Suomen naisten koripallomaajoukkueen taisteluvalmius näkyi tulostaululla lauantain Romania-ottelun avausjaksolla, mutta toisella neljänneksellä vierasjoukkue kaahasi ohitse. Suomen valmennustiimin Jussi Räikkä näkee, että pelaajien henkinen kapasiteetti pitää saada näkymään paremmin kentän tapahtumissa.

– Sanoisin, että viikon harjoitusten ja Viro-scrimmageottelun perusteella olisi ollut edellytyksiä pystyä parempaan. Ei ollut intensiteetiltään paras Suomi.

Hän kertoo, että vastustajan fyysisyys ei tuottanut yllätyksiä, vaan Suomi pärjäsi pitkälti hyvin sentteri- ja takapelaajaosastolla. Räikkä uskoo, että seuraavan kerran kun maajoukkue kohtaa Romanian kaltaisen vastustajan, valmennusjohdon pitää tarkastella, miten otteluun valmistaudutaan henkisesti.

– Pitäisi haastaa pelaajia olemaan rohkeampia ja jännittämään vähemmän. Pitäisi saada henkistä kapasiteettia paremmin käyttöön. Se on kuitenkin se kapasiteetti, mitä pystyy lähes määrättömästi kehittämään.

Räikkä huomauttaa, että Susiladiesin joukkue on kasvutarina, joten kasvukipuja mahtuu matkan varrelle.

– Kentällä oli paljon hyviä hetkiä ja tilanteita, missä tahto ja kamppailuvalmius näkyi. Ne eivät vain kestä meillä vielä 40 minuuttia. Olemme kuitenkin paremmassa tilanteessa kuin marraskuussa.

– Tämä on pitkä prosessi ja meidän pitää vain joutua näihin tilanteisiin useasti.

Vaikka Suomen naisten maajoukkue on nuori, valmentaja ei laske sitä tekosyyksi tappioille. Hän mainitsee esimerkkinä 17-vuotiaan Elina Ariken, joka pelasi lauantaina pirteästi (8/3/1) vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan.

– Elina on hyvä esimerkki sellaisesta pelaajasta, joka menee vaan ja tekee parhaansa. Hän ei niin murehdi sitä, mitä edellisessä tilanteessa tapahtui. Se on se ajattelumalli, mitä pitää ruokkia. Varmaa on, että epäonnistumisia tulee. Pitäisi vain ajatella mitä niistä opitaan, jotta seuraavalla kerralla ollaan parempia.

– Kaikkein tärkein asia, olit sitten nuori tai vanhempi, on se, että kun olet kovemmilla kuin arjessa, miten otat tilanteet vastaan– näetkö uhkia vai kehittymisen mahdollisuuksia?

Räikkä kertoo hienona hetkenä Susiladiesin viikonlopussa kapteeni Taru Tuukkasen pep talk -tyylisen ”haluammeko voittaa, vai tyytyä tappioihin?” -tyylisen puheen pelaajistolle.

– Jos joskus koittaa päivä, että Taru ei ole mukana, niin se, että hän on nyt jakamassa perintöä eteenpäin on valtavan arvokasta.

Tulevaisuuteen maajoukkueen valmennustiimi suhtautuu oppivaisin tunnelmin.

– Tärkein asia on katsoa, mitä Romania-pelistä on opittavissa. Mitä jäi piippuun ja mitä ruvettaisiin saamaan esille. Tarvitsemme vielä rohkeutta, uskallusta ja päättäväisyyttä eli olemassa olevia voimavaroja käyttöön.

Lähde: Koripalloliiton sivut.