Korisliigan ensimmäinen välieräpari pyörähtää käyntiin torstaina, kun Salohallin parketilla finaalipaikasta taistelun aloittavat Salon Vilpas ja Kauhajoen Karhu. Molemmat joukkueet lähtevät metsästämään kevään kuumimmista otteluista seurahistoriansa ensimmäistä mitalia.

Torstaina alkava välieräsarja Salon Vilppaan ja Kauhajoen Karhun välillä pitää sisällään kaksi erittäin laadukasta ja leveällä materiaalilla operoivaa joukkuetta, joilla molemmilla on täydet mahdollisuudet nostella Pantteria kevään päätteeksi. Välieräsarja on myös toinen Vilppaan ja Karhun käymä pudotuspelitaistelu, mutta vasta ensimmäinen joukkueiden yhteisellä liigataipaleella joka alkoi kaudesta 2009/10.

Joukkueet mittelivät liiganoususta kauden 2008/09 päätteeksi ja tuolloin viidenteen ja ratkaisevaan ottelun divarin finaalisarjan vei nimiinsä Karhu. Vilpas varmisti kuitenkin nousi samalla ovenavauksella Korisliigaan kun se onnistui tiputtamaan Karkkilan, tuolloisen Team Componentan, liigakarsinnoissa.

Kaudesta 2009/10 alkanut joukkueiden yhteinen liigataival ei ole siis vielä kertaakaan asettanut joukkueita vastakkain pudotuspeleissä. Joukkueiden ensimmäisessä pudotuspelikohtaamisessa on näin ollen heti panoksena mitali, joka olisi kummallekin seurahistorian ensimmäinen SM-tasolla.

Joukkueet saapuvat välieriin varsin samanlaisessa lennossa. Siinä missä Vilpas kohtasi ongelmia Pyrintö-sarjan avausottelussa ennen 3-0 voitoin välieriin etenemistä, oli Karhu vahva oman puolivälieräsarjansa alussa Kobria vastaan, kärsien kuitenkin kolmannessa ottelussa tappion ennen päätösottelun komeaa vierasvoittoa.

Isossa kuvassa molemmat joukkueet ovat täysin ansaitusti välierissä. Kauden mittaan myös vieraspelaamisensa raiteilleen saaneen Karhun kone yski hieman Bojan Sarcevicin loukkaantumisen vuoksi, mutta juuri pudotuspelien alla kentille palannut takamies toimi vajaan 20 minuutin peliajallaan puolivälierissä Karhun hyökkäyksen tuttuna moottorina juuri silloin kun joukkue sitä kipeimmin tarvitsi.

Vilpas on kuitenkin runkosarjan voittajana ja puolivälierät otteluvoitoin 3-0 selvittäneenä sarjan ennakkosuosikki. Puolivälierien päätösottelussa joukkue koki kuitenkin säikähdyksen kun urheilullinen laituri Desmond Williams näytti loukanneen polveaan laskeuduttuaan donkkiyrityksestä epäonnisesti alas, mutta miehen odotetaan pelaavan välieräsarjassa. Samalla Vilpas on saamassa vahvistusta viime kevään johtajastaan, kun Juho Nenonen on päässyt toden teolla joukkueen harjoitusvahvuuteen mukaan.

Joukkueiden kohtaamisessa esille nousevat muutamat taisteluparit sekä mahdolliset pelitaktiset seikat.

Vilppaan takakentän maestro, kenties Korisliigan nopein pelaaja Juwan Staten (pudotuspeleissä 15,7/4,0 syöttöä), on luonnollisesti jokaisen vastustajan papereissa merkitty etukäteen isolla punaisella tussilla. Myös Karhu haluaa varmasti hidastaa miestä aina kuin mahdollista, eikä Karhun leirissä todellakaan haluta nähdä Statenin kirmaavan levypallon jälkeen avoimella kentällä kohti hyökkäyspään korirengasta. Voisi jopa todeta, että mitä paremmin Karhu pystyy pitämään Vilppaan poissa siirtymähyökkäyksistä, sitä vahvemmilla joukkue on ottelusarjan voiton kannalta.

