Perinteikkään Baltic Sea Basketball Cupin avauspäivänä Suomen 18-vuotiaat ja 16-vuotiaat pojat ylsivät voittoihin Latviaa vastaan.

Avauspäivän tähtenä tuikki torstaina Lauri Kallio, joka heitti peräti 33 pistettä Suomen tuplajatkoaikavoitossa.

Kun Sudenpennut ei kyennyt kiskomaan eroa Latvian 16-vuotiaisiin poikiin varsinaisen peliajan aikana, saatikka ensimmäisellä jatkoajalla, niin toisella jatkoajalla Kallio kaivoi tarvittavat välineet työkalupakistaan.

Kallio pisti pelin pakettiin kahdella tyylipuhtaalla floaterilla sekä kylmähermoisella kolmosella loppulukemiin 71-77 (25-30, 55-55, 63-63) reilut kymmenen sekuntia ennen loppusummeria. Kokonaisuudessaan Kallio (33/5/3 syöttöä) säkitti toisella jatkoajalla tusinallisen pisteitä.

– Isoin ansio oli, että korit syntyivät viimeisellä jatkoajalla susiautomaatioliikkeistä, joissa kolme pelaajaa pelasi todella hyvin kimpassa, päävalmentaja Ville Neva totesi Koripalloliiton sivuilla.

Suomen puolustaminen oli miltei koko ottelun erinomaista ja ilman totaalista notkahdusta. Molempien joukkueiden heittoprosentit jäivät alhaisiksi, mutta Sudenpennut sai läpi 50 minuutin laadukkaampia heittoja vastustajaansa nähden.

– Arveltiin, että vastustaja yrittää käyttää kentän tilaa meitä vastaan. Ainoa keino, millä sitä strategiaa vastaan pärjää, on tehdä omaa juttua paremmin ja luottaa siihen. Siihen nähden, että pojat pelasivat ensimmäiset maaottelunsa, niin ne parhaat hetket yhteistyön ja heittäytymisen suhteen olivat todella hienoja, Neva aloitti.

– Pitää kuitenkin muistaa, että kauas on pitkä matka ja painavaa on raskasta kantaa. Meillä on vielä todella paljon parannettavaa tässä turnauksessa ja pelaajien omassa koripalloelämässä. Vaikka tänään meni ylitöiksi, niin huomenna turnaus jatkuu.

Kallion lisäksi Suomen tehokkuustilastoissa erottuivat Tommi Lehtonen (8/7), Mikael Parpala (6/9/3 riistoa) sekä toisella jatkoajalla tärkeän hyppyheiton naulannut Aku-Petteri Kuusinen (6/4/3 syöttöä). Latvian pistekärki oli Aleksis Gedrovics (19/10).

18-vuotiaiden poikien ottelussa loppu äityi jännäksi, kun reilut 38 minuuttia ottelua johtanut Suomi meinasi kapsahtaa Latvian loppukiriin. Päätösneljänneksen loppupuolella latvialaiset ylsivät pisteen päähän, mutta Sudenpennut teki tarvitsemaansa työtä vapaaheittoviivalta juhliakseen 65-66 (30-41) -avausvoittoa.

– Jollei ota muutamia virheitä huomioon, niin meiltä ehjä puolustuspeli, päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi.

Tilastot tukevat mainiota puolustusta, kun Sudenpennut pakotti Latvian 28 menetykseen ja vain neljään hyökkäyslevypalloon. Erityisesti suomalaiset onnistuivat kaitsemaan Latvian tähtipelaaja Kristaps Kilpsiä (24/2/4 syöttöä), joka sortui yhdeksään menetykseen.

– Kehityskohteet jäivät toiseen päähän kenttää. Kun emme päässeet juoksemaan nopeita, niin saimme avoimia heittopaikkoja. Vapaaheittojen ja kolmosten prosentit ovat liian alhaisia tälle tasolle, Lohikoski aloitti.

– Mutta näinhän se menee. Jokainen palapelinrakentaja tietää, että rikkominen on paljon helpompaa kuin kokoaminen. Yhteisen hyökkäyspelin löytäminen vie enemmän aikaa, Lohikoski lisäsi.

Perttu Blomgren (12/3/5 syöttöä/3 riistoa) osoitti olevansa ikäluokkansa yksi parhaimmista perimeter-puolustajista ja Nikolas Gustavson (11/0) naulasi kolme kolmosta maajoukkuedebyytissään.

Pistetaakka kantoivat myös Teemu Suokas (10/7) ja monipuolisen ottelun pelannut Erik Sajantila (11/9/7 syöttöä), jonka yksittäinen kohokohta oli elintärkeä torjunta ratkaisuhetkillä.

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sai vastaansa EM- ja MM-kisoja myöten menestyneen Latvian ikäluokan, joka veti pidemmän korren loppulukemin 93-81 (53-43). Sudenpentujen murheenkryyniksi jäi toinen neljännes, jonka latvialaiset veivät 34-23 ja keräsivät ratkaisevan johdon.

– Pelin kuvassa näkyi, että emme päässeet hyödyntämään niitä asioita, joihin tässä Baltic-vaiheessa olemme valmistautuneet. Olimme valmistautunut palloskriinipuolustukseen, mutta vastustaja ei niitä juossut juurikaan, vaan postasi vahvasti kohti koria, päävalmentaja Niko Hellman kertoi.

– Hyökkäyspäässä emme päässeet juoksemaan, koska vastustaja teki joko korin tai pääsi vapaaheittoviivalle niin monesta tilanteesta. Emme päässeet pelaamaan meidän pelitapaan tyypillistä monen pallonhallinnan koripalloa, vaan puolella kentällä Latvian kanssa.

– Tämä oli kuitenkin meidän projektin ensimmäinen peli ja vastassa oli laadukas Latvia, joka pelasi erinomaisesti. Tällä kertaa ei riittänyt.

Suomen pistekuningatar oli Awak Kuier, joka pussitti 26 pistettä ja noukki viisi levypalloa. Kaksinumeroisille pistelukemille pääsivät myös Emerita Mashaire (14/1/4 syöttöä/5 riistoa) sekä Alexandra Ailus (10/1/5 syöttöä). Parketin paras pistenikkari oli Latvian Laura Meldere (31/8).

Koko turnauksen avausottelussa Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue joutui toteamaan Latvian paremmakseen numeroin 79-65 (37-24). Sudenpennuilla oli etsikkoaikansa päätösneljänneksellä, mutta lopulta Latvian toisen neljänneksen 12-0-juoksulla keräämä ero osoittautui liiaksi.

– Muuten kenttätapahtumat olivat aika tasaisia. Ensimmäisellä puoliajalla oli haasteita 1-1-puolustuksessa ja levypallopelissä, mutta onnistuimme parantamaan toisella puoliajalla, päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi.

– Ennen kaikkea voi olla tyytyväinen siihen, että tulimme hyvällä hengellä ja ilme säilyi läpi ottelun, vaikka välillä oli vaikeata. Latvia pelasi hyvin, heiltä ei voi ottaa mitään pois. Mutta tämän tasoisia joukkueita pitäisi hiljalleen voittaa seuraavan vuoden aikana. Silloin voi haaveilla jonkinlaisesta sijoituksesta EM-kisoissa.

Suomen pisteistä vastasivat Kati Ollilainen (18/6/4 syöttöä) sekä toisella puoliajalla vauhtiin päässyt Henna Sandvik (24/5/3 syöttöä/3 riistoa). Latvian tehokaksikko oli Elizabete Bulane (15/7/4 syöttöä) ja Nikola Priede (14/7/4 syöttöä).