”Tämä Lauri Markkasen maailma, me vain elämme siinä.” – Vanha espanjalainen sananlasku.

Suomen U20-maajoukkue otti sunnuntaina niin kovan voiton, että sen voi rinnastaa huoletta isojen poikien Susijengin arvokisavoittoihin Kreikasta, Venäjästä tai Turkista.

Jatkoajan, sekä täysin mielenvikaisten tunnetilojen heittelyiden jälkeen 91-90 (45-45, 84-84) –voiton ottaneet Sudenpennut tekivät voitollaan sen luokan tempun, ettei viimeisen kalenterivuoden aikana tule toista vastaavaa mieleen.

Ja millä tavalla se voitto tuli. Lauri Markkanen, suomalaisen koripalloilun kirkkain timantti ja tulevaisuuden toivo, koulutti turnauksen mestarisuosikki Espanjaa 33 pisteen, 7 levypallon, 1 syötön, 5 riiston ja 2 torjunnan edestä. Avauspuolikkaalla Espanja ei saanut mitään kuria Markkaseen niin kaaren ulkopuolella kuin sen sisälläkään.

Markkasen kohokohdat ottelun avauspuolikkaalla:

– Keskimatkan hyppyheitto silkinpehmeästi pussiin ensimmäisestä pelitilanneheitosta.

– GET OUT OF MY WAY –donkki kahdella kädellä suoraan jokaisen katalaanin ja baskin henkiselle naamalle. And one.

– TOLD YOU ONCE DIDN’T I –donkki UUDESTAAN jokaisen katalaanin ja baskin henkiselle naamalle. AND ONE.

– Ulkomuistista tilastoituna, upotti heittämästään seitsemästä kolmen pisteen heitosta kolmetoista.

– Pyyhki jonkun Espanjan joukkueen seitsemästätoista Garciasta rimalla niin rumasti, ettei sitä kehdattu edes tilastoida torjunnaksi.

Suomi ja Espanja lähtivät isolta tauolta toiselle puoliajalle tasatilanteessa 45-45. Huhujen mukaan pienestä flunssasta kärsinyt Markkanen silmämääräisesti väsyi toisella puoliajalla, mutta muut yksilöt nousivat esille. Virhevaikeuksien kanssa paininut Fiifi Aidoo oli yksi Suomen avainhahmoista päätösjaksolla, kotiyleisön hurratessa Suomen parhaimmillaan 72-61 –johtoon. Eikä unohdeta Okko Järveä. Mies tulitti kaarelta 3/13, mutta heittäjä on heittäjä. Ja heittäjän on heitettävä. Paikkasi vaatimattomat prosentit olemalla korvaamaton palanen jokaisella muulla pelin osa-alueella.

Espanja pelasi itsensä nopeasti rinnalle Suomen karkumatkan jälkeen, mutta Suomi nykäisi kerran vielä neljännen kymmenminuuttisen aikana. Aidoon kolmonen vajaat kaksi minuuttia ennen jakson päättymistä nosti Suomen kuuden pisteen karkumatkalle. Sergi Garcia heitti Espanjan kuitenkin alle minuutissa Espanjan tasoihin todella kylmäpäisillä kolmosilla.

Helsingin Jäähallin valtasi hermostunut jännittyneisyys vain kaksi pallonhallintaa myöhemmin. Markkasen torjuttua Garcian heiton rimalla, nosti iso Yankuba Sima Espanjan kahden pisteen johtoon vain 27 sekuntia ennen jakson lopettavaa summeria. Seuranneesta hyökkäyksestä Järven kolmen pisteen heitto torjuttiin, mutta seuranneesta päätyrajasta Aidoo koijasi itsensä korintekotoimiin alle metriin ja tasoitti ottelun alle 20 sekuntia ennen summeria.

