Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen koripallomaajoukkue ylsi EM-kenraalissaan kovaan suoritukseen, kun Sudenpennut kukistivat EM-kisojen vakiomitalistin Espanjan niukasti 60-59 Kisakallion Susi Training Centerissä.

Suomi aloitti hurjalla 12-0-juoksulla, jonka jälkeen Espanja jäi ensin avausneljänneksellä taakse 18-3 ja puoliajalla 29-15. Viimeisen 13 vuoden aikana 10 EM-mitalia ikäluokassaan voittanut Espanja ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan, vaan kiri toisella puoliajalla aivan Suomen kylkeen.

Vajaat kolme minuuttia ennen loppusummeria Espanjan loppukiri kantoi pisteen johtoon ja hetkeä myöhemmin espanjalaiset nousivat kolmosellaan neljän pisteen karkumatkalle 54-58. Sara Bejedin neljä peräkkäistä pistettä toivat Sudenpennut tasoihin, mutta minuutin kohdalla Espanjalle tuomittiin vapaaheitot, joista jälkimmäinen meni sisään 58-59.

Suomen sankarittareksi nousi Lotta-Maj Lahtinen, joka kalasti itselleen kaksi vapaaheittoa heittäen molemmat kylmänviileästi sisään loppulukemiin 60-59. Espanjalle jäi vielä 14 sekuntia aikaa kääntää peli itselleen, mutta Suomen puolustus piti pintansa.

– Upea koripallo-ottelu. Espanjalle tuli yllätyksenä meidän pelikovuus ja varsinkin pelin alussa he eivät pärjänneet meidän levypallopelaamisen kanssa, Suomen päävalmentaja Tuomas Oja sanoi Koripalloliiton sivuilla.

– Pelin edetessä espanjalaiset tulivat erittäin kovilla henkilökohtaisilla suorituksilla kiinni ja ohi, mutta lopussa meiltä löytyi henkistä vahvuutta, että saimme tehtyä tarvittavat korit voittoon.

Suomen tehokaksikko oli Bejedi (17/3/4 syöttöä/4 riistoa) ja Lahtinen (11/10/6 syöttöä/3 riistoa). Taustatukea antoivat mm. Fanny Hulmi (4/8), Nea Kuisma (9/1) ja Latifa Amzil (6/6/3 syöttöä). Espanjan pisteistä vastasivat Lucia Rodriguez (14/7) ja Aixa Wone (15/7).

Kokonaisuudessaan suomalaiset veivät levypallokamppailun 52-50 ja rymistelivät 21 hyökkäyslevypalloa.

– Erittäin kova homma, että meidän hieman alimittainen joukkue hakee hyökkäyslevypalloja noinkin hyvin. Puolustuspäässä meidän isot pelaajat tekevät hienoa työtä sulkemisessa, joka ei välttämättä näy tilastoissa.

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen B-divisioonan EM-kisat alkavat Dublinissa 4.8.