Susijengissä kaksi kesää sitten debytoinut, aiemmin Suomea 20-vuotiaissa miehissä ja universiadeissa edustanut 206-senttinen ja 26-vuotias Alex Murphy on solminut yksivuotisen sopimuksen Espanjan kakkosliigaa pelaavan San Sebastian Gipuzkoa Basketin kanssa.

2010-luvun aikana Gipuzkoa on pysynyt tiiviisti Espanjan pääsarjan (ACB) puolella lukuun ottamatta kautta 2016-17, jolloin se juhli maan kakkosliigan (LEB Oro) mestaruutta 11 000 katsojaa vetävällä San Sebastian Arenalla.

Vielä viime kaudella Gipuzkoa pelasi ACB-liigassa, mutta hakee nyt vauhtia LEB Orosta. Yhdeksi Gipuzkoan uuden nousun avainpelaajista on kaavailtu Murphya.

– Olen hyvin innoissani mahdollisuudesta liittyä Gipuzkoan riveihin. Tämä on loistava tilaisuus ja odotan malttamattomana mahdollisuutta matkustaa Espanjaan ja jatkaa työntekoa, Murphy kommentoi.

Murphy on totutellut eurooppalaiseen koripalloammattilaisuuteen Kataja Basketissa ja Unkarin KK Szolnoki Olaj’ssa. Kumpikin kausi jäi kuitenkin kesken loukkaantumisten vuoksi. Nyt Murphyn tähtäimessä on ensimmäinen ehjä kausi sitten yliopiston seniorikautensa 2016-17.

– Tavoitteeni ovat säilyä terveenä, kehittyä pelaajana joka päivä ja auttaa joukkuetta voittamaan parhaani mukaan, Murphy arvioi.

Marcelo Nicolan kaltaisen valmentajan alaisuuteen pääseminen on myös suuri positiivinen tekijä. Hän on entinen pelaaja jolla on uskomaton ura takanaan ja hän on pelannut samalla pelipaikalla ja tyylillä kuin minä.

Jay ja Päivi Murphyn kolmilapsisen veljessarjan keskimmäinen, Alex, debytoi Suomi-paidassa kesällä 2012, jolloin hän edusti Suomea 20-vuotiaiden miesten B-divisioonan EM-kisoissa. Murphy urakoi kisoissa Suomelle 17,4 pistettä ja 6,6 levypalloa ottelua kohden.

Murphy aloitti yliopistouransa Yhdysvaltain NCAA-liigassa maineikkaassa Duken yliopistossa päävalmentaja Mike Krzyzewskin komennossa ja edusti ”Blue Devilsiä” kahden kauden ajan, 2012-14.

Kesällä 2014 Murphy siirtyi Dukesta isoveljensä Erik Murphyn entiseen opinahjoon Floridaan. Murphy väläytteli kaudella 2014-15 urakoimalla 5,1 pistettä ja 2,0 levypalloa ottelua kohden, mutta joutui loukkaantuneena olemaan sivussa lähes koko 2015-16-kauden.

Murphy sai NCAA:lta erikoisluvan pelata vielä viidennen yliopistokauden. Hän siirtyi kotikonnuilleen Northeasternin yliopistoon pelikaudeksi 2016-17, jolloin hän oli elementissään ja täytti tilastosarakkeita 14,0 pisteen, 5,8 levypallon ja 1,8 syötön keskiarvoin.

Pelikaudella 2017-18 Murphy debytoi Euroopassa, jolloin hän edusti Kataja Basketia Korisliigassa 14,8 pisteen, 4,6 levypallon ja 1,1 syötön keskiarvoin. Syyskaudella 2018 Murphy pukeutui unkarilaisen KK Szolnoki Olaj’n riveihin ja viimeisteli 10,0 pistettä ja 3,7 syöttöä peliä kohden.

Susijengi-debyyttinsä Murphy teki kesällä 2017. Tähän asti pelaamassaan yhdessätoista miesten maaottelussa hän on kerännyt 7,4 pistettä ja 2,2 levypalloa ottelua kohden. Murphy edusti Suomea myös vuoden 2015 universiadeissa, jolloin hän oli joukkueen tehopelaaja 20,0 pisteen ja 7,3 levypallon keskiarvoin.

Alex Murphyn isoveli Erik Murphy on kuulunut vuodesta 2014 Susijengin vakiokalustoon. Veljestrion nuorin Tomas Murphy, 206 senttiä ja 21 vuotta, on pelannut viimeiset kaksi kautta NCAA-liigaa Northeasternin yliopistossa.

Lähde: Koripalloliiton sivut.