Suomessa on tasan yksi (1) NBA- sekä FIBA –sertifioitu agentuuri: Blacktop Management. Blacktop ja sen perustaja Jan Wieland ovat nousevia nimiä koripallomaailmalla.

Kesät ovat agenttien kiireisintä aikaa, kun seurat etsivät sopivia palasia joukkueisiinsa. Seurojen näkökulmasta vaihtoehtoja on niin paljon, että luotettavat agentit helpottavat vaihtoehtojen seulomista. Pelaajan näkökulmasta vuorostaan on huojentavaa, että voi keskittyä vain koripalloon.

Las Vegasin Showcase –otteluiden katsomot valtaa pääosin valmentajat ja pelaaja-agentit. Wieland oli tänäkin vuonna tuttu hahmo näissä Showcase –tapahtumissa.

Tämän lisäksi Wieland kutsuttiin puhumaan Sports Management Worldwide (SMWW) –konferenssiin, jonka puhujalistalta löytyi ex-Cavaliers GM David Griffin, Bullsin kakkos –GM Brian Hagen ja koripalloanalytiikan pioneeri Dean Oliver.

Miten agentin päivä kuluu heinäkuussa Las Vegasissa?

Hotellissa, hallissa, ravintolassa, puhelimessa… NBA -kesäliigapelien aikana suurin osa ajasta menee keskustellen eri seurojen GM:ien ja valmentajien sekä muiden agenttejen kanssa. Päivä hurahtaa helposti Thomas Mack –hallissa (missä NBA –kesäliiga pelattiin), ilman että ehtii edes peliä seurata.

NBA-kesäliigan lisäksi pyörii noin 10 erinäköistä leiriä, jossa useasti selviää pelaajarosteria katsomalla kannattaako mennä katsomaan vai ei.

Iltasin sovitaan tapaamiset ravintolassa joko pelaajan/pelaajien tai eri seurojen edustajien kanssa. Niin sanottu ”networking” on tämän alan elinehto. Yksin ei kannata Vegasissa syödä.

Vegasin tarjoaman hässäkän lisäksi neuvottelut käyvät ympäri maailmaa. Ja kun tulee Aasian, Euroopan ja Amerikan aikaerot kaupan päälle, niin yöunet jäävät todella vähäisiksi.

Useimmilla pelaajilla sopimukset päättyvät keväällä. Kuinka hektistä aikaa kesä on pelaaja-agentille?

– On se aika kirjaimellisesti 24/7 -hommaa. Asiat voi muuttua päivän aikana useampia kertoja ja pitää olla aina valmiina tekemään nopeita päätöksiä. Sen lisäksi haluan pitää pelaajia kokoajan ajantasolla ja välttää ettei mitään heitä koskevaa tietoa jää kertomatta. Heidän urasta tässä on kuitenkin kyse.

Mikä on yleisin virhe, mitä kokematon agentti tekee?

– On muistettava, että pelaajalle ei kannata luvata hyviltä kuulostavia asioita, jotka eivät ole realistisia. Jos ongelmia tai haasteita tulee, nämä asiat voivat yhtäkkiä olla saavuttamattomissa. Tässä ei ole ehkä kyse niin paljon siitä kuinka kokenut on, vaan enemän siitä onko hyvä vai huono tässä touhussa.

– Kokemattomuus ehkä tulee eniten siinä esille, että ei osaa arvioida eri liigojen ja pelaajien tasoa. Erimielisyyksiä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti.

Agentuureja on valtava määrä. Blacktop on noussut hurjaa vauhtia ja omaa erittäin hyvän maineen maailmalla. Mikä on ollut tärkeintä siinä, että olet tässä onnistunut?

– Uskon että jos hoitaa asiat hyvin ja jaksaa uskoa omaan tekemiseen jossain vaiheessa se palkitaan, ihan sama mistä alasta on kyse.

Pelaajien kanssa koen, että on pakko kommunikoida paljon ja eritoten avoimesti. Vaikka pelaajia on tuhansia, niin silti korispiirit ovat maailmalla pienet. Huonot uutiset kulkee aina nopeemmin kuin hyvät. Siksi pitää ymmärtää, että hyvän työn palkintoa ei tällä alalla aina heti näy.

Mikä on tämän hetken unelma/tavoite jota kohtaa tähtäät agenttina?

– Ensimmäisestä päivästä alkaen on ollut yksi selkeä tavoite, joka ei tule ikinä muuttumaan: Kun pelaaja liittyy Blacktopiin, hän haluaa olla loppu-uransa osa Blacktop –perhettä.

– Keväällä lisäsimme Torontoon NBA -toimisto ja sen kautta tavote on tietty saada seuraavan parin vuoden aikana talliin NBA-pelaaja. Tähän mennessä olen tehnyt sopimuksia yli 30:een maahan. Yksi tavoite vielä on tietysti lisätä näiden maiden määriä.

Kristian Palotie