Suoraan yksi-vastaan-yksi Statenin pysäyttäminen on varsin ongelmantäyteinen savotta. Karhun päävalmentaja Sami Toiviainen säilyttää kuitenkin tunnetusti takataskussaan reseptejä jos jonkinlaisiin keittoihin, joilla vastustajan tähtipelaajan pelaamisen saa pois raiteiltaan.

Mikäli Karhu onnistuu pitämään Statenin aisoissa, on Vilppaalla heittää kehiin myös hieman epätavallisempi pelintekijä. Pyrintöä vastaan 15,7 pistettä, 8,0 levypalloa ja 5,7 syöttöä ottelua kohden kirjauttanut monipuolinen sisäpelaaja Al’lonzo Coleman toimii Vilppaan hyökkäyksen moottorina etukentällä ja aiheuttaa myös Karhulle varmasti ison kasan harmaita hiuksia ottelusarjan edetessä.

Kaksikon takana Vilpas sai Pyrintöä vastaan onnistumisia laajalta rintamalta. Okko Järvi (10,7/2,0 syöttöä) oli Vilppaan kotimaisen kaartin pisteykkönen, tarkkakätisen Mikko Koiviston (9,7/1,7 syöttöä) ja isolla sydämellä ottelusta toiseen taistelevan kapteeni Michael Poundsin (9,3/1,7 syöttöä) säestäessä taustalla. Isossa päässä Vilppaan peliin syvyysuhkaa ja riman päältä viimeistelyä tuova Brandon Edwards (11,3/7,7) on skriineillään ja vahvoilla rullauksillaan salolaisten hyökkäyksen keskustassa ase, jota joukkue käyttää ihailtavalla tavalla hyödykseen.

Minkälaisen lisämausteen ottelusarjaan tuo Nenonen? Mikäli mies ehtii täyteen pelikuntoon, muodostaa hän Matias Ojalan (8,3) kanssa varmasti välieräjoukkueiden heittovoimaisimman nelospaikan duon.

– Pari päivää tässä on katsottu Vilppaan pelaamista Pyrintö-sarjassa, sekä muutamassa runkosarjapelissä. Ollaan yritetty löytää niitä pieniä juttuja, joihin voisimme Vilppaan pelaamisessa iskeä, Karhu-luotsi Toiviainen toteaa.

– Hienoa lähteä haastamaan runkosarjan ykköstä heidän kotikentälleen. Me olemme täysin terveitä muutamaa junioria lukuun ottamatta, joten pääsemme hakemaan yllätystä täysin voimin.

Karhun osalta ottelusarjan mielenkiintoisin ennakkospekulointi kohdistuu joukkueen etukentän jenkkikolmikon peluutukseen. DeVaughn Washington (14,8/8,5) ja Devonne Giles (9,8/7,3) pelasivat kaikki neljä ottelua Kobria vastaan, Kammeon Holseyn odottaessa vielä vuoroaan penkillä. Miten Toiviainen haluaa lähteä hyökkäämään Vilpasta ja erityisesti monipuolista, mutta puolustuspäässä hetkittäin säästöliekillä pelaavaa Colemania vastaan?

Etukentän kolmikon peluutusta sekoittamalla Karhu pystyy samalla mahdollisesti sekoittamaan myös Vilppaan palapelin palasia siinä määrin, että sen yhden, tarvittavan vierasvoiton varastaminen muodostuu vähän todennäköisemmäksi.

Karhun osalta uskoa ottelusarjaan luo varmasti joukkueiden runkosarjan viimeinen välienselvittely. Ilman Sarcevicia pelannut Karhu venytti ottelun ratkaisun jatkoajalle, jonka Vilpas kuitenkin vei nimiinsä kahden pisteen erolla. Tuossa ottelussa Holsey operoi Karhulle huiman tilastorivin, 22 pistettä, 10 levypalloa, 5 koriin johtanutta syöttöä sekä 2 torjuntaa.

