Suomen nuorisomaajoukkueet jatkoivat voitokkaina

© Kuva: Juha Tamminen

Susi Training Centerin varhaisottelussa Suomen 18-vuotiaat pojat olivat toistamiseen Saksaa etevämpiä maanantaina loppunumeroin 70-57 (31-34).

Sunnuntain tapaan ottelussa ei kaihdettu kovia otteita, kun molemmat joukkueet pistivät kovaa kovaa vasten. Lisämausteensa toi sunnuntain iltaottelun tuoma rasitus, joka näkyi molempien joukkueiden jaloissa sekä päänupeissa.

– Molemmat joukkueet kamppailu jaksamisen kanssa. Saksalaiset olivat sisuuntuneista eilisestä otteluista ja heidän strategiansa oli pistää palloon vielä enemmän painetta ja pelata syöttölinjoja vielä kovemmin ylitse, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi Koripalloliiton sivuilla.

Suomi vastasi Saksan fyysisyyteen mainiosti, mutta puoliajalle kotijoukkue oli kolmen pisteen takana. Susipuolustus teki kuitenkin tehtävänsä toisella puoliajalla, kun ikäluokassa Euroopan kärkijoukkueisiin kuuluva Saksa jäi vain 23 pisteeseen.

Markus Rautasalo pisti pallolliseen takamieheen painetta ja muut pystyivät pelaamaan syöttölinjoja ylitse ja häiritsemään Saksan pelinavauksia. Jos he siitä pääsivät eteenpäin, niin sideline-puolustuksen kautta pakotimme heidän päätyrajaa kohti, josta apupuolustukset ja rotaatiot toimivat hienosti.

Rautasalon (3/4/6 syöttöä) toimiessa puolustuksen työmyyränä yhdessä Saksan ykköspelaajaa puolustaneen Jesper Granlundin (10/2) kanssa, Mikael Jantunen pisti hulinaksi hyökkäyspäässä 26 pisteellä, viidellä levypallolla ja kolmella syötöllä.

Isosta päädystä Thomas Exaucia (4/4) pelasi kesän parhaan puolustuspelinsä, kun taas Touko Tainamo (10/3) erottui hyökkäyspäässä sentterikaksikosta.

Päiväottelussa Suomen 20-vuotiaat miehet nappasivat sunnuntaina myötäillen voiton Tshekin nenän edestä 85-73 (38-36).

– Hyvin samanlainen ottelu kuin eilenkin. Tshekki vaihteli mies- ja paikkapuolustuksen välillä ja se oli meille sitä mitä lääkäri määräsi, Suomen päävalmentaja Jyri Lehtonen kertoi.

B-divisioonan EM-kisojen ensi perjantain ensimmäisessä ottelussa Suomi saa vastaansa Portugalin, joka on Lehtosen mukaan pelannut valmistavissa maaotteluissa pitkälti paikkapuolustusta. Täten joukkue sai hyvää harjoitusta.

– Ensimmäisellä puoliajalla olimme vielä vähän passiivisia, mutta sitten uskalsimme käyttää vapaan paikan kolmen pisteen viivan takaa ja pääsimme juoksemaan muutaman nopean.

Päätösneljänneksen paremmalla puolella Sudenpennut kokosi kymmenen pisteen johdon, jonka jälkeen Tshekki ei enää päässyt uhkaamaan Suomen kotivoittoa.

Suomen pistehai oli Andre Gustavson (15/3/6 syöttöä), joka upotti kolmosensa neljä yhdeksästä yrityksestä. Kaksinumeroisille pistelukemille pääsivät myös Severi Kaukiainen (11/5) ja Vili Nyman (10/6), joka pelasi kesän parhaan maaottelunsa.

Suomen 20-vuotiaat miehet matkustavat keskiviikkona Bulgariaan, jossa pelataan B-divisioonan EM-kisat 13.-22.7.

Suomen 18-vuotiaat tytöt pelaavat Latviassa kaksi valmistavaa maaottelua, joista ensimmäinen päättyi 50-78 (24-42) -vierasvoittoon Latvian 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin valmistautuvaa maajoukkuetta vastaan.

Sudenpentujen kynnet olivat terävimmillään toisella neljänneksellä, jonka Suomi vei 10-23. Toisella puoliajalla Suomi repi eroa vielä hiukan lisää, eikä Latvia missään vaiheessa päässyt edes iskuetäisyydelle.

– Saimme pidettyä puolustuksen intensiteetin tarpeeksi korkealla läpi pelin. Sitä kautta saimme pakotettua vastustajan huonoihin heittoihin ja saimme stoppeja, joista pääsimme juoksemaan kenttää, mikä on meidän pelaamisen ykkösjuttu, päävalmentaja Tuomas Oja kommentoi.

Petrattavaa jäi silti: Suomi sortui latvialaisten paineessa 29 menetykseen.

– Kehityksen kohteet huomiseen ovat menetysten vähentäminen ja drive and kick -pelaamisen jatkaminen, Oja virkkoi.

Suomen tehokkaimmat vierasottelussa olivat Sara Bejedi (16/6/5 syöttöä), Awak Kuier (11/14) sekä Saga Ukkonen (10/2).

Suomi pelaa Latviaa vastaan uudestaan huomenna tiistaina.