Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa pelaava Lauri Markkanen sai jälleen upean tunnustuksen tulokaskaudellaan, kun hänet valittiin konferenssinsa Pac-12:n ykkösviisikkoon.

19-vuotias suomalainen oli ainoa viisikkoon valittu Arizona Wildcatsin pelaaja.

Saavutus oli vain yksi Markkasen tämän kauden monista. Jyväskylästä kotoisin oleva suomalainen kuului 25 parhaan yliopistopelaajan joukkoon tammikuun listauksessa ja oli yksi luettelon seitsemästä tulokkaasta. Listalle pääsivät pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet saada vuoden parhaan yliopistopelaajan palkinto.

Sen lisäksi Markkanen on valittu kahdesti NCAA:n viikon parhaaksi pelaajaksi. Hän on noussut yliopistonsa suureksi tähdeksi ja samalla koripallon huippusarjan NBA:n varauslistaspekulaatioiden kärkinimeksi.

Moni ei ymmärrä, että on täysin poikkeuksellista povata suomalaista koripalloilijaa maailman kovimman sarjan kymmenen kärkivarauksen joukkoon. Aiemmin NBA:han on varattu vain kuusi suomalaista, joista Hanno Möttölä on ainoa NBA:ssa pelannut.

Kuvittele: FC Barcelonan Petteri Koponen ei ole pelannut ainuttakaan ottelua NBA:ssa, vaikka on ollut jo pitkään Susijengin kiistaton ykköstähti!

Koponen valittiin NBA:han vuonna 2007 Philadelphia 76ersin toimesta 30:ntenä pelaajana. Samalla hänestä tuli ensimmäinen ykköskierroksella NBA:han varattu suomalainen.

Oma vaikutuksensa 213-senttisen Markkasen lahjoihin on varmasti hänen vanhemmillaan, sillä molemmat pelasivat koripalloa maajoukkuetasolla. Tausta on hyvä, mutta Markkasen tekemää kovaa työtä harjoitus -ja pelikentillä on mahdoton ohittaa. Tämä menestys ei johdu pelkistä vanhemmista tai Ruotsin jalkapalloliigaa AIK:ssa pelaavasta isoveljestä Eero Markkasesta.

Arizonan yliopistosta on varattu aiemmin 69 pelaajaa NBA:han. Markkanen on mitä todennäköisimmin 70:s.