Martti Kuisma teki huikean kahden vuosikymmenen mittaisen pelaajauran koripallon parissa ja jatkaa edelleen rakastamansa lajin parissa ammentaen oppejaan nuorille.

Martti Kuisma, 47, pelasi huikean seurajoukkueuran. Hän pelasi Suomen lisäksi Italian, Saksan, Kreikan, Espanjan, Ranskan ja Ruotsin liigoissa sekä yliopistokoripalloa Floridassa. Maajoukkuepaidan hän veti päälleen 90 kertaa. Suomessa pelatessaan hän nappasi kaksi Suomen mestaruutta, kerran cupin ja tuli valituksi kertaalleen vuoden koripalloilijaksi.

Mitä nykyään puuhailet Martti Kuisma?

– Valmennushommissa ja nimenomaan koripallovalmennushommissa. Pohjois-Haagan lukiossa vedän aamutreenejä, yläasteella vedän myös koululaisille harjoituksia ja iltaisin toimin Helsingin NMKY:n juniorivalmentajana.

Millaiset tavoitteet sinulla on valmennusurallesi?

– Ei suurempia suunnitelmia, vuosi kerrallaan ja vielä jatkan. Ei semmoista suurempaa suunnitelmaa, mutta totta kai aina haluaa kehittyä valmentajana ja kaikki on mahdollista. Aikuisvalmennus kiinnostaa jossain vaiheessa. Kaikki koripalloon ja urheiluun liittyvä kiinnostaa ja mielellään tekisin töitä niiden parissa.

Entäs pelit, jatkuvatko ne vielä?

– Pelasin 3. divaria viime kaudella ja jatkan varmaan vielä. Joukkueessa on vanhoja pelikavereita ja hauskaa nähdä niitä. Mukava harrastus, kun ei niin tosissaan enää pelata ammattilaisena.

Odotukset EM-kotikisoihin?

– Odotan hyviä pelejä ja tietysti myös menestystä. Kaikki edellytykset siihen on. Suomi lähtee moniin peleihin varmaan altavastaajana, mutta kotikenttäedusta tulee vähän tasoitusta. Lauri Markkanen on isossa roolissa varmaan, joten sillä tavoin joukkue on muuttunut. Toivon myös, että Koponen pystyy pelaamaan. Koposen kunto on vähän arvoitus. Vähän harmillistahan se on, että hän ei ole täydessä kunnossa. Viime aikoina ollut tosi tärkeä pelaaja Suomelle. Jos kaikki on kunnossa, niin Suomella on edellytykset vaikka mihin.

– Hyvää duunia on tehty, pitkäjänteistä työtä nuorten joukkueista miesten joukkueeseen. Makeaa myös, että Suomella on sellainen omanlaisensa pelityyli, vähän erilainen kuin muilla. Siitäkin saadaan vähän etua. Monta pientä etua on, joilla Suomi pystyy kaatamaan näitä isompia maita. Tiukkoja hyviä pelejä ja Suomen voittoja tietysti toivon. Suomella runko on ollut kauan kasassa ja siihen on hyvä rakentaa. Toivottavasti myös hurmio löytyy ja sitä kautta siivittyy hyviä tuloksia.

Keitä Susijengiläisiä erityisesti seuraat?

– Dettmann on tärkeä henkilö minun urallani. Maajoukkueen ohella hän valmensi minua jo kun olin 18-vuotiaana Helsingin NMKY:ssä. Hän on henkilö, joka on auttanut uraani. Auttoi aikoinaan lähtemään jenkkeihin ja ollut sellainen tuki ja turva ammattilaisuran aikana, johon on voinut luottaa ja soittaa jos vaikeita aikoja tai pitänyt tehdä päätöksiä, minne mennä pelaamaan. Hän on aina auttanut.

– Pelaajista olen seurannut monen uraa. Junnu Leen kanssa pelasin jonkun kauden yhdessä ja Huff oli Hongassa kanssani aikoinaan. Rannikko ja Tuukka Kotti olivat samaan aikaan maajoukkueessa. Nuoremmat, heitä en sillä tavalla tunne, mutta seurannut tietenkin. Viime kauden katsoin Markkasen kaikki yliopistopelit. Hänen kehitystään on kiinnostava seurata.

Miten Markkanen tulee pärjäämään EM-kisoissa?

– Uskon, että se pärjää. Erikoisvartioinnissa joutuu olemaan varmasti, mutta hän on pelaaja, joka pystyy tekemään pisteitä, auttamaan levypallossa ja puolustuksessa. Monipuolinen pelaaja, auttaa varmasti joukkuetta. Hyvissä joukkueissa tulee eri pelaajia esiin eri peleissä. En usko, että on yhtä pelaajaa. Aiemmin se on ollut Koponen, mutta nyt uskon, että eri peleissä nousee eri onnistujia. Odotukset on suuret Markkasta kohtaa ja toivon, että hän onnistuu.

Markkanen on muun muassa Tuukka Kotin mukaan todella vaikea puolustaa, oletko samaa mieltä?

– Kaikki tietää hänet ja vastustajat valmistautuu, mutta ei se tule helppoa olemaan. Ei ole helppo pelaaja puolustaa. Jos ne keskittyy vaan Markkaseen, niin sitten se antaa tilaa muille pelaajille. Todella tärkeä pelaaja, monipuolinen, ei tuollaisia tule Suomesta kuin kerran 100 vuodessa. Nuori pelaaja, voi kehittyä vaikka kuinka paljon. Mielenkiinnolla seuraan otteita nyt kisoissa ja jatkossakin miten kaveri kehittyy. Menee varmasti eteenpäin. Jos sinut on varattu sijalla 7. NBA:han kertoo se, että olet ainutlaatuinen pelaaja maailman mittapuullakin.

Uskotko, että Dettmann tulee muuttamaan Suomen pelaamista kotikisoissa?

– Peruskonsepti ei varmasti hirveästi muutu ja Suomi tulee pelaamaan samoilla aseilla. Pieniä juttuja Dettmann tuo varmasti lisää, eikä varmaan kaikkia juttuja ole näytetty harkkapeleissä. Markkasen kautta pelataan varmasti paljon. Ja mikä on Koposen kunto? Ehtiikö kuntoutua ja kuinka hyvään kuntoon? Hyvä staffi Suomella, tehdään duunia ja varmasti valmistauduttu hyvin. On suunnitelma, mutta varmasti varasuunnitelmia ja valmius tehdä muutoksia. Kokeillaan jotain muuta, jos joku ei toimi. Markkasen monipuolisuus antaa vaihtoehtoja ja Suomi pystyy käyttämään erilaisia viisikoita.

Bilbaossa suomalaiset järjestivät kaikkien aikojen kannatusta, odotukset kotikisoihin?

– Totta kai toivon, että samanlainen buumi lähtee käyntiin. Jos Suomi voittaa ja pelaa hyviä pelejä, niin meno voi olla railakasta. Odotukset on korkealla, että saadaan hyvä meininki. Hieno on ollut seurata Suomen koriksen kehittymistä ja nyt saatiin kisatkin. Se on pitkän duunin tulos. Eletään hyvää noususuhdannetta ja se hienoa. Uskon, että saadaan kotikisoissa aikaan hyvä meininki ja hyvä kannustus. Tässä jo innolla odotan, että pelit alkaa.