Ranskan maajoukkueen päävalmentajan Vincent Collet’n apuna huippuseura SIG Strasbourgissa päättyvällä kaudella toiminut Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi, 30, vaihtaa maisemaa.

Lappeenrantalaislähtöisen Tuovin uusi komennuspaikka on Ranskan liigaa pelaava BCM Gravelines-Dunkerque, joka tähtää uuteen nousuun valmentajanvaihdoksen jälkeen.

Gravelinesia vuosikaudet valmentanut Christian Monschau jää syrjään joukkueen päävalmentajan postilta kuluvan kauden jälkeen ja tekee tilaa apuvalmentajan tontilta nousevalle 34-vuotiaalle Julien Mahélle.

Mahé otti yhteyden ensimmäistä kauttaan Ranskassa valmentavaan Tuoviin joitain viikkoja sitten, ja yhteinen sävel löytyi nopeasti.

– Keskustelimme Mahén kanssa koripallosta ja filosofiasta, eikä mennyt kauaa, kun Gravelines ilmoitti olevansa kiinnostunut apuvalmentajan palveluksistani tulevalla kaudella, Tuovi taustoittaa.

– Ajatuksemme kohtasivat välittömästi ja totesimme yhdessä, että meidän valmennukselliset vahvuutemme ovat pitkälti eri rintamilta. Koin, että minulla on Gravelinesissa riittävästi asioita, joihin pystyn valmennuksellani vaikuttamaan, mikä edesauttoi sopimuksen syntyä.

– Olen todella otettu ja innoissani seuran kiinnostuksesta. Gravelines on yksi Ranskan perinteikkäimmistä seuroista ja on hienoa päästä käynnistämään uutta aikaa seuran historiassa uuden päävalmentajan alaisuudessa.

Tuovi saapui viime elokuussa Strasbourgiin joukkuetta tuolloin valmentaneen Henrik Dettmannin apuvalmentajaksi. Dettmannin tehtävän keskeydyttyä Strasbourgin otti takaisin haltuunsa Ranskan maajoukkueen päävalmentaja Vincent Collet, joka otti Tuovin siipiensä suojiin.

SIG Strasbourg olisi tahtonut Tuovin jatkavan myös ensi kaudella, mutta Collet usutti Tuovia eteenpäin urallaan.

– Collet on yksi Euroopan parhaista valmentajista ja SIG Strasbourg Euroliiga-tason seura, jossa on ollut aivan upeaa päästä työskentelemään päivittäin, Tuovi ylistää.

– Collet’n kanssa olimme kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kahden maajoukkuevalmentajan yhtälö seurajoukkueen valmennusjohdossa ei ole toimivin ratkaisu. Kerroin olevani sitoutunut Susijengiin tulevana kesänä ja Collet ymmärsi asian täysin. Kun Collet kuuli minun saaneen sopimustarjouksen Gravelinesista, hän totesi sen olevan erinomainen ratkaisu minulle.

SIG Strasbourg on etenemässä Ranskan Pro A:n pudotuspeleihin neljänneltä sijalta. Syyskaudella yskähdellyt joukkue voitti ensimmäisestä seitsemästä ottelustaan vain kaksi, mutta on sittemmin niittänyt voittoja huikealla 79,2% voittoprosentilla.

– Tällä hetkellä kaikki ajatukseni ja keskittymiseni ovat täysin loppukaudessa. Aion nauttia täysillä mahdollisuudestani työskennellä tässä organisaatiossa Collet’n kanssa. Meillä on erinomainen mahdollisuus saavuttaa jotain suurta tämän joukkueen kanssa.

Päätettyään pääsarjauransa pelaajana loukkaantumiseen Tuovi aloitti valmentajanuransa Mika Turusen apuvalmentajana Lappeenrannan NMKY:ssa joukkueen mestaruuskausina 2004-05 ja 2005-06. Seuraavina vuosina Tuovi jatkoi Namikan apuvalmentajana niin Turusen kuin Jarmo Laitisenkin rinnalla.

Tuovi nimettiin Susijengin valmennusjohtoon kesällä 2010. Vuosina 2011-14 Tuovi urakoi Korisliigaa pelanneen Namika Lappeenrannan päävalmentajana.

Ulkomaille Tuovi lähti helmikuussa 2015, jolloin hän matkasi Henrik Dettmannin mukana turkkilaiseen Besiktasiin. Tuovi jatkoi Besiktasin apuvalmentajana kaudella 2015-16 ja siirtyi SIG Strasbourgin apuvalmentajaksi nyt päättyvälle 2016-17-pelikaudelle.

Lähde: Koripalloliiton sivut.