Joensuulaisen Kataja Basketin toiseen Suomen mestaruuteen kolmen kauden sisään johdattanut Teemu Rannikko, 36, nimettiin toisen kerran urallaan Korisliigan finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Korisliigan arvokkaimpana pelaajana (MVP) palkittiin puolestaan ensimmäistä kertaa urallaan Helsinki Seagullsin Antto Nikkarinen, 26.

Klassisen viisauden mukaan parhaat pelaajat yltyvät täyteen iskuun tosipeleissä, ja näin tapahtui Rannikon tapauksessa Korisliigan finaaleissa.

Rannikko rekisteröi kuuden ottelun finaalisarjassa 13,2 pistettä, 8,7 syöttöä ja 3,2 levypalloa ottelua kohden ja käänsi henkilökohtaisilla suorituksillaan finaalisarjan toisen osaottelun (24 pistettä, 9 syöttöä, kolmoset 7/8) ja neljännen osaottelun (29 pistettä, 10 syöttöä, kolmoset 5/10) joensuulaisille. Suomen mestaruus oli Rannikolle uran toinen.

– Hieno kausi takana, jonka päätteeksi päästiin nostamaan Pantteri-patsasta. Finaaleista muodostui kovatasoiset, ja vastakkain oli mielestäni kaksi sarjan parasta joukkuetta. Näytettiin etenkin viimeisessä finaalissa, miksi Kataja oli tänä vuonna paras. Päästiin pelaamaan loistavan kotiyleisön edessä ja siitä pitääkin kiittää Kataja-faneja, kiitteli Rannikko videon välityksellä.

– Arvostan kovasti sitä, että minut valittiin tämän finaalisarjan MVP:ksi. Kentällä oli loistavia pelaajia.

Koko Korisliiga-kauden 2016-17 arvokkaimpana pelaajana (MVP) palkittiin puolestaan Helsinki Seagullsin kokenut pelinrakentaja Antto Nikkarinen.

185-senttinen PuHu Juniorien kasvatti viimeisteli SM-pronssia huuhtoneelle helsinkiläisjoukkueelle pitkän kauden aikana 10,5 pistettä, 2,5 levypalloa ja 7,3 syöttöä ottelua kohden hyvin heittotarkkuuksin (2p 48,1%, 3p 33,5%, 1p 76,1%). MVP-palkinto oli Nikkariselle uran ensimmäinen.

– Kausi oli hyvä, vaikka tavoite olikin pronssimitalia korkeammalla. Kataja ja Vilpas olivat vain tänä (vuonna) niin kovia, että muille jäi jämät jaettavaksi, Nikkarinen tunnusti.

– Oma kauteni alkoi oikeastaan siitä, kun viime kaudella tiputtiin seitsemännessä puolivälierässä. Koris oli kivaa ja meillä oli hyvä joukkue, eikä tuntunut hyvältä lopettaa kautta siihen. Joten jatkoin suoraan harjoitteluun ja tähän kauteen valmistautumiseen.

Salon Vilppaan seurahistorian kaikkien aikojen menestyksekkäin kausi päättyi valoisissa merkeissä myös palkitsemisien osalta.

Ensimmäistä kauttaan Korisliiga-seuran päävalmentajana ahkeroinut loviisalaislähtöinen Joonas Iisalo, 31, nimettiin vuoden valmentajaksi. Salon Vilpas ylsi Iisalon komennossa Korisliigan runkosarjavoittoon sekä SM-finaaleihin.

– Hieno kunnia saada tällainen palkinto, mutta itse näen itsessäni paljon kehittymisen varaa valmentajana. Olen kauden aikana oppinut varmasti enemmän pelaajilta kuin he minulta. Päävalmentajana toimiminen ei ole pelkkää X:ää ja O:ta, vaan mukana on johtamista, mediaa ja kaikkea muuta. Kaikilla osa-alueella voi kehittyä, lateli Iisalo vaatimattomasti koriskauden päätösgaalassa.

Vilppaan pelin moottori, 185-senttinen ja 24-vuotias West Virginian yliopiston kasvatti Juwan Staten äänestettiin puolestaan vuoden ulkomaalaispelaajaksi. Staten piiskasi Vilpasta 13,3 pisteen, 2,9 levypallon ja 4,3 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoillaan (2p 50,0%, 1p 62,9%).

