Teemu Rannikon pelinjohto ja Lauri Markkasen erityisosaaminen molemmissa kenttäpäädyissä toivat Suomen miesten koripallomaajoukkueen eli Susijengin peliin kosolti uusia elementtejä perjantaina Pietarin Sibur Areenalla. Sasu Salinin heittopelin ja Matti Nuutisen taistelun sytyttämä Suomi piti Venäjää kolmen jakson ajan pinteessä, kunnes Venäjä vei pidemmän korren taistelupalloissa ja karkasi 91-75 (42-40)-voittoon.

Pelin avausneljänneksellä Venäjä oli toden teolla helisemässä susipuolustuksen kanssa. Gerald Lee Jr. jatkoi Latvia-ottelun hyvää flow’taan käyttämällä venäläissenttereitä pujottelukeppeinään, Salin ampui neljä lähes perättäistä kolmen pisteen heittoa Sibur Areenan naruihin ja Nuutinen hiersi kivenä venäläisten kengissä molemmissa kenttäpäädyissä.

Toisen neljänneksen alussa Nuutinen nosti Tuukka Kotin syötöstä Susijengin 23-29-johtoon, joka oli korkein vierasjohto koko ottelun aikana. Venäjän pallonliike muuttui huolellisemmaksi, jonka tuloksena kotijoukkue pääsi laukomaan tukun puolivapaita heittoja ja palaamaan takaisin peliin mukaan Suomen kivittäessä omia heittojaan hyvistäkin heittopaikoista. Tauolle edettiin Venäjän 42-40-johtolukemissa.

Venäjä vei kolmannen neljänneksen ensimmäiset kaksi minuuttia 7-0 pakottaen Henrik Dettmannin pyytämään Susijengille aikalisän. Puhuttelun seurauksena Susijengi ryhmittyi jälleen tukeviin asemiin puolustuspäässä ja alkoi kuroa Lauri Markkasen ja Salinin onnistumisilla venäläisjohtoa umpeen. Susijengi piipahti jo kahden pisteen päässä (59-57), kunnes yllätysratkaisija Misha Kulagin venytti kotijohdon seitsemään onnistuneilla vapaaheitolla ja kolmosella.

Susijengi kärkkyi vielä päätösneljänneksen alussa hyvällä iskuetäisyydellä, mutta Dmitri Hvostovin ja Vitali Fridzonin kolmoset sytyttivät kotijoukkueessa hengen päälle ja kasvattivat venäläisjohdon 14 pisteeseen. Markkanen ja Nuutinen kaivoivat onnistumisillaan Susijengin 11 pisteen päähän ennen Aleksei Shvedin lähes puolesta kentästä upottamaa kolmosta, joka petasi Venäjälle 16 pisteen voittoa.

– Kyllähän tänään karhu pääsi raatelemaan susia, mitä ei saisi päästä tapahtumaan. Irtopallokamppailussa ja vapaaheittojen määrässä Venäjä pääsi meitä rankaisemaan ja nimenomaan kaksinkamppailutilanteissa tarvitsemme tasonnostoa, Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi analysoi ottelua.

– Harmittava asia hävitä pelejä tällaisiin asioihin, mutta toisaalta voimme olla luottavaisin mielin sikäli, että irtopallot ja hiertäminen ovat perinteisesti meidän vahvuusalueitamme. Näillä osa-alueilla pystymme nostamaan tasoamme merkittävästi jo lauantain Israel-otteluun.

Viikon takaiseen Latvia-otteluun verrattuna Susijengi oli Pietarissa verrattomasti valmiimpi, vaarallisempi ja monipuolisempi. Suomen kokoonpanoon kirjattiin ottelussa peräti 14 pelaajaa, joista päävalmentaja Dettmann jakoi peliminuutteja kolmelletoista.

Ennakkoon suurin mielenkiinto kohdistui joukkueen vanhimman ja nuorimman pelaajan paluuseen kokoonpanoon. Chicago Bullsin Markkanen (17/9) haki ensimmäiset minuutit rytmiään, mutta oli peliin mukauduttuaan Venäjälle painajainen molemmissa päissä kenttää. Vaikka Markkasen kaukoheitto ei tällä kertaa uponnut, oli hän liikkuvuudellaan, ulottuvuudellaan ja monipuolisuudellaan kentän parhaimmistoa.

Ensimmäisen maaottelunsa sitten Espanjan kesän 2014 MM-kisojen pelannut Rannikko (0/1/2 syöttöä) toi pelinrakentamisellaan rauhaa ja pelirohkeutta Susijengin hyökkäämiseen. Sattumaa ei ole, että Rannikko kirjautti vajaassa 13 peliminuutissa joukkueen parhaan +/- -saldon, +6.

– Lauri ja Teemu kumpikin löysivät ruutunsa ja toivat kivoja juttuja peliimme mukaan. Molemmat toki tulivat tuttuun ympäristöön ja saivat toteuttaa asioita vahvuusalueillaan. Voimme olla iloisia heidän debyytteihinsä, Tuovi pohti.

Salin (23/0/4 riistoa) rikkoi toista kertaa Susijengi-urallaan 20 pisteen rajapyykin avausneljänneksen häkellyttävällä heittoshow’llaan, kun taas 50. maaottelunsa pelannut Nuutinen (12/7) iski kovan kovaa vastaan Euroliiga-konkari Kulaginille.

Lupauksia herättivät myös rohkeasti peliminuuttinsa käyttänyt Joonas Cavén (3/2), joka muodosti Markkasen kanssa suomalaisittain ainutlaatuisen pitkän ja liikkuvan kaksikon kentälle, sekä taisteluilmeellä esiintynyt Alex Murphy (4/2).

– Laaja rinkimme mahdollistaa sen, että meiltä nousee eri iltoina eri ratkaisijoita. Nuutiselta todella ansiokas paini Kulaginia vastaan ja Cavén pelasi pirteästi. On mahdollista, että huomenna esiin nousevat taas ihan eri ratkaisijat, jatkoi Tuovi.

Pitkän tauon jälkeen susipaitaan palannut Rannikko arvioi suoriutuneensa kohtalaisesti ensimmäisestä maaottelustaan hetkeen.

– Oli kiva pukea Suomi-paita päälle kolmen vuoden tauon jälkeen ja koittaa vähän, miltä pelaaminen tuntuu. Pysyin ihan hyvin vauhdissa mukana, Rannikko pohti omaa suoritustaan.

– Joillain pelin osa-alueilla olimme ensimmäisellä puoliskolla hyvin matkassa, mutta olimme toisaalta turhan pehmeitä. Saimme hyviä paikkoja korin alta, joista emme kyenneet viimeistelemään, kun taas naapuri laittoi samoista paikoista sisään kovin prosentein. Ero kasvoi vähän turhan isoksi lopussa, olisimme ansainneet tästä vähän tasaisemman eron.

Kokonaisuutta ajatellen Rannikko koki Susijengin parantaneen pykälän verran viikon takaisesta.

– Pelasimme paremmin kuin Latvia-matsissa, mutta on muistettava, että kesän ensimmäinen peli on useimmiten se vaikein. Olemme päässeet taas viikon treenaamaan yhdessä, mikä tietysti näkyi tekemisessä. Vielä on parannettavaa, ja huomenna on taas uusi mahdollisuus Israelia vastaan.

Suomi kohtaa Pietarin turnauksen toisessa ottelussaan Israelin lauantaina klo 15.

Lähde: Koripalloliiton sivut.