Suomi nappasi avausvoittonsa 18-vuotiaiden poikien koripallon EM-kisoissa alkulohkon viimeisessä ottelussa Alankomaita vastaan 53-59 (28-31). Sudenpennut raastoi puolustuksessa läpi ottelun ja pistehanat aukesivat kolmannella neljänneksellä Nikolas Gustavsonin ja Touko Tainamon toimesta.

Alankomaat pysyi rinnalla pitkälle kolmannen neljänneksen loppupuolelle saakka, kunnes Gustavson ja Tainamo ottivat Sudenpentujen pistetehtailun harteilleen. Federiko Federikon hyökkäyslevypallon jälkeen pallo pyöri Gustavsonille, joka naulasi kolmosellaan eron yhdeksään 34-43.

Hetkeä myöhemmin Gustavson ajoi keskelle ja tarjoili pelivälineen Tainamolle, joka taas nosti eron kymmeneen pisteeseen. Gustavson osui vielä kertaalleen kaaren takaa kylmäpäisesti suoraan kuljetuksesta, Tainamo heitti silkinpehmeän hook-heiton sisään ja Erik Sajantila venytti eron 15 pisteeseen neljänneksen vaihteeseen.

– Touko pelasi vahvan pelin palloskriinihyökkäysten kautta. Nikolas taas tuli vaihdosta ratkaisevalla hetkellä ja näytti hänen erikoisosaamistaan eli kykyään tehdä koreja, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski kertasi.

Päätösneljännes oli kuitenkin hyökkäyspäässä vaikeaa suomalaisille. Alankomaat sai kurottua eron vielä kuuteen pisteeseen, mutta kellosta loppui aika kesken.

– Voittohan tuli puolustamalla. Jos katsoo eilisen illalta kisojen tilastoja, niin vastustajan Keye van der Vuurst de Vries ja Tristan Enaruna olivat ihan turnauksen kärkinimiä. Nyt saimme heidät pakotettua heikkoihin prosentteihin ja useisiin menetyksiin, Lohikoski sanoi.

Gustavsonin (6/2) ja tupla-tuplan jättimäisten alankomaalaisten keskeltä repineen Tainamon (19/11) lisäksi Suomen pisteistä vastasivat Mustapha Amzil (12/7), Perttu Blomgren (7/1/5 syöttöä/5 riistoa) ja Teemu Suokas (6/3).

Suomella on edessä välipäivä, jonka jälkeen keskiviikkona on edessä pudotuspelit, jotka määrittelevät, että pääseekö Sudenpennut kahdeksan parhaan joukkoon. Suomen vastustaja selviää maanantai-iltana.

Lähde: Koripalloliiton sivut.