Hyvää iltaa, arvoisa nahkapallon ja parketin rakoilevaa yhteiseloa ihasteleva kansa.

Susijengi.com –sivuston comebackin ensiaskeleet otettiin eilen (täällä näin), eikä hyvää pöhinää ole syytä päästää vaimenemaan. Kuten eilen turisimme, pilkotaan Suomen U20 –kisajoukkue kolmeen osaan EM-kisojen kynnyksellä ja tarjoillaan ne osat teille, lukijoille, pahimman kisakuumeen lievittämiseksi.

Tiedämme, että koripallokansa laskee öitä avausottelun ylösheittoon kuin pieni lapsi punapukuisen partahahmon ilmestymiseen joulukuun hämärissä. 1500-sanaisen tajunnanvirran tuotoksen lukemiseen kuluu normaaliolosuhteissa vähintään keskipitkä kahvihetki, joten, vain noin sataseitsemäntoista ennakon lukukertaa myöhemmin ovat kisat jo käden ulottuvilla.

Suosittelemme täällä Susijengi.com -sivustolla kuluttamaan aikanne kuitenkin paremmin, kuten esimerkiksi kissavideoiden parissa. Olen myös kuullut hyviä asioita Kate Bushin Hounds Of Love –levyn toisesta, The Ninth Wave –puoliskosta.

Me emme janoa klikkienne perään. Meitä ei kiinnosta.

Hetkinen.

Sain juuri korvanappiini tiedon, että asia ei todellakaan ole näin. Avatkaa tämä sama sivu kolmeen välilehteen sekä Internet Explorer –selaimeenne välittömästi. Homeboy’s gotta eat.

Jo 140 sanaa myöhemmin, siirrymme Suomen joukkueen laituriosaston läpikäyntiin.

Samuli Nieminen, 201cm, 3

Muistutuksena: Ensisijaisesti pelaajia vertaillaan siinä kontekstissa, että Suomen pitäisi pystyä säilymään A-divisioonassa.

Tässä viitekehyksessä Suomen tämän ikäluokan perinteiset ”laiturit”, swingmanit tai miksi ikinä kukakin haluaa niitä nykykoripallossa kutsua, ovat joukkueen ehkä mielenkiintoisin osa-alue. Ei ole takuuvarmoja suorittajia kuten Lauri Markkanen tai omassa roolissaan korvaamattomia yksilöitä kuten Fiifi Aidoo.

Mutta. On potentiaalia, energiaa ja yllätysvalmiita yksilöitä, jotka odottavat lähtötelineissä sitä hetkeä, kun heidät päästetään irti.

201-senttinen Samuli Nieminen on monipuolinen ja kovin töitä tekevä kolmospaikan pelaaja. Tuo kuvaus sopii melkeinpä jokaiseen tämän paketin neljään pelaajaan, mutta jaksakaa kanssani hetken verran vielä. Hyvin valmennettu, pallollisesti yllättävän kyvykäs ja puolustuspäässä potentiaalia omaava Nieminen tuo joukkueeseen aktiivista levypallopelaamista ja riittävän kyvyn heittää ja hyökätä lähestyviä puolustajia vastaan.

Tuo tulee olemaan laitureiden tärkein hyökkäyspelaamisen osa-alue näissä kisoissa. Tuomas Hirvonen tulee kiekottamaan palloa palloskriinitilanteista kaarella vapaalle olevalle pelaajalle, jonka pitää tehdä välitön valinta ajon, heiton ja syötön välillä. Näissä valintatilanteissa Niemisen vahvuudeksi on luettava kyky hyökätä ensimmäisestä pompusta syvälle ajosaumaan. Vuodesta toiseen kehittynyt kolmen pisteen heitto pitää myös huolen siitä, että näitä ajosaumoja ei voi jäädä tukkimaan kahden metrin etäisyydelle Niemisestä.

