Harvassa ovat olleet suomalaisessa koripallohistoriassa ne illat, jolloin Suomi kukistaa mahtimaa Liettuan ykkösmiehistön runsaat kaksi viikkoa ennen MM-kisoja. Perjantai-iltana Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päinen ennätysyleisö rokkasi ja ulvoi, kun Susijengi narrasi liettualaisvieraitaan Mikael Jantusen viime sekunnin korilla 81–79 (45–40).

Liettua rynni ottelun viimeisellä minuutilla viiden pisteen takaa tasapisteisiin kolmen saalistamansa hyökkäyslevypallon jälkeisillä koreilla. Kun ottelukellossa oli kuusi sekuntia pelaamatta, Rokas Jokubaitis sivalsi kotiyleisön kuurouttavan vislauksen hiljaiseksi vapaaheittoviivalta ja tasoitti ottelun.

Susijengin aikalisän jälkeen pallo pelattiin odotetusti Lauri Markkaselle. Hänen ottamansa kääntöhyppyheitto ponnahti takaraudasta, mutta erinomaisen ottelun jokapaikanhöylän roolissa pelannut Mikael Jantunen (6/7) oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vapautti Susijengin voitontanssiin kahden pisteen korillaan.

Jantusen voittokori kruunasi täydellisen koripalloillan: voitto maailmanluokan vastustajasta vain pari viikkoa ennen MM-kisoja viimeisen sekunnin heitolla kotiyleisön edessä. Eikä sovi unohtaa, että Nokia Areenan 13 054 katsojaa oli paitsi suomalaisen koripallohistorian, myös Tampereen viihdepyhätön uusi yleisöennätys.

Susijengi oli ottelun alussa virhevaikeuksissa, kun Liettua vyörytti palloa korin läheisyyteen NBA-kolossilleen Jonas Valanciunasille (10/5/3 syöttöä). Liettua pyrki saamaan Susijengin pelaamaan hidasta puolen kentän hyökkäyspeliä ja hetkittäin isäntäjoukkue joutui peräänajajaksi Liettuan etsiessä syöttörallilla vapaata kaukoheittoa.

Mutta joka ainut kerta, kun Susijengi pääsi juoksemaan kenttää, jotain hyvää tapahtui.

Lauri Markkanen (24/7/3 syöttöä) ampaisi hyökkäyslevypallosta kuin hauki rannasta ja sai Liettuan jässikät näyttämään vanhoilta ja hitailta. Alexander Madsen (9/3/5 syöttöä) osoitti isoksi mieheksi merkittävää nopeuttaan ja syöttötaitoaan. Alussa hillunut Valanciunaskin hyytyi Jantusen, Madsenin ja Olivier Nkamhouan (12/2) puolustuksessa.

MM-kisapaikoista kilpailevat susipelaajat ammensivat kotiyleisöstä mielin määrin energiaa ja ottivat paikkansa, kun niitä tarjoutui.

Nkamhoua onnistui kolmoskaaren takaa jokaisella neljällä yrityksellään ja keräsi viime minuuteilla hurmaantuneet aplodit torjuessaan Liettuan Ignas Brazdeikisin (10/1) heiton katsomoon.

Jacob Grandison (12/1) osoitti Shawn Huffin manttelinperijän ominaisuuksia oikea-aikaisuudellaan. Sasu Salin (10/1) avasi peliä heitoillaan ja sähinäpuolustuksellaan. Jokainen kentällä käynyt pelaaja sai oman onnistumisenhetkensä.

Susijengi pelaa seuraavan kotiottelunsa jo keskiviikkona 9.8., kun se kohtaa Espoo Metro Areenalla olympiakarsintoihin valmistautuvan Viron.

Lähde: Basket.fi