Koripallon EM-kisat käynnistyvät torstai-iltana, kun Susijengi isännöi Hartwall Areenan sudenpesässä Euroopan kestomenestyjää Ranskaa. Tony Parker ja kourallinen viime vuosien avainpelaajia on jäänyt sivuun, mutta nahkansa luonut Ranska on valmistavien maaotteluiden perusteella jopa nopeampi, monipuolisempi ja vaarallisempi kuin aiemmin.

Vaikka Ranska on kuluvalla vuosikymmenellä saalistanut EM-mitalien värisuoran – kruununa kesän 2013 Euroopan mestaruus – sekä esiintynyt olympiakisoissa ja MM-parketeilla, Susijengi on pelannut tasaväkisesti Ranskaa vastaan keskinäisissä kohtaamisissa. Edellisen voittonsa Ranskasta – silloisesta hallitsevasta Euroopan mestarista – Susijengi haki kesän 2015 alkajaisiksi Tampereen Hakametsässä.

– Ranska on erittäin kurinalainen ja organisoitua koripalloa pelaava jengi, mikä on sopinut meille erittäin hyvin. Samalla meidän villi hyökkäyspelaamisemme on ollut heille vaikea pala purtavaksi, Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi tiivistää.

Ranskan EM-mitalivärisuoran avainkolmikko Tony Parker-Florent PietrusMickael Gelabale lopetti uransa maajoukkuetasolla kesän 2015 EM-kisojen jälkeen. Nuoremmat avainmiehet Rudy Gobert ja Nicolas Batum ovat tänä kesänä sivussa loukkaantumisten vuoksi.

Poissaolot eivät ole näkyneet Ranskan pelissä: joukkue pieksi Liettuan, Montenegron, Belgian ja Italian keskimäärin 25 pisteen voittomarginaalilla ja kuittasi EM-kenraalissaan Berliinissä voiton kotijoukkue Saksasta 79-85.

– Ranskan peli on ollut todella pirteää tänä kesänä. Todella pirteää.

– Joukkue on uudistanut nahkansa erittäin vakuuttavasti. Batumin ja Parkerin poissaolo on nostanut muita pelaajia, erityisesti Evan Fournierin ja Nando De Colon, suurempiin rooleihin.

Ranskan hyökkäyksen kulmakivi on kolmen takapelaajan johtama hyökkäyspelaaminen. Joukkue on Euroopan tulivoimaisimpia ja monipuolisimpia. Ranska-koripallon ikoni Boris Diaw jatkaa tutussa asemassaan maanosan parhaiden syöttäjien joukossa ja monipuolinen, älykäs iso jaosto täydentää Ranskan hyökkäyspään ”ikiliikkujan”.

– Ranskan pallottomien pelaajien liike yhdistettynä kolmen takamiehen pitämään vauhtiin on Euroopan kärkeä. Parkerin ja Batumin tapa oli kontrolloida peliä pallollisina, nyt joukkue on kenties vieläkin monipuolisempi, jatkaa Tuovi.

– Ensisijaisesti meidän on kyettävä hidastamaan Nando De Coloa. Toiseksi meidän on pidettävä huoli siitä, ettemme jää juoksemaan Ranskan perässä. Jos juoksemme perässä, he juoksuttavat meitä 20 sekuntia ja lopussa he löytävät vapaan heiton.

Susijengi ja Ranska kohtaavat Hartwall Areenalla torstaina 31.8. klo 20:00.