Lauri Markkanen joutui jättämään Chicago Bullsin neljännen NBA –kesäliigaottelun välistä isovarpaan ruhjevamman takia. Moni kuvitteli, että Lauria vain lepuutetaan.

Jos olisi pudotuspeliottelu ollut, niin veikkaan, että olisi pelannut. Mutta sen verran voin sanoa, että oli aika todella kipeän näköinen.

Torstaina kesäliigassa oli välipäivä. Monessa Las Vegasin Showcasessa oli kuitenki täysin ryminä päällä, mukaanlukien Scorers 1st:ssä, jossa neljännen kautensa Ratiopharm Ulmin akatemian päävalmentajana aloittava Danny Jansson toimii yhden joukkueen valmentajana.
Showcase ottelut ovat väkisinkin aika kurittomia, kun yhteisiä tapahtumia ei ennen pelejä juurikaan ole. Millaisia pelaajia itse etsisit näistä tapahtumista?

– Tottakai taito- ja fyysiset ominaisuudet erottuvat, mutta pelaajat jotka Gregg Popovichin sanojen mukaan: ’Ovat päässeet itsestään yli’ ovat sellaisia, jotka tekevät organisaatiostasi parempia.

– Pelipaikkakohtaiset tarpeet määrittävät usein, mitä haetaan. Kun löydät yksilön jolla löytyy riittävät taidolliset sekä fyysiset ominaisuudet ja on sen lisäksi on epäitsekäs sekä ahkera, olet löytänyt oikean pelaajan.

Millaisia pelaajia kannattaa vuorostaan vältellä?

– Huono kunto, pitkä pelaamattomuus, huono ’body language’ ja loukkaantumishistorian omaavat pelaajat ovat usein sellaisia, joita kannattaa vältellä.

Kun kiinnostut pelaajasta, miten prosessi etenee?

– Ensiksi pitää selvittää onko pelaajalla agenttia? Jos ei muuten selviä, niin pelaajalta voi kysyä suoraan. Sen jälkeen ryhdytään agentin kanssa hommiin selvittelemään löytyykö yhteistä säveltä.

– Toki jos kerran satun olemaan samaan aikaan samassa paikassa, niin haluan myös pelaajan kanssa jutella.
Jos pelaajalla ei ole agenttia, niin sitten suoraan juttelemaan ja hoidetaan samat jutut face-to-face.

Valmentamasi Ratiopharm Ulmin akatemiajoukkue nousi Pro B mestaruuden myötä Pro A:han. Kuinka iso ero sarjojen välillä on?

– Ero Pro A:n ja Pro B:n välillä on aika selkeä. Pro A:n hännän ja Pro B:n kärjen välinen ero ei välttämättä ole kovinkaan suuri, mutta vastapainoksi Pro A:n kärjen ja Pro B:n hännän välillä sellainen ero, ettei niistä oikein voi puhua samana päivänä. Näin ollen haaste kasvaa ihan valtavasti, kun ’helpponakin’ päivänä pelataan ehdotonta kärkiottelua verrattuna viime vuotiseen.

– Jo pelkästään joukkueiden budjettien ja ulkomaalaisvahvistusten määrä nousee huomattavasti, kun siirrytään Pro A:han, jonka lisäksi sarjamääräykset tiukentuvat tuntuvasti (vähintään 1500 istuinta, seisovat korit, jne jne).

Selvititte alkukesästä seurahistorian ensimmäistä kertaa U19 vuotiaiden kakkosjoukkueella Saksan U19 -sarjaan (NBBL). Millaiset mahdollisuudet näet joukkueillasi tuossa sarjassa?

– U19 sarja tulee olemaan hyvin mielenkiintoinen ensi kaudella, koska lohkojaot eivät mene enää lounas, luode, koillinen ja kaakko – tänä vuonna etelälohkot jaettiin keski-saksaan ja etelä-saksaan, mikä tuo muun muassa IBAM:in ja Bayern Münchenin meidän lohkoon.

– Tasonnosto on erittäin tervetullut asia mielestäni, sillä aiempina vuosina ollaan päästy välillä vähän liian helpolla runkosarjasta – ja tämä on meinannut aina kostautua pudotuspeleissä.

– Meidän kakkosjengi, NBBL Allgäu/Memmingen, joutuu kohtuullisen tiukkaan puristukseen, mutta olen ihan varma että kundit osoittautuvat sarjapaikan arvoiseksi kauden päättyessä. Ykkösjengi lähtee varmaankin ennakkosuosikkina Bayern Münchenin kanssa.
Silti, kovempi lohko on ihan ehdottomasti tervetullut haaste!

Teillä on U19 pojissa kiitettävän pituisia kavereita (3x >210cm). Nykykoripallon trendi tuntuu olevan, että nopeus, eikä koko, ratkaisee. Miten näet tämän ”ongelman” teidän joukkueen kannalta?

– Mitä meidän ”koko-ongelmaan” tulee, niin niillä palikoilla mennään mitä on [hymähdys]. Vaikka meillä antropometriaa löytyy, niin en koe, että meiltä puuttuisi nopeutta ja aktiivisuutta, koska meidän isotkin liikkuu hyvin ja pystyvät lähes kaikki myös ampumaan kaaren takaa.
Itse herkuttelen ennemmin sillä ajatuksella, että mitäs jos saataisiin tuon kokoinen joukkue pelaamaan aktiivista ja aggressiivista palloa, jossa jokainen pystyy tekemään aloitteen puolustuksessa myös kaaren takana? Jos tässä onnistutaan, niin A-poikien puitteissa näkisin että vain taivas olisi kattona.

Kristian Palotie