Puolalaisseura antoi Jukka Toijalalle lähtöpassit päävalmentajan tehtävästä

© Kuva: Juha Tamminen

Puolan pääsarjajoukkue Trefl Sopotia marraskuun 2018 lopusta valmentanut Susijengin apuvalmentaja Jukka Toijala, 46, on vapautettu päävalmentajan tehtävistään. Puolan liigan jumbosijalle syksyllä jämähtänyt Sopot teki vuodenvaihteessa korjausliikkeen ja nousi pari pykälää sarjataulukossa, mutta korjausliike pysähtyi talvella uuteen tappiokierteeseen.

Toijalan astuessa Trefl Sopotin peräsimeen joukkue oli voittanut pelaamastaan kahdeksasta ottelusta vain yhden. Joukkue näytti piristymisen merkkejä vuodenvaihteessa, mutta talven loukkaantumiset suistivat Trefl Sopotin jälleen tappiokierteeseen.

– Sopotiin tullessani hankimme seurajohdon kanssa joukkueeseen Jonte Flowersin ja Sasa Zagoracin tarkoituksenamme kohota pudotuspelitaisteluun ja vuodenvaihteessa onnistuimmekin hakemaan pari voittoa pudotuspelijoukkueista, Toijala taustoitti Koripalloliiton sivuilla.

– Uudenvuoden jälkeen uudet hankintamme ovat kuitenkin olleet enemmän tai vähemmän loukkaantuneita enkä saanut joukkuetta pelaamaan kimpassa niin kuin olisi pitänyt.

Trefl Sopot pelasi Toijalan komennossa kaksitoista ottelua ja voitti niistä kolme. Sopot jakaa Puolan liigan jumbosijan yhdessä Miasto Szklan kanssa, mutta 12.-14. sijoja kansoittavat Spojnia, Rosa Radom ja AZS Koszalin ovat vain yhden voiton päässä.

– Tiesin että tällaiseen tilanteeseen tuleminen on haastavaa, mutta koin että joukkueen luotsaaminen jumbosijalta on myös hyvä mahdollisuus kehittyä valmentajana, joka myös onnistuessaan avaa ovia, Toijala arvioi.

– Tällainen kuitenkin kuuluu valmentajan ammattiin ja kunhan saan vähän aikaa ja etäisyyttä, jäi tästä paljon oppia tulevaisuuteen. Nyt ei muuta kuin pää pystyyn ja eteenpäin.

Vuonna 2006 alkaneella päävalmentajaurallaan Toijala on valmentanut Kouvoja (2006-10) ja Kataja Basketia (2010-14), joka voitti Toijalan komennossa kaksi Suomen cupin mestaruutta sekä eteni kolmesti Korisliigan finaaleihin ja kerran EuroChallengen puolivälieriin.

Vuosina 2017-18 Toijala valmensi Steaua Bukarestia Romanian liigassa. Toijala johti Steauan kahdesti Romanian liigan finaaleihin.

Kesästä 2010 alkaen Toijala on toiminut Suomen miesten koripallomaajoukkueen, Susijengin, apuvalmentajana. Toijala on kuulunut Susijengin valmennusjohtoon vuosien 2011, 2013, 2015 ja 2017 EM-kisoissa, 2014 MM-kisoissa, 2012 EM-karsinnoissa sekä 2017-19 MM-karsinnoissa.