Kauhajoen Karhu on nostanut Pantteri-taistossaan asemiaan huomattavasti pudotuspelien edetessä. Jotta huuma Kauhajoella ei nousisi liian korkeaksi, on syytä muistuttaa Salon Vilppaan olevan edelleen selkeä suosikki etenemään finaaliin.

Kauhajoki osoittautui edellisessä pelissä kotonaan juuri niin vahvaksi kuin edeltävä vierasottelu antoi odottaa. Joukkue osui erinomaisesti kaaren takaa heittäen kolmen pisteen heitot 15/29. Vaikka heitot olivat suhteellisen hyvästä rytmistä ja osa vapaitakin, prosentti on jonkun verran yli odotusarvon. Tärkeintä Kauhajoen kannalta oli, että se kontrolloi peliä puolustamalla.

Kauhajoella vaikein edessä

Finaaliin päästäkseen Kauhajoella on vielä vaikein edessä: sen pitäisi pystyä hakemaan vierasvoitto Salosta. Vaikka Kauhajoki on hallinnut kolmea edellistä peliä, Salo on silti selkeä suosikki kotonaan. Se voi olla hieman yllättävää, mutta kannattaa muistaa Vilppaan erinomainen kotirekordi: runkosarjassa 15-3 ja pudotuspeleissä 4-0.

Vilppaan haaste tässä sarjassa on, että sillä ei ole hyökkäyksessään suoraviivaista etua. Etu pitää saavuttaa hyvän joukkuehyökkäyksen kautta. Joukkueen parhaat 1v1 -pelaajat Juwan Staten, Al’lonzo Coleman ja Desmond Williams eivät ole säännöllisesti pystyneet voittamaan omia puolustajiaan. Williams on vielä toipumassa loukkaantumisestaan ja Colemanin kurssi muuttui, kun Kauhajoki valitsi kokoonpanoonsa liikkuvamman ja paremmin puolustavan sisäpelaajan Kammeon Holseyn häntä vastaan. Staten on kärsinyt muun joukkueen passiivisesta pelaamisesta ja jäänyt hieman yksin siirtymistilanteissa.

Joukkuetekeminen vs yksilöratkaisut

Se ei tarkoita, etteivätkö Coleman ja Williams voisi silti tuoda joukkueelleen edellisiä pelejä enemmän. Etenkin Colemanin tapauksessa on kyse klassisesta paradoksista. Hän tulee skoraamaan enemmän, kunhan miettii vähemmän omaa pistetehtailuaan. Pakottamalla liikaa ja pyrkimällä väkisin lähelle koria mies on menettänyt itseluottamustaan ja epäonnistunut helpoissakin paikoissa. Turhautumistaan mies on purkanut tuomareille. Avainasemassa on tehdä omasta pelaamisestaan mahdollisimman helppoa ja keskittyä enemmän joukkuetekemiseen. Tämän ymmärtämisessä Salon valmentaja Joonas Iisalo ja videot pystyvät auttamaan paljon.

Yksilötekemistä enemmän Saloa auttaa paluu takaisin omaan identiteettiinsä. Joukkue voitti runkosarjan olemalla paras puolustusjoukkue ja juoksemalla aggressiivisesti kenttää. Kauhajoella joukkue ei saanut yksinkertaisesti riittävästi stoppeja. Austin Hollins, Joonas Lehtoranta ja Juho Lehtoranta heittivät kovia kolmosia, joista osan kanssa Salo pystyy helposti elämään. Mutta sen sijaan joukkueen parhaan heittäjän Tate Unruhin heitot olivat liian helppoja. Helppojen heittojen lisäksi Karhu pääsi hakemaan liikaa hyökkäyslevypalloja.

Puolustuksen kautta avoimelle kentälle

Paremmalla pallottomalla puolustuksella Vilpas pääsee käsiksi heittäjiin jo ennen syötön vastaanottoa. Kun heitot lähtevät vähän huonommasta rytmistä, tarkkuuden heikkenemisen ohella paranee Vilppaan mahdollisuus saada kiistaton puolustuslevypallo. Se tarkoittaa suoraviivaisesti parempaa mahdollisuutta päästä avoimelle kentälle. Mikäli pelin rytmi muuttuu Saloa suosivaksi, myös aggressiivisuus kentän juoksussa kasvaa luonnostaan. Silloin Salo pystyy hyödyntämään Kauhajoen suurinta heikkoutta, puolustusta kovemman hyökkäyspaineen alle. Statenin poikkeuksellinen taidon ja nopeuden kombinaatio voi päästä oikeuksiin.

Jo Kauhajoella Karhu teki virheitä, kun Salo käytti nopeasti ensimmäisen (tyhjän laidan) palloscreenin tai Staten työnsi palloa voimakkaasti eteenpäin. Tätä tapahtui vain salolaisten kannalta liian harvoin. Transition-tilanteessa Salo pääsee käyttämään paremmin kaukoheittäjiään. Myös Colemanille tarjoutuu tilanteita helppoihin koreihin hyökkäyslevypalloista tai keskikaistan juoksusta. Niiden jälkeen myös hänen 5v5 -tilanteiden korintekeminen helpottuu.

Kauhajoen puolustus on haavoittuvainen siirtymisen jälkeisissä nopeissa palloscreeneissä. Tässä Staten vapauttaa Matias Ojalan korintekoon.

Mitään kania Salon ei siis tarvitse hatusta keksiä, eikä sellaista tässä vaiheessa kautta ole edes olemassakaan pieniä viilauksia lukuunottamatta. Joukkueen pitää vain luottaa omaan konseptiinsa ja toteuttaa sitä vähän paremmin. Salon kannalta hyvä uutinen on se, että he ovat löytäneet toimivan konseptin Kauhajoen pelin sielun Bojan Sarcevicin puolustamiseksi.

Tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että luultavasti molemmissa leireissä uskotaan tällä hetkellä todella paljon omiin mahdollisuuksiin. Paljolti on kiinni siitä, kumman vahvuuksilla ottelusarjaa viedään eteenpäin.

Vaikka Salo on selvänä suosikkina kotikentällään, tarjoan Kauhajoen faneille iloa. Vedonlyönnissä Salo on arvotettu pääosin 7,5 pisteen suosikiksi. Se on liikaa. Arvioisin Kauhajoen pystyvän voittoon lähes 4 kertaa 10:stä. Siis Kauhajokea pelaamalla suoralla voitolla tai tasoituksella on saatavissa selvää arvoa. Odotettavissa on tasainen ja hyvätasoinen ottelu.

Pieti Poikola
Kirjoittaja on toiminut koripallovalmentajana noin 20 vuoden ajan. Todennäköisyyksiin nojaava valmennusfilosofia on tuottanut kolme Suomen mestaruutta.