Seagulls on viimeisen kahden vuoden aikana pelannut kolme erittäin kovaa playoffs-sarjaa ja voittanut niistä kaksi. Yhteiset kokemukset tiukoista playoffs-sarjoista voivat nousta arvoon arvaamattomaan välieräsarjan pitkittyessä.

-33 (v) +26 (k) -10 (v) +28 (k) +2 (v)

+17 (k) -36 (v) +5 (k) +6 (v)

Rivit yllä kuvaavat voittosarjojen ottelutuloksia (Kauhajoki 2016 / Kouvot 2017). Sarjoissa on kaksi yhteneväisyyttä. Molemmissa ensimmäinen vieraspeli on päättynyt suureen tappioon. Toiseksi, joukkue on pystynyt siitä huolimatta päättämään sarjan voittoon vieraskentällä.

Edellisellä kaudella on tänä vuonnakin merkitystä, koska avainpelaajat ja valmennus ovat pysyneet samoina. Antto Nikkarinen ja Jason Conley (ennen viime kauden päättänyttä loukkaantumistaan) olivat aloittavat takakentän pelaajat. Näiden lisäksi joko Carl Lindbom tai Timi Heinonen aloitti nelospaikalla. Tänä vuonna hienon kauden pelannut Lindbom on vakiinnuttanut paikkansa startterina. Mikko Larkas on valmentanut joukkuetta jo kolmen kauden ajan.

Nämä voittoisat kokemukset vaikeuksien jälkeen tuovat luottamusta yksilöiden omaan tekemiseen, joukkuekavereihin ja konseptiin. Sitä ei voi ostaa rahalla.

Nyt Seagulls on jälleen kovan paikan edessä, ehkä kovimman kuin kertaakaan aikaisemmin. Tämän kauden Kataja on viime kaudella sen tien päättänyttä Pyrintöä kovempi, mutta niin on Seagullskin. Siksi sillä on mahdollisuuksia. Sen pitää viedä peli uudelle tasolle haastaakseen Katajan.

Katajan huima pelaajalista

Katajan pelaajamateriaali on Seagullsia vahvempi. Siitä pitävät huolen Katajan todella kovat ulkomaalaisvahvistukset. Sisäpelaaja Kervin Bristolia lukuun ottamatta jokainen Katajan vahvistuksista pystyy laadukkaaseen heittoon 1v1 -tilanteista. Ottamalla pois Jarekious Bradleyn ja Rion Brownin oikean käden heitä pystyy hidastamaan, mutta ei täysin pysäyttämään. Molemmista tekee erityisen vaarallisen kova kaukoheittotaito. Kolmonen on nykykoriksen laatuheitto, kun helppojen kakkosten tekeminen on entistä vaikeampaa.

Darryl Bryantin vahvin heitto on puolestaan puolimatkan kakkonen. Vaikka se ei ole heittona edullisin, hän saa sen ilmaan aina halutessaan ja vaatii Seagullsin puolustukselta erilaista konseptia puolustamisekseen. Viisikkoa täydentävät Teemu Rannikko, joka on terveenä ollessaan sarjan paras takamies, sekä huikeassa heitossa oleva Ilari Seppälä.

Mitä Seagulls voi tehdä

Katajan voittamiseen vaaditaan todella paljon. Suurin vaatimus on intensiteetin nostaminen. Jotta Seagulls voisi taistella voitosta, sen on saatava Kataja ulos hyökkäyksen settipelistään.

Tämä vaatii hurjan puolustusintensiteetin lisäksi erittäin selkeää konseptia, mihin Seagullsin kokeneilla ja yhtenäisellä joukkueella on teoriassa rahkeita. Penkissä on riittävää syvyyttä ja pelaajilla fyysisyyttä. Haasteena on, että koko kaudella Seagullsin peli ei ole perustunut intensiivisyyteen, vaan ennemminkin erittäin varmaan ja tasaiseen pelaamiseen. Tässä sarjassa Kataja on ollut intensiivisempi joukkue. Siihen Seagullsin on saatava muutos.

Edellisten pelien perusteella Katajalla on hyvä mahdollisuus vierasvoittoon tänään. Luultavasti Kataja on niukka suosikki. Eikä vain voittamaan seuraavan pelin, vaan mestaruuden. Katajan voitto illan ottelussa käytännössä tarkoittaisi sarjan päättymistä. Mutta ottaessaan toisen kotivoiton Seagulls siirtäisi paineita taas Katajan suuntaan.

Mitä pidemmälle sarja etenee, sitä tärkeämpää on joukkueen keskinäinen koheesio ja myös se, että valmentaja tuntee, kuinka paljon joukkueesta ja yksittäisistä pelaajista voi saada irti. Aiemman pudotuspelikokemuksen myötä se etu voi olla Seagullsilla. Mikäli helsinkiläisjoukkue onnistuu kairaamaan voitot kotiyleisön tuella ja viemään sarjan seitsemänteen otteluun, mitä vain voi tapahtua. Seagullsin joukkue tietää, miten sarja päätetään onnistuneesti vieraskentällä.

Pieti Poikola
Kirjoittaja on toiminut koripallovalmentajana noin 20 vuoden ajan. Todennäköisyyksiin nojaava valmennusfilosofia on tuottanut kolme Suomen mestaruutta.