Helsingin jäähallin 5217-päinen kotiyleisö poistui areenalta sunnuntai-iltana hymyt korvissa, kun Mikko Koiviston kolmoskarkelot, Jamar Wilsonin taikatemput ja Juho Nenosen irtopallopelaaminen turvasivat Suomelle elintärkeän voiton MM-karsinnoissa Bulgariaa vastaan. Bulgaria kiri jo kertaalleen karanneen Susijengin, mutta loppuhetkillä sisukas Suomi nousi 75-70 (40-30) –voittoon.

Susijengin loppulaukka lähti käyntiin, kun Koivisto löysi päätyraja-ajonsa päätteeksi kulmasta kapteeni Shawn Huffin, joka nakkasi step back -kolmosen nailonista lävitse. Kotijoukkueen puolustus imi lisämehuja fanien älämölöstä ja kahdesta peräkkäisestä riistosta toinen poiki johtoaseman, kun tällä kertaa Huff ajoi laidasta löytäen Koiviston kolmoseen 71-70, joka ravisutti Helsingin jäähallin perusteita.

Kun yksittäisistä pallonhallinnoissa tarvitaan sankarisuorituksia, jotka ratkaisevat tiukat pelit joukkueen hyväksi viimeisillä minuuteilla, niin Nenonen oli mies paikallaan ja susipelaamisen ilmentymä. ”Neponen” kalasti Bulgarian tähtipelaaja Aleksandar Vezenkovilta (28/10) hyökkääjänvirheen ja hetkeä myöhemmin syöksyi parkettiin ja läppäsi pallon joukkuetovereilleen.

– Meillä oli tänään jätkiä, kuten Nenonen, jotka pisti kroppansa likoon joukkueen eteen ja taisteli meille pallonhallintoja, Wilson kiitteli ottelun jälkeen Koripalloliiton sivuilla.

Nenosen urotekojen välissä Wilson osoitti, että häneltä löytyy Bronxin katupeleistä opittu temppu jos toinenkin hatusta: Vezenkovin nilkat joutuivat koville, kun ”Jammu” ampaisi kädenvaihdon jälkeen korille vasemman käden viimeistelyyn 73-70, kun kellossa oli aikaa enää alle kaksi minuuttia. Viimeisten minuuttien kissa ja hiiri -leikissä Susijengi onnistui pitämään Bulgarian aisoissa ja Wilson nakutteli loppulukemat 6,5 sekuntia ennen loppusummeria vapaaheittoviivalta.

Ensimmäisellä puoliajalla nähtiin Susijengille ominainen hurmos, jonka aloitti Koivisto, joka silpaisi toinen toisensa perään ällistyttäviä kolmosia, joista yksi vielä virheen kera. Wilson jatkoi ”Koivarin” esimerkistä viimeistellen heikommalla kädellään, täräyttäen kolmosen levyn kautta ja pistäen ajosta pallon koriraudan yläpuolelle Carl Lindbomille, joka löi hatun naulaan jykevällä kahden käden donkilla.

Susijengin ollessa kymmenen pisteen johdossa Bulgaria heitti löylyä kiukaalle olan takaa intensiteetin muodossa. Vierasjoukkueen prässi pisti Susijengin selkä seinää vasten, kun bulgarialaiset väänsivät jokaisen hikipisaransa vetääkseen pelin tasaiseksi ja yltäen ohitse.

– Kolmannella neljänneksellä Bulgaria nosti tempoa heidän puolustuksellaan. Oli vain ajan kysymys, että milloin he väsyvät, Wilson kertoi.

Lopulta Susijengin tavaramerkit toivat voiton: kolmen pisteen heitot, sisu ja irtopallot.

– Olen todella ylpeä joukkueestamme. Annoimme kaikkemme vaikka meiltä puuttui pelaajia. Meillä oli ylä- ja alamäkemme, mutta neljänkymmenen minuutin jälkeen saimme voiton, Susijengin kippari Huff kertoi.

– Pakkoa sanoa pelaajista, että heillä on ilmiömäinen kyky nousta uudelle tasolle, kun sitä tarvitaan, päävalmentaja Henrik Dettmann virkkoi.

Susijengin herra ja hidalgo oli sekä itselleen että kollegoilleen korintekopaikkoja 21 pisteen ja 11 syötön arvoisesti luonut Wilson. Hänen ollessa Suomelta se pelaaja, joka voitti järjestään oman puolustajansa, erityisesti Koivisto (18/2), Lindbom (11/6) ja Huff (13/6) kiittivät ja kumarsivat kaaren takaa.

Koiviston ranne kävi niin kuumana, että Helsingin jäähallin yleisö jätti narikkaan untuvatakkinsa ja unohtivat alkuviikon paukkupakkaset. ”Koivari” pisti ilmaan kymmenen kolmosta, joista kuusi sisään ja peräti viisi upposi sisään jo ensimmäisellä puoliajalla.

– Heittäjät heittää. Heti kuin kori näkyi, niin heitin ja pistin sormet ristiin. Tällä kertaa kori vaikutti tosi isolta ja tulosta tuli, Koivisto myhäili.

– Ihan sama ketä vastaan pelataan, Koivisto on aina valmis. Sanoin jo aamutreeneissä, ettei meillä ole mitään hätää, koska meillä on Koivisto, Huff sanaili.

Haalarikööristä vakuuttavat minuutit pelasi Nenonen (4/8), joka jo ensimmäisestä vaihdosta lähtien toi piristysruiskeen parketille. Nenonen taisteli jokaisesta irtopallosta kuin eläin jättäen kaikkensa kentälle.

– Ajattelin, että mennään ja tehdään Bulgariasta jugurttia. Menin kentälle hakemaan pari virhettä vastustajalle ja pari irtopalloa. Tuntui makealta pelata näin hienon yleisön edessä, Nenonen kertoi.

Susijengi palaa takaisin sorvin ääreen MM-karsintojen merkeissä 29. kesäkuuta vieraspelillä Tshekkiä vastaan. Kotiyleisönsä edessä Susijengi pelaa paria päivää myöhemmin 2. heinäkuuta, kun Helsinkiin saapuu Islanti.