Kysymysmerkit nousevat ilmaan kun Nieminen pääsee puolustajansa kyljelle tai jopa siitä ohi. Riittääkö ratkaisuarsenaali riman läheisyydessä vielä tällä tasolla siinä määrin, että vastustajat joutuvat oikeasti sitoutumaan riman suojeluun 201-senttisen laiturin ajaessa puolustajastaan ohi? Ja mikäli näin käy, onnistuuko Nieminen löytämään alle sekunnissa sen valinnan, minkä puolustus miehelle jättää auki?

Tämän saman ongelman kanssa tulevat kaikki #Susilapset painimaan EM-kisojen äärimmäisessä intensiteetissä, pelinopeudessa ja –kovuudessa. Laitureille, kuten Nieminen, nämä tilanteet tekevät kuitenkin eron onnistuneen hyökkäyksen ja todennäköisen menetyksen tai viimeistelemättömän lay-upin välillä.

Jokaista lähestymistä vastaan tehty päätös ei tarvitse edes olla oikea, mutta se täytyy tehdä heti. Mitä paremmin Suomen hyökkäys pystyy pitämään koneiston käynnissä ja monistamaan etua mikä on (toivottavasti) saatu luotua, sitä paremmista valinnoista aina seuraava pelivälineen haltija pääsee nauttimaan.

Yksi polvet suorana suoritettu vastaanotto mikä ei pääty välittömään heittoon tai syöttöön, ja korinteon suunnaton vaikeus vangitsee pelaajien, valmennusjohdon sekä katsojien kollektiivisen sielunmaiseman sisäänsä.

Suomella ei Markkasta ja Tuomas Hirvosta lukuunottamatta ole odotettavissa voittavia match-upeja puolen kentän hyökkäyksissä, eikä näiden jätkien harteille olisi syytä kasata tippaakaan isompaa taakkaa kuin he joutuvat jo oletusarvoisesti kantamaan. Niemisen, kuin muidenkin laitureiden, tärkein rooli on pitää hyökkäyksessä koneisto elossa.

Niemisen kohdalla puolustuspään suorituskyvyssä on selkeitä työkaluja ainakin hyväksi liigatason puolustajaksi, mutta Stephen F. Austinin yliopistoon ensi kaudeksi siirtyvällä laiturilla virheherkkyys ja ylireagointi puolustuksen roolien välillä vaihdellessa aiheuttavat välillä harmaita hiuksia. Mikäli näistä on päästy eroon edes suurimmaksi osaksi, on 201-senttisen varren kanssa sulavasti liikkuva Nieminen tärkeä palanen Susi-puolustusta.

Levypallopelaamiseen Niemiseltä vaaditaan vähintään Märskyssä nähtyä aktiivisuutta (4,0 per ottelu), sillä vaikka Suomi tyydyttävän kookas joukkue onkin, eivät (Remu) Raitaset ja Markkaset pärjää ilman apua vastustajan miehen kokoisia sisäpelaajia vastaan koko ottelua. Valko-Venäjä –harjoitusottelun kahdeksan irtopallon huostaan ottamisen suoritus on hyvä lähtökohta.

Laiturien hierarkiassa Nieminen on lähtökohtaisesti kärjessä. Mikäli heitto putoaa avausottelusta lähtien, on mies potentiaalinen yllättäjä Suomen joukkueessa ja omaa pienoisen potentiaalin nousta ratkaisupelaajien joukkoon turnauksen edetessä.

Juho-Matti Henttonen, 200cm, 3

Juho-Matti Henttonen kuuluu Lahden Namikan järjettömän kovaan ysikutosten ikäluokkaan, joka harjasi tieltään kaikki vastaantulijat pari kautta sitten A-poikien SM-sarjassa. Noista ajoista on kuitenkin jo pieni hetki, joten tarkastellaan Henttosen pelaajakehitystä tuosta kaudesta.

Reilun 16 pisteen ja noin 9 levypallon keskiarvoilla A-poikien SM-sarjassa mellastanut Henttonen pelasi menneellä kaudella FoKoPon paidassa 31 ottelua 8,4 pisteen ja 4,8 levypallon keskiarvoilla, upottaen kahden pisteen heitoistaan peräti 62,5%. Aktiivisena pelaajana levyjen läheisyydessä Henttonen laittaa kroppansa likoon irtopallojen puolesta ja toimii fantastisena joukkueen sytyttäjänä.

