Kesällä 2019 käytäviin EM-kisoihin valmistautuvat Suomen alle 16-vuotiaiden II-maajoukkueet keräsivät kansainvälistä oppia reppuunsa Liettuan Anykščiaista.

Suomen 16-vuotiaiden poikien II-maajoukkue pelasi kaksi ottelua Kaunas Select -joukkuetta vastaan. Ensimmäinen ottelu päättyi Suomen niukkaan viiden pisteen voittoon 74-69, kun taas toisessa ottelussa Kaunas voitti 51-95.

– Isommassa skaalassa tämä oli meille ensimmäinen ulkomaanleiri ja sudenpolun alkuvaiheiden rakennustyötä. Olimme harjoittelemassa ja parantamassa kansainvälistä pelitempoa ja susipelaamisen kivijalkoja, Suomen päävalmentaja Ville Neva kertoi Koripalloliiton sivuilla.

Nevan suojatit onnistuivat toteuttamaan pienissä pätkissä puhdasta susikoripalloa, joka nuorten Sudenpentujen ensitassutteluissa on hänen mukaansa hyvä suoritus.

– Urheilun perusdynamiikkaan kuuluu tehdä uusia ennätyksiä ja ne syntyvät niin, että uskalletaan yrittää jotain, mitä ei ole aikaisemmin tehty ja siihen pitää heittäytyä täysillä likoon. Tämä leiri ja nämä pelit ovat yksi askel siihen suuntaan. Työ on jokapäiväistä ja monivuotista, Neva sanoi.

16-vuotiaiden tyttöjen II-maajoukkue taas sai vastaansa vilnalaisen Vilnius Select -joukkueen. Tyttöjen pelien saldo oli kaksi voittoa, kun ensimmäisessä pelissä liettualaiset kaatuivat numeroin 64-47 ja toisessa 89-57.

– Nämä olivat ensimmäiset yhteiset pelit koko joukkueen voimin. Kyseessä on, että miten harjoitellut asiat ovat siirtyneet pelaamiseen. Kiva nähdä, että ne ovat. Meillä oli peleissä 19 tyttöä, jotka sai onnistumisia harjoitelluissa asioissa ja toisen ottelun 89 pistettä tässä ikäluokassa on aika iso harvinaisuus, Suomen päävalmentaja Sami Toiviainen nosti fetsiään.

– Tänä ja viime kesänä olemme tehneet niin, että aamuharjoitukset ovat pelkkää henkilökohtaista lajitaitoa tai fysiikkaa ja illat mennään joukkueasioita. Kahden kesän kokemuksella se on osoittautunut hyväksi konseptiksi, Toiviainen lisäsi.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen II-maajoukkue jatkaa pelejään elokuun puolessa välissä turnauksessa Valenciassa, jossa vastaan tulee kaksi Espanjan joukkuetta, Portugali, Puola ja Kreikka.