Suomen koripallomaajoukkue aloittaa urakkansa EM-kotikisoissa Helsingissä torstaina Ranskaa vastaan.

Valmistautuminen olisi voinut sujua Suomen osalta paremminkin. Vakuuttavasti joukkueen ei voida sanoa esiintyneen, mutta hyviäkin puolia on löytynyt.

Entinen maajoukkuemies Sakari Pehkonen on nähnyt videoita Suomen valmistavista otteluista. Kenraaliharjoituksen Venäjää vastaan hän oli katsomassa paikan päällä.

– Tulosten valossahan ei ole mennyt kauhean hyvin. Se miltä se on itselleni näyttänyt silmään, niin on aika paljon jouduttu hakemaan erilaisia kokoonpanojen koostumuksia, eikä peli ole näyttänyt täydelliseltä – siltä kuin se parhaimmillaan voi näyttää, Pehkonen sanoi Susijengi-sivustolle.

Pehkosen, 51, mielestä Petteri Koposen ja Teemu Rannikon rooli joukkueessa on valtava.

– Totta kai Petterin poissaolo on tuonut harmaita hiuksia koutsiportaalle. Miten hänet paikataan? Kyllähän se Petskun rooli tuossa joukkueessa on todella iso, niin kuin Teemullakin. Eri tavalla, mutta kummatkin ovat tosi tärkeitä pelaajia menestyksen kannalta näissä kisoissa. Toivottavasti kummatkin herrat pysyvät ehjänä loppuun asti.

Suomi hävisi Venäjälle Helsingissä 91-100. Pehkonen näki pelissä myös hyviä asioita.

– Siinä oli paljon hyvää. Varsinkin alussa tuntui, että saatiin todella laadukkaita heittopaikkoja. Heittopeli ei vaan ollut sillä tasolla kuin se voi parhaimmillaan olla. Silloin kuin meillä oli ns. paras viisikko tai parhaat koostumukset, peli näytti ajoittain ihan hyvältä. Mutta kyllä sieltä ne ongelmatkin paljastuivat, Pehkonen sanoi ja jatkoi:

– Puolustuspäässä on vielä tekemistä ja luulen, että siellä on valmentajatkin aika tarkkaan katsoneet sitä, että millaisilla koostumuksilla tullaan jatkossa pelaamaan.

Pehkosen mukaan joukkuepuolustuksen onnistuminen on Suomen osalta kaiken a ja o. Hän korostaa myös voitettuja levypalloja.

– Toinen iso kuvio tulee olemaan, miten pärjäämme joukkueena levypalloissa ja etenkin tietysti puolustuspäässä, kun vastustajat tuppaavat olemaan aika isoja ja fyysisiä. Ei ole myöskään varmaan mikään salaisuus, että meidän pitää onnistua kaukoheittopelissä hyvin, jotta pääsemme myös sisälle noissa peleissä. Muuten on aika vaikeaa.