Romanian liigan Steaua Bukarestia helmikuusta asti valmentanut Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentaja Jukka Toijala on sopeutunut hyvin uuteen ympäristöön. Tiistai-iltana Steaua aloittaa pudotuspelit Pitestiä vastaan.

Toijalalle avautui yllättäen mahdollisuus lähteä valmentamaan Romaniaan, kun Steaua Bukarest antoi silloiselle valmentajalleen potkut. Toijalan nimi oli jäänyt Steaun seurajohdon mieleen luotsin toimiessa Katajan valmentajana EuroChallengessa ja Europe Cupissa.

Toijalalla oli heti pestinsä alkuvaiheessa iso työ vaikuttaa joukkueen henkiseen puoleen, jossa oli ongelmia.

– Se oli erikoinen tilanne, kun he päätyivät vaihtamaan valmentajaa, vaikka joukkue oli koko kauden kärkipäässä. Joukkue hajosi kuitenkin sisältä palasiksi, ja mitä kuulin ja juttelin pelaajien kanssa henkilökohtaisesti, niin joukkue oli henkisesti väsynyt ja alamaissa, Toijala sanoi Yle Urheilulle.

Pelillisiä asioita Toijala on hionut pikkuhiljaa. Pelaajapuolella suurimpana muutoksena oli KTP-Basketissa kaudella 2013-14 pelanneen Sharaud Curryn rekrytointi joukkueeseen.

– Joukkueessa on hyvä potentiaali ja muutos mitä olemme käyneet läpi, niin olemme tuoneet pikku hiljaa pieniä asioita mukaan. Teimme yhden pelaajavaihdoksen ja annoimme potkut yhdelle amerikkalaispelaajallemme ja palkkasimme Curryn. Meillä on ollut valtavasti loukkaantumisia ja Currykin loukkaantui heti.

 

Romanian sarja pyörii paljolti ulkomaalaisvahvistusten ympärillä. Silti sarjan sääntöihin kuuluu, että kentällä on oltava koko ajan ainakin yksi romanialaispelaaja.

– Täällä on hyviä ulkomaalaispelaajia ja heihin käytetään paljon rahaa. Budjetit ovat 2-3 kertaa suurempia kuin Korisliigassa ja se näkyy ulkomaalaispelaajien laatuna. Korisliigassa 90 prosenttia on amerikkalaisia, mutta täällä on enemmän vaihtelua ja on paljon pelaajia esimerkiksi entisistä Jugoslavian maista, Liettuasta ja Ukrainasta. Minullakin on joukkueessa viittä eri kansalaisuutta, Toijala kertoi.

Steaua sijoittui Romanian liigan runkosarjassa kolmanneksi. Toijalan mukaan Steaua pääsee lähtemään pudotuspelisarjaan Pitestiä vastaan hyvistä lähtökohdista.

– Curry ei tule olemaan 100-prosenttisessa kunnossa tämän kauden aikana ja hän pelaa jalka kipeänä. Emme saa hänestä sitä irti mitä toivoimme, mutta nyt joukkue on ensimmäistä kertaa kokonaan kasassa minun aikanani.