Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa upeaa jälkeä tällä kaudella tehnyt suomalaiskoripalloilija Lauri Markkanen oli maaliskuun alussa julkaistulla Opetusministeriön listalla, jossa mainittiin kaikki kesälajien urheilijat, joille myönnettiin veikkausvoittovaroista maksettava veroton urheilija-apuraha. Markkanen kuittasi apurahoina 5000 euroa.

Ministeriön ylitarkastaja Hannu Tolonen kertoi Ilta-Sanomille, ettei Markkanen ole apurahasta huolimatta vaarassa menettää yliopistostatustaan. USA:n yliopistourheilussa on tiukat amatöörisäännöt, jotka estävät urheilijoilta muun muassa kaupallisen yhteistyön. Rahaa vastaanottava urheilija saattaa pahimmassa tapauksessa menettää NCAA-statuksensa ja yliopistostipendinsä.

– Ei ole. Hanno Möttölä on konsultoinut asiasta NCAA:n keskusorganisaatiota, ja tällainen valtion apuraha elämis- ja valmentautumiskustannuksiin on sallittu. Näissä asioissa ei todellakaan kokeilla kepillä jäätä, Tolonen vastasi IS:lle.

213-senttinen Markkanen, 19, on noussut ryminällä NBA:n varaustilaisuuden listauksen kärkinimiin. Näyttää todennäköiseltä, että Susijengin pelaaja tahkoaa jo ensi kaudella maailman kovimman koripalloliigan otteluita.

IS:n jutun voit lukea kokonaisuudessaan täältä.