Kolmen pisteen heitto ehti kaudessa kadota Henttosen työkalupakista lähes tyystin, miehen lauottua vain 1,7 kertaa bonuskaaren takaa murheellisella 16,7% tarkkuudella. Mutta, kuten todettua, aggressiivisena ja aktiivisena koria päin suuntautuvan kansanliikkeen kannattajana Henttonen tekee leipänsä nykyään kaaren sisäpuolella.

Hyökkäyspään uroteot eivät kuitenkaan ole ne, joilla Henttonen tulee tekemään nimensä tutuksi kotijoukkueen fanien keskuudessa EM-kisojen aikana. Väsymätön taistelu ja puolustuspäässä joukkueen eteen töiden tekeminen ovat Henttosen tavaramerkit tällä tasolla pelatessa. Jokaisessa kisoihin valmistavassa maaottelussa on repinyt käsiinsä hyökkäyslevypallon ja kirjauttanut keskimäärin yhden riiston per ottelu.

Nämä ovat ne ansiot, joilla Juho-Matti goddamn motherfucking Henttonen tekee läsnäolonsa tunnetuksi jotain Espanjan ja Ranskan tasoisia kyläjoukkueita vastaan.

Vastapainoksi Henttonen on tässä vaiheessa uraansa, tälle tasolle, vähän yksipuolinen pelaaja. Rohkea ja ennakkoluuloton kolmospaikan mies tulee kyllä raastamaan puolustuspäässä, aiheuttamaan päänvaivaa oikea-aikaisilla leikkauksillaan hyökkäyspäässä sekä löytämällä ajosauman jos toisenkin kaikkien kamppailutilanteiden välissä. Tasaista kontribuutiota pallollisten ratkaisujen tekijänä Henttoselta ei kuitenkaan kannata näissä kisoissa odottaa.

Omassa roolissaan Henttonen on kuitenkin korvaamaton pelaaja Suomelle. Väsymätön taistelija tulee sytyttämään Susi-puolustuksen ilmiliekkeihin aina kentälle astuessaan ja raapimaan kaikki tarjolla olevat hyökkäyslevypallot pahaa-aavistamattomien vastustajiensa käsien ulottuvista.

Arttu Saarijärvi, 200cm, 2-3

”Jos Okko Järvi on takamies, miksi Arttu Saarijärvi on laiturien listauksessa?”

Koska jos 12:n pelaajan rosterin lähtee jakamaan viiden, kolmen ja neljän lohkoihin, on tuloksena anarkiaa ja ISIS voittaa.

Saarijärvi on pallonkäsittelijänä lahjakkain laitureiden listaan ahdetuista pelaajista ja rehellisesti sanottuna ainoa syy miksi Saarijärvi on tässä listassa eikä takamiesten vastaavassa on, että näen miehen potentiaalin huipun liigatasolla kolmosena ja näissä kisoissa heittävänä ja rikkinäistä puolustusta vastaan ajavana laiturina.

Saarijärvi on omanlaisensa jokerikortti tässä Suomen joukkueessa. Kaaren takaa Saarijärven ruuti on ollut märkää valmistavissa maaotteluissa (1/12 viimeinen Turkki-harjoitusottelu mukaan lukien), mutta 32,1% tarkkuudella palloja kolmen pisteen alueelta menneellä kaudella Divari-B:ssä pussittanut Saarijärvi lukeutuu siihen ryhmään tässä joukkueessa, jotka pystyvät hyvästä rytmistä upottamaan kyllä heitot jotka miehelle saadaan pelattua.

Harjaantuneemmat koripalloälyköt löysivät sen sudenkuopan edellisestä lauseesta. Kovempia joukkueita vastaan Saarijärven tapaisten lähtökohtaisesti pienten minuuttien pelaajien pitää pystyä upottamaan heitot varmuudella vaikka nämä tulisivat kentälle miten kylminä tahansa. Ja rytmiin saatua catch&shoot –heittoa voi jokainen kohdalleen toivoa, mutta kun ympärillä KAIKKI tapahtuu nopeampaa kuin koskaan ennen, ei tuttua rytmiä ole niin helppo löytää kuin miltä se kuulostaa.