Karhun takakentän rotaatio on toinen kauhajokisten ilon ja uskon lähde. Toiviainen on saanut kasattua Bojanin taakse Joonas Lehtorannan (5,0/2,8 syöttöä) ja Tate Unruhin (9,8/2,5 syöttöä) muodossa riittävän leveän ja ennen kaikkea laadukkaan takakentän, jotta Karhun pelaaminen pysyy edelleen tehokkaana myös Bojanin istuessa penkillä. Karhun hyökkäys on ollut tällä kaudella vähemmän yllättäen koko sarjan tehokkain, tuottaen 112,8 pistettä per 100 pallonhallintaa.

Karhun näkökulmasta otteluiden tempon laskeminen ei välttämättä ole huonoin mahdollinen ajatus, Vilppaan ollessa parhaimmillaan siirtymähyökkäyksissä ja avoimella kentällä palloa työntäessään. Hyökkäystehokkuus ei tällöin pysy todennäköisesti ihan runkosarjan tasolla, mutta Bojanin johtama Karhun hyökkäys tuottaa myös puolen kentän hyökkäyksissä kiitettävällä tahdilla todella laadukkaita heittoja.

Karhun kevään ykköstykki on tähän mennessä ollut vähemmän yllättäen urheilullinen ja ulottuva laituri Austin Hollins (17,8/3,8/2,8 syöttöä). Molempiin suuntiin esimerkillisesti töitä tekevä Hollins saa puolustuspäässä vastuulleem todennäköisesti Williamsin pysäyttämisen, mikäli mies on pelikunnossa heti ottelusarjan alussa. Vastaavasti hyökkäyspäässä Hollins on Karhun tärkein yksittäinen pelaaja. Korintekovoimainen joukkuepelaaja valtavalla määrällä urheilullisuutta ja heittotaitoa (3p 46,4% pudotuspeleissä) on yhdistelmä, jonka vuoksi vastustajan puolustus joutuu jatkuvasti olemaan hieman kallellaan Hollinsiin päin.

Hollinsin ja Sarcevicin luomaa tilaa pyrkivät parhaalla mahdollisella tavalla käyttämään hyväkseen vahvaa kautta pelaava Samuli Vanttaja (8,5/3,8), sekä Toiviaisen monitoimityökalu Juho Lehtoranta (7,0/4,0/1,3 syöttöä). Lehtorannan rooli Karhun pelaamisessa todennäköisesti nousee mitä pidemmälle ottelusarja etenee, sillä Vilppaan leiristä löytyy useampi kuin vain yksi pysäytettävä pelaaja ja yhdessä Hollinsin kanssa Lehtoranta muodostaa Karhun puolustuksen peruskiven, johon koko joukkueen on hyvä nojata.

– Karhu on joukkueena erinomainen ja kun he ovat päässeet pelaamaan koko kahdeksan pelaajan rotaatiollaan, he ovat olleet todella vaikea vastustaja kaikille. Tästä kahdeksikosta löytyy kokoa, taitoa ja urheilullisuutta. Kaikki pelaajat tuovat omat uniikit taitonsa peliin ja vain yhden option pois ottaminen ei vielä takaa pysäytyksiä. Kun tähän lisätään vielä yksi Korisliigan parhaista ja kokeneimmista valmentajista niin ei ole ihme, että Karhu pelaa niin hyvin kuin pelaa, toteaa Vilppaan päävalmentaja Joonas Iisalo.

– Erot joukkueiden välillä ovat kuitenkin pienet. Avainasemassa tulee olemaan, kumpi saa toiselta enemmän vahvuuksia pois ja pystyy itse toteuttamaan omaa konseptiaan. Odotettavissa on kahden taitojoukkueen ottelusarja, jossa pelataan kovaa, mutta rehdisti.

Lähde: Koripalloliiton sivut.