Korisliigan hallitseva mestari, joensuulainen Kataja Basket, ja parhaillaan paikasta Susijengin EM-kisajoukkueeseen taisteleva Alex Murphy, 24, ovat solmineet sopimuksen tulevasta pelikaudesta. 206-senttinen Murphy päätti viime keväänä vuotensa USA:n yliopistoliiga NCAA:n Northeasternissa ja viimeisteli seniorikaudellaan kunnioitettavat teholukemat.

Susijengiä jo neljättä kesäänsä edustavan Erik Murphyn ja viime kesänä 20-vuotiaiden maajoukkueessa debytoineen Tomas Murphyn muodostaman veljessarjan keskimmäinen debytoi Susijengissä viime viikonloppuna. Tätä ennen hän oli tehnyt vakuuttavaa jälkeä niin 20-vuotiaissa ”Sudenpennuissa” kuin Suomen haastajamaajoukkueessakni.

Ensimmäisen maaottelunsa Alex pelasi kesällä 2012, jolloin U20-joukkue kaatoi Viron. Murphyn saldo ottelussa, 36 pistettä ja yhdeksän levypalloa, on kautta aikain paras debyytti koripallomaajoukkueidemme historiassa kumpikin sukupuoli huomioon otettuna.

Kesällä 2015 Murphy kuului Suomen haastajamaajoukkueen kokoonpanoon Etelä-Korean universiadeissa. Murphy nousi koko turnauksen korintekijätilaston kärkeen 20,0 pisteen keskiarvollaan.

Murphyn yliopistoura oli katkonainen loukkaantumisten ja joukkueidenvaihdosten johdosta, mutta edustettuaan ensimmäiset vuotensa Dukea ja Floridaa Murphy sai erityisoikeuden edustaa viidennellä kaudellaan Northeasternia. Päättynyt kausi olikin Murphylta mainio: 29 ottelua 33 minuutin peliajalla 14,0 pisteen, 5,8 levypallon ja 1,8 syötön keskiarvoilla. Pelitilanneheittonsa Murphy upotti 50 %, kolmosensa 38 % ja vapaaheittonsa 53 % tarkkuudella.

Katajan päävalmentaja Greg Gibson on luonnollisesti tyytyväinen Murphyn tartuttua joensuulaisten tarjoukseen.

– Alexin tulo on upea juttu. Kyseessähän on kaveri, jolla oli yliopistouralla omat vaikeutensa, mutta lopulta hän pystyi näyttämään parasta osaamistaan. Fiksu pelaaja, joka taitaa useita asioita. Osaa heittää, laittaa palloa lattiaan, pärjää puolustuspäässä jopa pienempien pelipaikkojen pelaajille.

– Kataja on hänelle todella hyvä paikka ottaa ensiaskeleet ammattilaisena, Gibson uskoo.

Innoissaan on myös Murphy, joka näkee siirron Joensuuhun olevan oikea askel uralle.

– Pelaaminen ammattilaisena on aina ollut unelmani. Kun se nyt on totta, olen todella iloinen siitä, että seuraava etappi matkallani on niinkin hieno joukkue ja organisaatio kuin Kataja Basket, Alex kertoo.

– Seuran historia puhuu puolestaan: Joensuussa on voittamisen kulttuuria. On upeaa päästä osaksi sitä. Juuri tämä oli yksi iso syy päätökselleni.

– Valmentaja Gibsonin kanssa käymäni keskustelut vakuuttivat myös. Hän on erittäin miellyttävä, osaava henkilö ja esittämänsä ajatukset tulevasta kaudesta ovat innostavia.

– Olen valmis tuomaan joukkueeseen taitoa ja monipuolisuutta sekä hyökkäys- että puolustuspäähän. Haluan myös johtaa joukkoja esimerkilläni. Tulen tekemään kaikkeni sen eteen, että joensuulaiset näkevät parasta osaamistani ja sitä kautta voittaisimme otteluja, Murphy painottaa.

– Vaikka edessä on vasta ensimmäisen kauteni ammattilaisena, uskon tulevani olemaan luottamuksen arvoinen.

Katajalla on voimassa pelaajasopimukset kaudesta 2017-18 Alex Murphyn, Emil Djeenin, Johannes Lasaroffin, Ilari Seppälän, Jesse Niemen, Tommi Huolilan, Mikael Kauhasen, Atte Pertun ja Vesa Mäkäläisen kanssa. Joukkuetta valmentavat Greg Gibson ja Tuomas Oja.

Erinomaisesti sujuneiden high school -pelien (2008-11) ansiosta Murphylla riitti kysyntää aina USA:n suurimpia yliopistoja myöten. Hän valitsi lopulta Duken, jonne siirtyi syksyllä 2011 legendaarisen, USA:n miesten maajoukkuetta vuodesta 2006 valmentaneen ja viisi NCAA-mestaruutta voittaneen Mike Krzyzewskin oppiin.

Ensimmäisen Duke-vuotensa tuolloin vasta 18-vuotias Murphy käytti pelkästään harjoitteluun. Seuraavalla kaudella (2012-13) hän eteni Blue Devilsin kanssa maan kahdeksan parhaan yliopiston joukkoon. Murphy rekisteröi 31 ottelussa 2,1 pistettä ja 1,0 levypalloa ottelua kohden.

Kolmannen Duke-kautensa alkumetreillä Murphy loukkaantui ja siirtyi jo ennen vuoden loppua isoveljensä Erikin jalanjäljillä Floridan yliopistoon. Siirtokarenssin jälkeen Alex debytoi Floridassa vuodenvaihteessa 2014-15 ja urakoi 22 ottelussa 5,1 pisteen ja 2,0 levypallon keskiarvoilla.

Syksyllä 2015 Alex loukkaantui uudelleen vain kolmen pelatun ottelun jälkeen. Hän hakikin NCAA:lta erikoisluvan pelata vielä yhden kauden NCAA-liigaa entisen Duke-valmentajansa Krzyzewskin suosituksella. Viimeisellä yliopistokaudellaan terveeksi päässyt Murphy pistikin tuulemaan 14,0 pisteen ja 5,8 levypallon keskiarvoilla.

Lähde: Koripalloliiton sivut.