Suomi on herännyt juhannusaatosta juhannuspäivään parin mielenkiintoisen draftin jälkeen. NHL-draftin seuraaminen on ollut jo vuosia traditiona, mutta NBA-draft on ohitettu suomalaismediassa lähes aina vain sillä, että jossain riviuutisessa on mainittu draftin ykkösvaraus.

HC-osasto osaa varmasti sanoa, kuka pelaaja on tullut ensimmäisenä varatuksi viimeisen viiden vuoden aikana, mutta yksikään kadunmies ei sitä tietäisi Suomessa. Sen, että Auston Matthews valittiin ykkösenä (suomalaisten mielestä täysin ansaitsematta ennen Patrik Lainetta), on sen sijaan laajassa tiedossa.

Kaikki muuttui, ainakin joksikin aikaa. Lauri Markkasen supervaraus numerolla seitsemän on todella kova juttu. Sitä ei kukaan kiellä ja koripalloväen riemu on hyvin ymmärrettävää. Lajin asiantuntijat tietävät, että varaus on vasta välietappi, kuten esimerkiksi coach Toijala mainitsi twitter-tilillään. Varaus ei vielä takaa muuta kuin loistavan lähtökohdan NBA-uralle.

Hirvittääkin seurata kirjoittelua eri paikoissa. Markkanen on nyt uusi ”ihmepoika” eli kaveri, jonka oletetaan nousevan heti NBA-tähdistöön. Monessa paikassa ei enää puhuta siitä, että hän pääsisi pelaamaan vaan erittäin arvovaltaiselta taholta väläytellään jo tässä vaiheessa all-star -tasoa. Varmasti siihen on mahdollisuus ja siksi tämäkin näkemys on validi. Pitää silti muistaa, että nämä kommentit laitetaan mieleen – entä jos Markkasesta tulee VAIN hyvä NBA-pelaaja EIKÄ all-stars -pelaajaa? Onko hän silloin epäonnistunut? Ainakin joidenkin mielestä, koska hänestä piti tulla jotain ihan muuta.

Yliodotuksia on ladattu eri lajien urheilijoille vuosien varrella ja myöhemmin on sitten hymistelty, ”ettei siitäkään sitten mitään tullut”, kun otsikkojen alkuodotukset eivät olekaan toteutuneet. Voi sitä vahingoniloa, kun Laurin velipoika Eero ei sitten Real Madridissa lyönytkään itseään läpi, vain esimerkkinä läheltä.

Suomi on oma pieni maailmansa, NBA-maailma jotain ihan toista. Jo alkureaktiot Bullsin tekemän kaupan jälkeen kertovat, miten ristiriitaisesti liikkeeseen suhtauduttiin. Rion olympiavoittaja ja NBA:n ehdottomaan tähtitaivaaseen kuuluva Jimmy Butler treidattiin kaupassa, jonka toisen vaakakupin painavin palanen oli juuri Markkanen. Bulls luopui jostain uskoen oletukseen, että kauppa kannattaa myöhemmin. Se, että Markkanen oli osa Butler -kauppaa, asettaa hirmuiset odotukset Markkaselle heti kättelyssä. Jossain muussa tilanteessa olisi NBA-maailmaan ollut helpompi hiljakseen opetella talon tavoille, mutta nyt suurennuslasi on välittömästi jyväskyläläisen yllä. ”Butler-trade” asettaa ihan oman painavan selkäreppunsa Markkasen harteille.

Viime kädessä kaikki on kiinni Lauri Markkasesta itsestään. On täysin selvää, ettei hän itse häkelly ympärillään pyörivästä kohusta ja odotuksista Suomessa ja Yhdysvalloissa. Hän on valmis haasteeseen ja myös valmis täyttämään ne jättimäiset odotukset, jotka häneen on asetettu. Se on tietysti se tärkein asia. Eikä asia jää varmastikaan kiinni asenteesta, työmoraalista tai tavoitteellisuudesta. Urheilu on kuitenkin täynnä erilaisia muuttujia, joten mikään ei ole itsestään selvää, ei edes se, että korkealla varausnumerolla tultaisiin supertähdeksi. Mahdollista se on, mutta ei automaatio.