Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue aloitti Euroopan Nuorten Olympiafestivaalit voitolla, kun avauspelissä Sudenpennut kaatoivat Bosnia-Hertsegovinan lukemin 79-70 (40-35). Suomen ykkönen oli 20 pistettä ja 10 levypalloa kaapinut Thomas Exaucia.

Suomi oli avausneljänneksen lirissä Bosnia-Hertsegovinan fyysisen irtopallopelaamisen kanssa, mutta toisesta neljänneksestä lähtien Suomi pisti kampoihin urakalla. Suomalaiset kokosivat puoliaikaan mennessä viittä pistettä pitävän johdon, joka säilyi ottelun loppuun saakka.

– Bosnia-Hertsegovina pisti meille kunnolla kapuloita rattaisiin ja varsinkin ensimmäiset 10 minuuttia olivat vaikeita. Heidän levypallokovuutensa oli meitä pykälää parempi, mutta toisella jaksolla löysimme meidän oman tekemisen taso, Suomen päävalmentaja Antti Koskelainen kertoi.

– Kun ollaan vielä tässä vaiheessa kesää, niin paketti ei pysy kasassa koko 40 minuuttia, vaan tulee hyviä vaiheita ja notkahduksia. Se hyväksytään ja sen eteen tehdään myös töitä.

Levypallopelaamisen tukipilarin Exaucian lisäksi Suomelta onnistui monipuolisen tilastorivin kirjauttanut Aarni Korkiatupa (6/7/4 syöttöä/6 riistoa). Kaksinumeroisille pistelukemille Exaucian lisäksi ylsi Erik Sajantila (12/7).

Suomi kohtaa huomenna EYOF-kisojen toisena päivänä huomenna tiistaina Kroatian.

Suomen 15-vuotiaat tytöt kohtasivat Liettuassa Ukrainan 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen häviten hienon kamppailun jälkeen 44-56 (20-20). Ukraina vei vähäkorisen toisen neljänneksen jälkeen kolmannen jakson 12-22 ja nappasi voiton nimiinsä.

– Ukraina oli vuoden vanhempia ja se näkyi fyysisyydessä. Pakko olla ylpeä, että kuinka taistelimme, väänsimme ja käänsimme, jotta peli oltaisiin voitu voittaakin. Viimeistely ei ollut niin laadukasta vahvempia vastaan, mutta levypallopelin voittaminen 48-46 vuotta vanhempia vastaan on iso juttu, Suomen päävalmentaja Sami Toiviainen kommentoi Koripalloliiton sivuilla.

Suomelta korkeimmille pistemäärille ylsivät Kati Ollilainen (9/3) ja Sara Hakala (7/1).