Suomen koripallomaajoukkueen eli Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann arvioi joukkueen olevan jopa aavistuksen edellä aikatauluaan valmistautumisessa EM-kisoihin – mikäli pelin kaltaisessa arvaamattomassa toiminnassa ylipäätään toimintaa voi aikatauluttaa.

– Totesin jo alkukesällä tämän kesän valmistavan ohjelman sellaiseksi, josta voi olla haasteellista hakea voittoja. Latvian huolellista pallonliikettä ja Israelin juonikasta hyökkäyspeliä vastaan kollektiivinen itseluottamuksemme ei puolustuksessa ollut vielä sillä tasolla, että olisimme pystyneet voiton hakemaan. Vasta saadessamme perinteikkäämpää koripalloa pelaavat Italian ja Turkin vastaamme, pärjäsimme paremmin, Dettmann sanoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Kuudessa valmistavassa maaottelussaan Susijengi on keskittynyt perusasioihin – keskinäisen luottamuksen rakentamiseen, kansainvälisen pelitempon saavuttamiseen ja susipuolustuksen perusteiden palauttamiseen mieleen, tai lyhyesti sanottuna: seurajoukkueistaan palanneiden pelaajien saamiseen yhteisen susipelitavan ääreen.

– Valmistavissa maaotteluissa voittaminen on toki tärkeää itseluottamuksen kannalta, ja siksi on hyvä, että onnistuimme siinä Turkkia vastaan. Olkoonkin, että voitto ei ollut kovin kaunis, eikä puolustuksemme ollut erityisen hyvää. Voitimme Turkin ensimmäisen puoliajan hyökkäyspelillä – unohtamatta Teemu Rannikon loppuhetkillä kalastamaa hyökkääjän virhettä, Dettmann jatkoi.

– Uskon myös, että tavallisissa olosuhteissa olisimme kääntäneet perjantain Italia-ottelun voitoksemme. Tuomarit eivät puhalla tahallaan ns. ”kotiinpäin”, mutta italialaisina he ovat tottuneet kunnioittamaan oman maansa pelaajia, kun taas meidän pelaajiamme he eivät tunne eivätkä siten osanneet kunnioittaa. Kuten pelin nähneet tietää, siitä syntyy kohtuuton etu toiselle joukkueella. EM-kisoissa pääsemme pelaamaan puolueettomien tuomareiden eteen, ja silloin tämä muuttuja häviää.

Cagliarin turnauksen ottelumuutosten myötä Susijengi sai tilaisuutensa järjestää kaksi harjoituspäivää Helsingissä ennen torstain lentoa Prahaan.

Susijengi kohtaa perjantai-illan ottelussa Prahassa Tshekin, joka koripalloilevan Euroopan yllätykseksi nousi kahden vuoden takaisissa EM-kisoissa puolivälieriin säikyttelemään Serbiaa.

– Olemme saaneet keskittyä laadukkaaseen harjoitteluun tutussa ympäristössä. Lisäksi pelaajamme ovat päässeet viettämään hetken aikaa perheidensä kanssa, mikä on heille erittäin tärkeää näin tiiviissä peli- ja harjoittelurytmissä, Dettmann kiitteli.

– Prahassa jatkamme siitä, mihin Cagliarissa jäimme. Tshekki on tässä vaiheessa hyvä mittari matkallamme kohti EM-kotikisoja.

Susijengi ja Tshekki kohtaavat Prahassa perjantaina 18.8. klo 19:15 Suomen aikaa.