Aiemmissa MM-karsintaotteluissaan Suomi on joutunut pelaamaan ilman kolmea tähtipelaajaansa. Lauri Markkanen ei päässyt peleihin NBA-kiireiden takia, Euroliigassa pelanneet Barcelonan Petteri Koponen ja Malagan Sasu Salin joutuivat puolestaan vetäytymään poliittisista syistä, kahden keskenään nahistelevan suurorganisaation takia.

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA sekä Euroopan korkein seurajoukkuesarja Euroliiga ovat olleet riidoissa jo pitkään. FIBA yritti ensin lanseerata oman Euroliigan kanssa kilpailevan Mestarien liigansa, ja kun Euroopan huippumaat kieltäytyivät siirtämästä seuroja Euroliigasta Mestarien liigaan, FIBA uhkasi sulkea mielensä ilmaisseet maat ulos EM-kisoista.

Nykyisin FIBAn Mestarien liiga on Euroliigaa alempi karsintasarja, mutta osapuolten välinen riita ei ole vieläkään ohi.

Euroliiga sijoitti otteluitaan tahallisesti samoille päiville maajoukkuekarsintojen kanssa ärsyttääkseen FIBAa. Euroliigassa pelaavien pelaajien osallistuminen maajoukkuepeleihin tehtiin mahdottomaksi.

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann kertoi Apu-lehdelle oman kantansa asiaan.

– Tässä on menty jo niin pitkälle, että minulle on ihan suoraan sanottu puhelimessa, että Euroliiga ei hyväksy, että pelaajat pelaavat maaotteluita, Dettmann kertoi.

– Pyysin tätä henkilöä jopa toistamaan saman vaimolleni, jotta minulla olisi lausunnolle todistaja.

Markkanen sekä konfliktin takia pois pakon edessä jäämään joutuneet Salin ja Koponen ovat taas Susijengin mukana, kun karsintaottelut jatkuvat Tshekissä 29. kesäkuuta ja Helsingissä Islantia vastaan 2. heinäkuuta.

Ennen karsintapelejä Suomi pelaa kahdesti Viroa vastaan, ensin 21. kesäkuuta Tallinnassa ja neljä päivää myöhemmin Helsingissä.