Ranskan pelikentillä nähtiin menneellä kaudella yhteensä neljä suomalaispelaajaa. ProB:ssä Ilari Seppälä ja Henri Kantonen pelasivat Aix-Mauriennen riveissä.

Koronapandemia väritti ranskalaissarjojen kautta, kun kauteen mahtui muutamia keskeytyksiä ja loppukaudesta rästipelit pelattiin tiukalla aikataululla. Se toi mukanaan haasteita myös pelaajille.

– Raskas ja pitkä kausi henkisesti sekä fyysisesti. Missään vaiheessa ei ollut täyttä varmuutta mitä seuraavalla viikolla tapahtuu, niin kyllä se hieman vaikeuttaa keskittymistä ja valmistautumista. Pitkiä taukoja peleistä ja sitten yhtäkkiä aletaan pelata 2-3 peliä viikossa, Seppälä myöntää Koripalloliiton sivuilla.

– Meillä oli kaksi peliä loka-marraskuussa ja muuten 2-4 peliä kuussa. Sitten maalis-huhtikuusta lähtien pelasimme 3/4 kaudesta. Paljon tapahtui ja oli aika erikoinen vuosi, komppaa Kantonen.

Aix-Mauriennelle kausi oli myös joukkueena vaikea. Se taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja onnistui lopulta säilyttämään paikkansa ProB:ssä myös ensi kaudeksi.

– Joukkueelta hiukan tahmea kausi, mutta loppua kohden paransimme ja minimitavoite säilytettiin, Seppälä kertaa.

Kantoselle taistelu sarjapaikasta oli uutta.

– Olihan kausi kokemuksena aika ainutlaatuinen ja toivottavasti ei tule uralle enää vastaavaa. Itselläni oli ensimmäistä kertaa sellainen tilanne, että taistelin sarjapaikasta. Se oli erilainen kokemus ja seuran puolelta tuli aika paljon painetta, että pelejä pitää voittaa.

Kantonen aloitti kauden hyvillä peliminuuteilla, mutta kauden edetessä vastuu aaltoili. Kantosen mukaan kausi oli pelillisesti myös hankala.

– Pelillisesti kausi ei ollut minulta eikä joukkueelta hyvä. Lopulta onnistuimme kuitenkin säilyttämään sarjapaikkamme. Ei voi kuitenkaan olla omakohtaisesti tyytyväinen eikä kausi mennyt hirveän hyvin. Syitä on varmasti paljon, mutta yksi pääsyistä oli se, että koris oli aika isosti erilaista kuin mitä olen aiemmin pelannut. Jouduin muuttamaan omaa pelityyliäni. En saanut peliä rullaamaan oikein missään vaiheessa, 22,5 minuutin, 6,4 pisteen, 3,4 levypallon ja 3,0 syötön tilastoilla kauden läpivienyt Kantonen miettii.

Kantonen aikoo tutkia tulevaisuuden vaihtoehtoja rauhassa.

– Vielä ei ole tietoa, mutta päätavoite on, että pääsisi jatkamaan ulkomailla. Vaikea sanoa millaiset mahdollisuudet tuollaisen kauden jälkeen on. Mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois eikä valintoja tehty, Kantonen kertoo.

Seppälä pelasi toisen kautensa Aix-Mauriennessa kuuluen jälleen joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin. Seppälä sai vastuuta yli 31 minuuttia ja käytti peliaikansa tehokkaasti hyväkseen upottamalla keskimäärin 14,7 pistettä ja antaen 3,4 korisyöttöä.

– Omaan kauteen olen ihan tyytyväinen, mutta totta kai aina löytyy parannettavaa. Vähän rikkonainen loukkaantumisien takia, ja varsinkin loppukaudella peliruuhkassa tullut loukkaantuminen vaikutti muutamaan peliin, kun ei ihan optimaalista kuntoutusta ehtinyt tekemään, ja ensimmäiset ”testaukset” täytyi tehdä suoraan pelissä.

Toisen kautensa ulkomaan kentillä pelannut Seppälä mielii jatkaa edelleen ulkomailla.

– Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, mutta tarkoituksena olisi kesän jälkeen taas pakata laukut. Joitain kyselyitä on jo tullut, mutta ainakin Ranskassa siirtomarkkinat alkavat vasta käynnistyä nyt, kun kausi saatiin vihdoin päätökseen.

Lähde: Basket.fi