Suomen naisten koripallomaajoukkueen, tutummin Naarassusien Evita Iiskola, 24, on tehnyt pelaajasopimuksen Italian kakkosliigassa pelaavan Pallacanestro Femminile Umbertiden kanssa. Monipuolinen kolmospaikalla viihtyvä Iiskola siirtyy Italiaan pelattuaan edelliskauden Saksan Bundesliigaa BG 89 Hurricanesissa.

Pallacanestro Femminile Umbertide pelasi vielä viime kaudella Italian Serie A:ssa sijoittuen runkosarjassa seitsemänneksi saldolla 10 voittoa ja 12 tappiota. Joukkue päätti kuitenkin hengähtää ja lähteä rakentamaan uutta alkua Serie A2:sta. Naarassusien aloittava kolmospaikan pelaaja Iiskola hankittiin vauhdittamaan uutta nousua.

– Olin kahden joukkueen välillä, ja Umbertiden päävalmentajan kanssa juteltuani tuntui, että Umbertide sopii minulle paremmin. Päävalmentaja ja minä olimme samalla aaltopituudella joukkueen tavoitteista, kuten myös henkilökohtaisista tavoitteistani. Italia on myös siisti korismaa ja kulttuurillisesti erilainen paikka kuin esimerkiksi Saksa, Iiskola kertoo.

– Umbertidessä on jonkin muotoinen jälleenrakentamisprojekti käynnissä. Valmentaja vaihtunut, ja Italian kakkosessa saa olla vain yksi ulkomaalainen pelaaja per jengi. Tämä tarkoittaa, että minä olen ainut ulkomaalainen pelaaja joukkueessa. Luvassa varmasti paljon vastuuta ja erilaisia kokemuksia.

– Evin monipuolisuus, työmoraali ja häikäisevä kyky oppia ja omaksua ovat niitä asioita, joiden takia hän on todella tärkeä maajoukkueellemme. Umbertide etsi juuri nämä ominaisuudet omaavaa pelaajaa ja sikäli tämä diili on ns. no-brainer, Naarassusien päävalmentaja Pekka Salminen kommentoi.

– Toisesta näkökulmasta asiaa katsoen on hienoa, että Evi pääsee pelaamaan hyvää sarjaa isossa roolissa ja saa aidon näytön paikan seuraavaa askelta varten.

Iiskola on monellakin tapaa Suomen naiskoripallon uuden kehityspolun ilmentymä. Tapiolan Hongan kasvatti urakoi jo nuorella iällä Naisten Korisliigaa, kunnes siirtyi neljäksi kaudeksi NCAA:han Providencen yliopistoon. Yhdysvalloissa vietettyjen vuosien jälkeen 182-senttinen Iiskola siirtyi ensimmäiseksi ammattilaiskaudekseen Saksaan ja nyt Italiaan. Suomen naisten maajoukkueen paidan Iiskola on pukenut ylleen 36 kertaa 4,2 pisteen keskiarvolla.

– Evin ura urheilulukiosta NCAA-peleihin ja siitä ammattilaiseksi kansainvälisille kentille on erinomainen esimerkki kaikille nuorille naispelaajillemme, Salminen sanoo.

Lähde: Koripalloliiton sivut.