Koripallo valtaa aikuisten Disneylandin reiluksi viikoksi. Joka omaan korvaan kuulostaa täydelliseltä yhdistelmältä, jos ulkona lämpötila ei olisi parhaimmillaan 48 C, joka tekee suomalaiselle jo hengittämisestä riittävän urheilusuorituksen.

NBA Summer League järjestetään Las Vegasissa joka heinäkuun alussa. Suomalaisittain 2017-versio on hyvinkin selkeistä syistä historian mielenkiintoisin. Suomi on ottamassa jälleen yhtä isoa askelta kohti koripallon kirkkaimpia parrasvaloja.

Myös valmennuspuolella olemme Nevadan aavikolla hyvin edustettuna. Helsinki Seagullsin Mikko Larkas toimii valmentajana Global Summer Leaguessa ja Ratiopharm Ulmin akatemian päävalmentaja Danny Jansson vuorostaan tarjoaa osaamistaan Scorers 1st Showcase –tapahtumassa.

Jokaisen pelaajan ura ei aivan NBA-parketeille johda. Näissä niin sanotussa ”Showcase” –tapahtumissa pelaajat yrittävät osoittaa potentiaalinsa kykyjenetsiöiden, valmentajien ja pelaaja-agenttien silmiin. Yksi optio uran jatkolle on vanhalla mantereella, ehkä jopa Suomessa divaritasolla tai Korisliigassa?

Suomen ainoan NBA/FIBA –lisenssoidun agenttuurin perustaja Jan Wieland tuntee Las Vegasin koripallokesän meiningin hyvin:

”Eri liigoilla on omat mallit. Mm. Meksion liiga järjestää ensimmäistä kertaa oman Showcasensä, joka on pitkälti Etelä-Korean mallista kopioitu. Etelä-Korean liiga järjestää heinäkuun loppupuolella oman Showcasensa, joka huipentuu oman liigan dräftiin. Tänä vuonna yil 800 pelaajaa ilmottautui, heistä vain 201 valitaan pelaamaan Showcaseen.

Halliin sisään pääsee joukkueiden edustajien ja pelaajien lisäksi vain pelaajien rekisteröityneet agentit, joiden pitää rekisteröityminen hoitaa kaksi kuukautta etukäteen.

Panokset ovat valtavat maailman suurimpien yritysten (Sony, Toshiba, Samsung yms.) rahottamilla joukkueilla. Vain 20 pelaajaa dräftätään, joista ensimmäiset kymmenen tienaavat tulevalla kaudella Etelä-Koreassa 30.000, toiset kymmenen 20.000 euroa kuukaudessa.” – Jan Wieland, Blacktop Management

Yhden suomalaisen pelit jatkuvat tulevalla kaudella maailman ykkössarjassa. Vegasissa on enemmän viihdettä tarjolla kuin missään muussa maailman kaupungissa. Huomenna selkeä ykköstapahtuma – ainakin omassa kalenterissani – klo 13:30 paikallista aikaa (klo 23:30 Suomen aikaan) Lauri Markkanen pelaa ensimmäisen ottelunsa Chicago Bulls –paidassa.

Suomi ja NBA ovat vuosikymmeniä jo pientä flirttiä harrastaneet. -70 ja -80 –luvulla kun NBA:n varaustilaisuudessa oli dräftikierroksia moninkertaisesti, ensimmäisiä suomalaisia varattiin taalaliigan joukkueisiin.

NBA-pelipaitaa nämä Suomen koripallon pioneerit eivät kuitenkaan päässeet ylleen vetämään ennen kuin vasta lokakuun viimeinen päivä vuonna 2000 Hanno Möttölä asteli Philips Arenan Parketille, kun Atlanta kohtasi kauden avausottelussaan Charlotte Hornetsin. Möttölän debyytti oli henkilökohtaisella tasolla varsin onnistunut: 31 minuuttia, 10 pistettä ja 5 levypalloa.

Hannon kaksivuotisen Hawks –uran jälkeen suomalaisittain merkittävimmät NBA –tarinat ovat olleet kesän 2007 dräftin 1. kierroksen viimeinen varaus Petteri Koponen sekä 2013-14 kauden Chicago Bullsissa pelinsä pelannut Erik Murphy.

Huonoakin tuuria on ollut. Etenkin Koposen kohdalla, jos oikeudet olisi omistanut joku muu joukkue Petsku saattaisi aloittaa syksyllä uransa 11:ttä kautta NBA:ssa. Näin ei kuitenkaan – ainakaan vielä – ollut tähtiin kirjoitettu.

Todellista läpimurtoa NBA:ssa ollaan suomalaiselta odotettu pitkään. Nyt ei enää ovea vaan koputella vaan nyt sen läpi jyrätään!

Tuskin Lauri tätä lukee, enkä tiedä mikä se ”oikea” viesti tässä kohtaa nuorelle miehelle olisi. En myöskään täysin sujuvasti nuorten koripallokieltä puhu, mutta yritetään:

”Okei bro! Anna niille sitä hyvää!”

Kristian Palotie