Barcelonasta Bilbaoon. Siinä lyhykäisyydessään homman nimi perjantaina. Koriksen MM-kisoja varten tänne on tultu, joten nyt saa sinänsä kaunis Barcelona jäädä takavasemmalle. Lentokentällä pienet lippuongelmat nostivat lisähikeä pintaan, mutta luovan selittelyn ja parin ystävällismielisen virkailijan jälkeen päästiin nousemaan koneeseen koko porukan vahvuudella.

IMG_20140829_111554

Bilbaokin on hieman harhaanjohtava nimi, sillä me yövymme satojen ellei tuhansien muiden suomalaisten fanien tavoin Bilbaon naapurikaupungissa Barakaldossa. Ensi tuntumalta Barakaldo on moottoritien viereen rakennettu kerrostalolähiö, mutta kun kurkkaa pinnan alle, löytää paljon muutakin.

Moottoritien länsipuolelta löytyy korkeuseroja sen verran, että muutaman sadan metrin nousu ottaa pohkeisiin. Mutta kiipeäminen on juuri sen arvoista. Moottoritien ja kerrostalojen itäpuolelta puolestaan paljastuu oikein viihtyisä pikkukaupunki ravintoloineen ja baareineen. Aivan hotellin vieressä on kerrassaan erinomainen taverna, jossa paikalliset jäärät käyvät iltapäiväoluella. Ihan samaa ei löydy sieltä koti-Suomesta.

IMG_20140829_173229

Täällä ei juurikaan englantia puhuta, espanjaa osataan, mutta Baskimaan oma kieli, euskera, on se juttu. Konsonantteja on niin maan pirusti, eikä kielellä ole mitään tekemistä espanjan kanssa. Noo, ei hätää, paikallisen ravintolan tarjoilija osasi heti puhua Koposesta. Sehän tunnetusti riittää.

Paikalliset ovat tosiaan varautuneet tuhatpäisen susilauman saapumiseen ja parissakin paikassa on kuullut suomenkielistä huutelua. Kisakuume nousee ja huomenna halli räjähtää ensimmäistä kertaa, kun jenkkien tähtilauma kohtaa alkulohkon avauksessa Susijengin ja sen tukena ulvovan faniporukan. Sitä odotellessa!

Jaakko & Jussi