Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa tänään maanantaina EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.

18-vuotiaat pojat olivat kolme neljännestä vaikeuksissa Ukrainan rakkikoiramaisen puolustuksen kanssa. Kaikesta huolimatta Sudenpennut oli päätösneljännekselle astellessa kahden pisteen johtoasemassa ja korjasi voiton nimiinsä puolustamalla ukrainalaiset vain kahdeksaan pisteeseen viimeisen kymmenen minuutin aikana.

– Tämä peli mittasi sen, että miten kestämme pallon painetta. Ukraina on äärimmäisen urheilullinen ja aggressiivinen puolustusjoukkue. He painostavat palloa ja tuplaavat palloskriinit, mikä johti siihen, että meillä oli peräti 25 menetystä, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi.

Kun suomalaiset onnistuivat purkamaan Ukrainan prässin, niin Sudenpennut pääsivät juoksemaan viljalti helppoja koreja 20 syötön arvoisesti. Puolustuksessa Suomi pärjäsi mallikkaasti läpi ottelun.

– Puolustuspeli huipentui viimeiseen neljännekseen, jossa vastustaja sai vain kahdeksan pistettä, joista viimeisellä viidellä minuutilla kolme.

Loistavaa EM-turnausta pelaava Mikael Jantunen oli jälleen Suomen ykkösnimi miehekkäällä 12 pisteen ja 14 levypallon tuplatuplalla. Pistetehtailussa kortensa kekoon kantoivat myös Tomas Pihlajamäki (15/7), Ville Tahvanainen (10/5) ja vaihdosta mahtavat minuutit tuonut Eetu Villa (13/4).

– Pitkissä turnauksissa tarvitaan pelaajia, jotka nostavat tasoaan. Eetu todella teki näin, kun joukkue sitä häneltä tarvitsi.

Kisakalliossa Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue kamppaili loppumetreille saakka fyysistä Belgiaa vastaan tasaisesti johdon vaihtuessa tiuhaan puolelta toiselle. Reilu kolme minuuttia ennen loppusummeria Erik Sajantila (5/3/3 syöttöä) toi Suomen tasoihin 55-55, kunnes Teemu Suokas (6/3) löi kolmosellaan taululle loppulukemat 58-55 (31-28).

– Nihkeä voitto, hävisimme levypallot aivan pystyyn. Se kertoo siitä, että emme olleet täysin meidän tehtäviemme tasalla. Lähdimme liikaa hyppykilpailuun belgialaisia vastaan, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kertoi.

Suomen pistemiehet Belgiaa vastaan olivat Mustapha Amzil (10/8/4 riistoa) ja Thomas Exaucia (10/2).

Susi Training Centerin kahden ottelun lauantai-iltana myös Suomen 16-vuotiaat tytöt pitivät kotiluolansa puhtaana selättämällä Ruotsin 57-46 (35-22). Sudenpennut kokosi puoliaikaan mennessä kaksinumeroisen johdon, jota suomalaiset eivät enää luovuttaneet länsinaapurille.

– Ihan hyvä peli, vaikka meillä oli vähän viimeistelyongelmia kolmen sekunnin alueen sisällä. Ruotsi onnistui tekemään tilan ahtaaksi, kun pelasimme palloa sisään, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

– Parempana päivänä ero olisi voinut olla isompi. Tämä oli sellainen työmiehen lauantai. Teimme hommat riittävällä tasolla, että saimme voiton.

Suomen tehokkain oli jälleen Awak Kuier, joka nosti 15 pistettä ja noukki 12 levypalloa. Kaksinumeroisille pistelukemille ylsi myös Ebba Pekonen (10/5).

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi B-divisioonan EM-kisoissa epätasaisuudesta, minkä Portugali käytti hyväkseen napaten 79-68 (40-28) -voiton.

Ensimmäisen puoliajan ollessa Portugalin hallintaa Sudenpennut kiri tasoihin ja lopulta päätösneljänneksellä hetkeksi ohi, mutta portugalilaisten veivät viimeiset viisi minuuttia 17-3 ja aiheuttivat Suomelle ensimmäisen tappion EM-kisoissa.

– Aaltoileva matsi, jossa aloitimme erinomaisesti, mutta sen jälkeen vastustaja paransi tekemistään, kun meillä se huononi. Puoliajan jälkeen pelasimme huomattavasti paremmin, olimme johdossakin, mutta tänään se ei valitettavasti riittänyt, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja kertoi.

– Nyt kahden ensimmäisen ottelun oppi tulee siirtää lohkovaiheen loppuihin peleihin, jotta pystymme menemään jatkoon.

Suomen pisterikkaimmat olivat Elina Arike (15/5/3 riistoa) ja Lotta-Maj Lahtinen (15/7/5 syöttöä/3 riistoa).

Lähde: Koripalloliiton sivut.