Saloon matkusti myös kolmas kiertopalkinto, kun 186-senttinen ja 19-vuotias Karkkilan Urheilijoiden kasvatti Aatu Kivimäki palkittiin Korisliigan vuoden tulokkaana. Kivimäki urakoi kauden aikana 36 ottelua 3,3 pisteen ja 1,1 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoilla.

Vuoden puolustuspelaajan palkinto myönnettiin yhden divarikauden jälkeen paluun pääsarjatasolle tehneelle Lahden NMKY:n kasvatille Vesa Mäkäläiselle, 30.

Kaksimetrinen Mäkäläinen ahersi mestari-Katajassa puolustusvoittoisessa roolissa 21,1 minuuttia ottelua kohden 7,1 pisteen, 3,6 levypallon ja 1,5 syötön ottelukohtaisilla keskiarvoilla. Mäkäläinen on aiemmin palkittu vuoden puolustuspelaajana vuosina 2009, 2011 ja 2015.

Kymmenen kauden jälkeen paluun kotimaan kentille tehnyt Uudenkaupungin Korihaiden kasvatti Gerald Lee Junior, 29, vei nimiinsä vuoden parhaan kuudennen pelaajan palkinnon. 208-senttinen Susijengin luottosentteri teki tuhojaan 13,0 pisteen (2p 61,6%, 1p 71,1%) ja 3,6 levypallon keskiarvoilla ottelua kohden.

Vuoden kehittyneimpänä pelaajana palkittiin puolestaan runkosarjakauden parhaaksi kotimaiseksi korintekijäksi kiilannut Tampereen Pyrinnön 194-senttinen Topias Palmi, 22. Palmi nosti pistekeskiarvonsa 5,3:sta 12,5:aan (2p 52,9%, 3p 34,1%, 1p 87,6%) ja taituroi ohessa 2,9 levypalloa ja 1,1 syöttöä per peli.

Korisliigan vuoden erotuomarin kiertopalkinnon vei ensimmäistä kertaa Ville Selkee.

Korisliigan palkitut 2016-17
Vuoden pelaaja Antto Nikkarinen
Vuoden ulkomaalaisvahvistus Juwan Staten
Vuoden puolustuspelaaja Vesa Mäkäläinen
Paras kuudes pelaaja Gerald Lee Junior
Vuoden kehittynein Topias Palmi
Vuoden tulokas Aatu Kivimäki
Vuoden valmentaja Joonas Iisalo
Vuoden erotuomari Ville Selkee
Finaalin MVP Teemu Rannikko
Fair Play -palkinto Kouvot
Vapaaheittopalkinto Teemu Rannikko
Korisliigan paras toimitsijapöytä Kataja Basket

Naisten Korisliigan palkitut 2016-17
Vuoden pelaaja Taru Tuukkanen
Vuoden ulkomaalaisvahvistus Bria Goss
Vuoden puolustuspelaaja Saara Wahlgren
Paras kuudes pelaaja Ulriikka Latvala
Vuoden kehittynein Minna Mali
Vuoden tulokas Sofia Rajala
Vuoden valmentaja Miikka Sopanen
Vuoden erotuomari LaTrice Little
Finaalin MVP Taru Tuukkanen
Fair Play-palkinto (Karénin kannu) Hyvinkään Ponteva
Vapaaheittopalkinto Henna Salomaa

Muut palkitut 2016-17
Miesten Divisioona A:n vuoden pelaaja Edon Maxhuni
Miesten Divisioona B:n vuoden pelaaja Mikael Sandberg
Naisten I divisioonan vuoden pelaaja Asta Leinonen
A-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja Reetta-Sofia Tulkki
A-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja Miika Heinonen
B-tyttöjen SM-sarjan vuoden pelaaja Noora Markkanen
B-poikien SM-sarjan vuoden pelaaja Mustafa Amzil
Vuoden mieskoripalloseniori Heikki Helen
Vuoden naiskoripalloseniori Kati Tienari
Unified koripallo, vuoden urheilija Laura Raunio
Unified koripallo, vuoden partneri Elli Marjanen
Juniorisarjojen lupaava kaukoheittäjä Rikhard Halmesmäki
Vuoden koripallojohtaja Jarkko Miinin
Heikki Tuomala -palkinto Keijo Poutiainen
Elämäntyöpalkinto Markku Annanolli
Koripallokasvattaja Kimmo Olli
Koripalloteko Mixu ja Maikku Roadshow
Pikkusudet-palkinto Rovaniemen NMKY

Lähde: Koripalloliiton sivut.