Lapuan Korikobrien kasvatti Ilari Seppälä, 26, on kotimaan parketeilla jo tuttu nimi; onhan hän ehtinyt edustaa pääsarjatasolla jo vuosikymmenen ajan Kouvoja, Bisonsia ja Kataja Basketia sekä juhlinut miesten Suomen mestaruutta kahdesti (Kouvot 2016, Kataja 2017).

Syksyllä Seppälä siirtyi kuitenkin uusiin maisemiin allekirjoitettuaan ammattilaissopimuksen Ranskan Pro B -liigaa edustavan Aix-Mauriennen kanssa. Kauden ensimmäisen kolmen viikon ajan Seppälä vielä mukautui uuteen ympäristöönsä, mutta otti lokakuusta alkaen joukkueensa reilusti reppuselkäänsä. Tätä kirjoittaessa Seppälä on kirjauttanut 13,2 pistettä ja 4,7 syöttöä ottelua kohden.

– Jos pelkästään tilastoja katsoo, ehkä silloin näyttää siltä, että mulla oli vaikeuksia alkukaudella, mutta silloin ei vain heitto tippunut. Valmentajat vaan rohkaisivat ja sanoivat, että hyvä kun heität nyt ohi, että osut sitten loppukaudella. Pari kolme viikkoa siinä meni, kun alkoi taas tuttu tuntuma löytämään, naurahtaa 43,2% tarkkuudella kakkosensa, 36,2% kolmosensa ja 73,5% vapaaheittonsa säkittänyt Seppälä Koripalloliiton verkkosivuilla.

Siirtyminen Ranskaan on saanut kokeneen takamiehen myös muokkaamaan peliään. Liigan pelaajat niin korkeimmalla kuin toiseksi korkeimmallakin sarjatasolla ovat järjestäen äärimmäisen urheilullisia ja fyysisiä. Ei ole harvinaista, että kumpaakin takamiehen paikoilla vuorottelevan Seppälän kimpussa on illasta toiseen pitkäraajainen ja liikkuva kaksimetrinen takamies.

– Pelaajien fyysisyys- ja nopeusominaisuudet ovat ratkaisevasti erilaisia totuttuun nähden. Kyllä siellä on ollut pakko sopeutua ja samalla kehittää omia fyysisiä ominaisuuksiaan, että pystyy pelaamaan vahvuuksillaan. Kroppaa pitää laittaa tosi paljon likoon – se on nimenomaan sitä kansainvälistä pelaamista.

Susijengissä marraskuussa 2017 debyyttinsä tehnyt Seppälä on tähän mennessä kiskonut susipaidan ylleen yhdessätoista miesten maaottelussa, joista seitsemän vuosien 2017-19 MM-karsintaa. Seppälä uskoo, että kokemusten kertyessä hänestä on vuosi vuodelta entistä enemmän apua joukkueelleen.

– Koko ajan tähän menoon on mukautunut paremmin. Kun on omaksunut systeemit ja muutenkin Susijengin tavan, pystyy tulemaan rohkeammin mukaan alusta asti. Koko ajan on enemmän annettavaa.

Lähde: Basket.fi