Latvia seurasi vuosien ajan eteläisen isoveljensä Liettuan menestystä kansainvälisillä koripalloparketeilla vierestä altavastaajan asemassa. 2010-luvun aikana Latvian tekemät satsaukset maajoukkueohjelmaansa ovat kuitenkin kantaneet hedelmää ja viime syksyn EM-kisojen viidennen sijan myötä Latviassa eletään todellista koripallobuumia.

Syksyn 2017 EM-kisoissa Latvia kaatui avausottelussaan Serbialle, mutta tyylitteli sen jälkeen neljä perättäistä voittoa alkulohkossaan ja murskasi neljännesvälierässä Montenegron lukemin 100-68.

Puolivälierissä Latvia sai vastaansa sittemmin Euroopan mestariksi kruunatun Slovenian ja kaatui jännittävien vaiheiden jälkeen vain kuuden pisteen erolla. EM-kisojen viides sija oli Latvialle paras sijoitus Euroopan korkeimmalla koripallonäyttämöllä sitten vuoden 1939 EM-hopean.

Suurin yksittäinen tekijä Latvia-koripallon renessanssissa on 221-senttinen, 23-vuotias Kristaps Porzingis. Monipuolinen ja näyttävä jätti rynnisti viime NBA-kaudella New York Knicksille 22,7 pistettä, 6,6 levypalloa, 2,4 blokkia ja 1,2 syöttöä ottelua kohden ja oli johdattamassa Knicksiä pudotuspeleihin ennen kauden katkaissutta loukkaantumistaan helmikuussa.

Porzingisin lisäksi Latvia-koripallon kehitys on näkynyt Davis Bertansin (San Antonio Spurs) ja Rodions Kurucsin (Brooklyn Nets) suuntaamisena Euroopan kentiltä NBA:han. Porzingisissa, Bertansissa ja Kurucsissa Latvialla on 1990-luvulla syntynyt tähtikolmikko, jonka parhaat päivät ovat vasta edessä. Valoisaa tulevaisuutta Latvia-koripallolle viitoittaa myös päättyneen kesän 18-vuotiaiden poikien EM-hopea.

Syksyn MM-jatkokarsintaikkunaan Latvia lähtee ilman NBA-kolmikkoaan ja teini-ikäisiä tulevaisuuden toivojaan, mutta päävalmentaja Arnis Vecvagars on nimennyt karsintaryhmäänsä suurimman osan viime vuosien runkopelaajistaan aina Olympiakos-kaksikko Janis Strelnieks-Janis Timmasta Olimpia Milanon Dairis Bertansiin ja 160 maaottelun ja 1176 maaottelupisteen sotaratsuun Janis Blumsiin.

Nuoruutta elo-syyskuun miehistössä edustavat Fuenlabradasta FC Barcelonaan siirtynyt 1995 syntynyt laituri Rolands Smits sekä jo neljä kautta Italiassa pelannut, 1998 syntynyt heittävä takamies Arturs Strautins.

Susijengi ja Latvia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 31.8. klo 19 alkaen.

Lähde: Basket.fi