ja pelikausi M1DA:ssa menestyksekkääseen päätökseensä.

Satakuntalaisesta Euran kunnasta ponnistava Valtonen löysi tiensä kansalliseen valokeilaan ensimmäisen kerran pelikaudella 2013-14, jolloin hän kohosi Uudenkaupungin Korihaiden Korisliiga-kokoonpanoon 14 vuoden iässä kaikkien aikojen nuorimpana pääsarjapelaajana.

Kaudella 2014-15 Valtonen edusti Korihaita miesten Divari A:ssa ennen siirtymistään Helsinkiin ja HBA-Märskyyn. Viime kaudella Valtonen pelasi HBA:ssa 15 ottelua 9,0 pisteen, 5,7 levypallon ja 2,4 syötön ottelukeskiarvoilla.

Nuorten maajoukkueissa Valtonen on nuoresta iästään huolimatta jo veteraani. Valtonen on 68 juniorimaaottelussaan upottanut 11,3 pistettä ottelua kohden Suomen kaikkien aikojen parhaisiin kuuluvan 1999 syntyneiden ikäluokassa.

Kesällä 2015 Valtonen oli 19,1 pisteellään, 6,2 levypallollaan, 2,6 syötöllään, 2,4 riistollaan ja 2,1 blokillaan Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen keskushahmo joukkueen päätyessä ikäluokan EM-kisoissa kuudenneksi, joka on Suomi-koriksen juniorimaajoukkueiden historian kaikkien aikojen kolmanneksi paras saavutus.

EM-kisamenestyksellään 1999 syntyneet selvittivät tiensä ensimmäisenä suomalaisjoukkueena kautta aikain juniorien MM-kisoihin. Valtonen viimeisteli kesän 2016 17-vuotiaiden poikien MM-kisoissa 14,1 pisteen, 4,4 levypallon, 2,0 syötön ja 1,1 blokin keskiarvot.

Lähde: Koripalloliiton sivut.