Espanjan viimeisen hyökkäyksen piti varmasti päävalmentaja Juan Orengan papereissa sujua eri tavalla, mutta Aidoo ja Markkanen träppäsivät Marc Garcian puolen kentän tienoilla skriinitilanteen jälkeen ja pakottivat tämän menetykseen. Hienon ottelun pelannut Tuomas Hirvonen onnistui lähettämään voittoheiton ilmaan ennen summeria sivurajakuviosta, mutta eturauta hylkäsi Hirvosen yrityksen.

Jatkoaika kulki yli kolme minuuttia ilman pistesuorituksia, kunnes tuttu kasvo, Sergi Garcia, nosti espanjalaiset kahden pisteen johtoon ennen loistavan ottelun hyökkäyssuuntaan pelanneen Tomas Murphyn tasoittavaa koria. Sama mies oli parikymmentä sekuntia myöhemmin hyökkäyslevypallon jälkeen nostamassa Suomea kahden pisteen johtoon, kunnes Espanja tarjoili kotiyleisölle sangoittain kylmää vettä niskaan.

Ottelun viimeiset 65 pelisekuntia sisälsivät – enkä tee tapahtumille oikeutta sanoillani – täysin järjenvastaisia ja tunneskaalaa molempiin suuntiin äärimmilleen venyttäviä hetkiä.

Francis Alonso nosti floaterillaan Espanjan tasoihin 53 sekuntia ennen ottelun päättymistä. Hirvonen menetti pallon huolimattomalla syötöllään samalle miehelle ja Alonso pääsi siirtämään Espanjan 90-88 –johtoon kun vain reilut puoli minuuttia ottelua oli jäljellä.

Väsynyt Markkanen ei osunut kolmen pisteen heitollaan seuraavasta hyökkäyksestä, mutta Murphy osoitti jälleen aktiivisuutensa hyökkäyslevypalloissa ja pakotti Alonson rikkomaan tätä. Joukkuevirheet täynnä. Ensimmäinen vapaaheitto sisään, 24 sekuntia pelikellossa.

Toinen vapaaheitto ohi. Hyökkäyslevypallo Aidoon käsiin. Pallo kaarelle, kääntö Järvelle joka ei löydä ajosaumaa. Pallo Hirvosen käsiin, joka lähtee ajamaan keskustaan. Hyökkääjän virhe.

Ilma ulos hallista.

13 sekuntia kellossa. Pakko rikkoa.

Järvi tekee tehtävänsä 11 sekuntia ennen päätössummeria ja lähettää Garcian vapaaheittoviivalle. Ensimmäinen vapaaheitto ohi. Kakkonen riittää tasoihin. TOINEN VAPAAHEITTO OHI.

Järvi hakee levypallon ja avaa Hirvoselle vauhtiin. Tuulennopea 180-senttinen pointti navigoi tiensä avoimella kentällä ihmismassan läpi aina maalatulle alueelle asti. Apujen astuessa eteen, tiputtaa Suomen hyökkäyksen kapellimestari pallon vahvan jatkoajan pelanneen Murphyn käsiin kun vain nelisen sekuntia erottaa Suomen kirvelevästä tappiosta. Murphy nousee heittoon, mutta rima ei ota anovaa pyyntöä koriin menevästä pallosta korviinsa.

Jostain, tyhjästä, metaforallisen kuvaruudun ulkopuolelta tulee pysäyttämätön voima Lauri Markkasen muodossa, ottaa levypallon käsiinsä ja nostaa sen vastaansanomattomasti renkaan läpi. 33 pistettä.

2,4 sekuntia aikaa. Espanjalla ei ole aikalisää käytössään. 91-90.

Garcian lottolipuke puolesta kentästä todetaan hylätyksi ja Helsingin Jäähalli sekä koko Suomen joukkue leimahtaa ilmiliekkeihin juhliessaan yhtä palloiluhistoriamme hienointa voittoa.

Tähän ei pysty kuin koripallo ja Suomen maajoukkue.