Jalkapallon EM-kisoissa sen jo viime kesänä näimme, mutta samaa henkeä näyttää olevan myös koripallon puolella. Islanti, tuo piskuinen saarivaltio näyttää sisältävän myös äärimmäisen intohimoista koripallokansaa. Tästä saatiin osoitus jo koripallon EM-kisojen avauspäivänä.

Islanti pelaa alkulohkonsa Suomen kanssa Helsingissä ja maasta onkin lentänyt viikon kuluessa noin 3000 fania Helsinkiin kannustamaan omiaan.

– Berliinin kisat kaksi vuotta sitten jäivät näkemättä. Olemme pikkupojasta lähtien unelmoineet, että Islanti pelaisi joku päivä koripallon EM-kisoissa. Ja koska Berliinissä emme nähneet joukkueemme peliä, päätimme että näin ei voi käydä enää uudelleen, kertoivat kaksi viikon lippupakettia ostanutta islantilaiskannattajaa Yle Urheilulle.

Erityisen kovaksi tunnelma vaikuttaa nousevan Helsingin keskustassa toimivalla virallisella kisatorilla, jossa islantilaiset ja muidenkin maiden kannattajat nostavat henkeä ennen päivän otteluita.

Kaikki muistavat jalkapallon puolelta Islannin fanien mahtavan HÙ-huudon. Kukko ei kuitenkaan käskemällä laula.

– Se on isojen pelikenttien ja isojen joukkojen juttu. HÙ on niin voimallinen, että tuntuisi naurettavalta esittää se tässä meidän kesken, nauraa kannattaja nimeltään Situöbjörn.

Islantilaiset pitivät myös itse ottelussa mahtavaa tunnelmaa yllä huolimatta rumista lukemista. Islanti taipui Kreikalle pistein 61–90 (33–37).

Lähde: Yle Urheilu