Ammattilaisuriensa aikana pitkän päivätyön Italiassa tehneet pitkäaikaiset Susijengi-takamiehet Teemu Rannikko ja Petteri Koponen kertovat basket.fi:lle joukkueensa tekevän lauantaina kaikkensa saadakseen Italian pelaamisen mahdollisimman vaikeaksi. Ottelun voittaja etenee EM-kisojen kahdeksan parhaan joukkoon, minne Suomi on viimeksi yltänyt 1967.

Italian Serie A:n Virtus Bolognassa vuosina 2008-12 pelanneelle Petteri Koposelle italialainen koripallokulttuuri on tullut tutuksi juurta jaksain. Susijengin saavuttua Istanbuliin italialaiset urheilutoimittajat ovat kyselleet ahkerasti Koposen kuulumisia, mikä kertoo kaiken hänen nauttimastaan arvostuksesta Italiassa.

– Italia on tuttu paikka, missä vietin neljä hyvää vuotta, ja missä sain aloittaa ammattilaisurani. Virtus Bologna on yksi maan seuratuimmista joukkueista, ja sain kaksi vuotta kantaa Virtuksen kapteeninnauhaa. Yhä edelleen muistelen Italian vuosiani lämmöllä, Koponen kertoo suhteestaan Italiaan.

Italia on ollut viimeisen vuosikymmenen ajan Susijengille hankala vastus. EM-kisatasolla joukkueet kohtasivat edellisen kerran Sloveniassa 2013, jolloin Italian takakentän pallonpaine sakkautti Suomen hyökkäyspelin täysin. Slovenian EM-kisoista on kuitenkin vierähtänyt neljä vuotta, ja vaikka Italia kaatoi kolme viikkoa sitten Cagliarissa Susijengin kahdesti, on Koponen luottavainen.

– Me olemme olleet hyvä joukkue jo vuosikausia, mutta onhan meillä enemmän aseita kuin vaikka vuonna 2013. Lauri (Markkanen) on tuonut peliimme ihan uuden elementin ja useampi pelaajamme on Slovenian kisojen jälkeen pelannut monta vuotta ammattilaisena ulkomailla.

Neljännesvälieräpäivänä 37-vuotisjuhliaan viettävä Teemu Rannikko aloitti oman ammattilaisuransa Italian kakkosliigan Reggio Emiliassa syksyllä 2000 ja edusti vuosien 2002-05 ja 2010-12 aikana Serie A:ssa Pesaroa ja Varesea.

– Puolustuksessa meidän pitää tehdä Italian pelistä vaikeaa. Italia on heittänyt turnauksessa kolmen pisteen heittonsa erinomaisesti, ja meidän on pysyttävä häiritsemään sitä. Italiaa vastaan pelaaminen on perinteisesti aika fyysistä vääntöä ja siihen on pystyttävä vastaamaan. Ei anneta tuumaakaan periksi, vaan ollaan se joukkue, joka vie, Rannikko antaa pika-analyysinsä.

Syntymäpäiväjuhliaan Rannikko ei ole vielä erityisemmin ehtinyt viettää.

– Pelataan yksi peli, otetaan voitto ja sitten ehkä syödään kakkua.