Saarijärven apu joukkueelle hyökkäyspäässä onkin enemmän vastaanotosta suoraan saumaan ajavana ja siitä pallon eteenpäin toimittavana ja uudestaan tilankäytöllisesti fiksusti kaarelle liikkuvana pelaajana. Minuutteja ei ole kuitenkaan liiemmin tarjolla kun pelien panokset kovenevat harjoitusotteluista, eikä Saarijärvi puolustuspäässä tarjoa mitään sellaista, mikä nostaisi miehen Henttosen tai Niemisen edelle nokkimisjärjestyksessä. Tulevaisuudessa tilanne voi olla aivan toinen, mutta tällä tasolla, juuri nyt, Saarijärvi joutunee tyytymään hajaminuutteja pelaavan penkkijätkän rooliin.

Aapeli Alanen, 201cm, 3-4

Aapeli Alanen täyttää laiturin paikalla pelaavien pelaajien listauksen. Ja jos Saarijärvi oli jokerikortti, voidaan samaa todeta tietyllä tavalla myös Alasesta.

Alasen kohdalla kuitenkin tiedetään vähän tarkemmin, mitä saadaan. Kolmospaikalta Suomi ei saa Niemisen jälkeen varteenotettavaa heittouhkaa viisikoihinsa, mutta sen minkä Lahen ysikutosten kantava voima antaa tasoitusta heittonsa kanssa, ottaa mies vähintäänkin takaisin rähisijänä.

Alanen on suhteellisen taitava koripalloilija, älkää ymmärtäkö väärin. Silti, 201-senttisenä, huikeana urheilijana Alanen tulee erottumaan tälläkin tasolla kentällä jo liikkumisensa puolesta. Pallottomana pelaajana alati vaarallinen leikkaaja ja levypalloihin omaa hyvinvointiaan halveksuen syöksyvä Alanen on valettu samasta muotista kuin Henttonen, mutta ei ole vielä täysin löytänyt itseään pelaajana.

Divari-A:ssa FoKoPon riveissä menneellä kaudella 11,6 pistettä ja 5,2 levypalloa ottelua kohden kirjauttanut Alanen otti kyllä kolme kolmosta ottelua kohden, mutta painoi niistä säkin pohjalle vain 28,9%. Sikäli, kun Alanen ei ole kertaakaan A-poikana tai aikuisena ylittänyt 30% rajapyykkiä kaaren takaa kokonaisen kauden aikana, on syytä olettaa ettei mies lue punaisella vastustajan otteluun valmistavassa scoutissa heittäjien listassa.

Alanen voi silti osoittautua varsin käyttökelpoiseksi pelaajaksi. Henttosen pelityyli voi ajaa miehen virhevaikeuksiin nopeasti, eikä päävalmentaja Anton Mirolybov todennäköisesti halua lähteä sekoittamaan viisikkojensa ja peluutus-suunnitelmansa perus sapluunaa ainakaan kovin aikaisessa vaiheessa turnausta. Näissä tilanteissa on syytä olettaa, että Alanen saa valtaosan vapautuvista kolmospaikan minuuteista.

Minuuteille päästessään, on Alasen ensisijainen rooli hakea jokainen vapaana vaeltava irtopallo ja tarjottava oikea-aikaista sekä fyysistä apupuolustusta. Se ei tule olemaan helppoa turnauksen alkuvaiheessa, mutta pelinopeuteen tottuessaan Alanen pystyy varmasti hoitamaan tuon työnkuvan.

Hyökkäyksessä jokainen piste on lahja koripallojumalilta, mutta ei tekeminen hyökkäyspäässä parkettia tule itseluottamuksesta jäämään kiinni. Sillä itseluottamuksella voidaan vaikka lyödä Helsingin Jäähallin valot pois, donkkaamalla jonkun pahaa-aavistamattoman ranskalaisen naamalle.

Viimeinen osa pelaajistosta ilmestyy luettavaksi huomenna. TOMAS MURPHY! LAURI MARKKANEN! BAAANG!