(TEASER: Liian iso Lauri Markkanen –kolumni/kisaraportti/hehkutus/fani-hihittely ilmestyy tälle sivustolle varoittamatta seuraavan 48 tunnin aikana.)

2011 EM-Kisat.

Susijengi aloittaa kisat tappioilla Kroatialle ja Kreikalle, mutta kaataa alkulohkoon jääneet Bosnian ja Montenegron. Jatkolohkossa voitto Georgiasta pitää haaveet mitalipeleistä elossa, mutta tappio Slovenialle keskeyttää Susijengin kiimantäytteisen EM-kisamatkan. Kansainvälisen tason huippuyksilöiden Goran Dragicin ja Erazem Lorbekin tähdittämän Slovenian vieminen maalikameran kuvaan asti jättää kisoista kuitenkin positiivisen muistijäljen koko koripalloilevan kansan mieliin.

Ei puhettakaan, miten Suomi ei kuuluisi tälle tasolle, vaikka se pääsi sisään kisojen laajentamisen vuoksi.

U20-ikäluokkien A-divisioonan EM-kisat vuonna 2016.

Sudenpentujen kisat alkavat harmittavalla tappiolla Israelille. Perättäiset, kyynisimmätkin lätkäjournalistit herättävät voitot Espanjasta ja Ranskasta nostavat kisojen odotusarvot aina mitalipeleihin asti. Selkeät tappiot Liettualle ja Slovenialle – Suomen turnauksen pelillisesti synkimmässä vaiheessa – haarauttavat joukkueen polun kuitenkin pois mitalipeleistä ja karsimaan säilymisestä A-divisioonassa.

****

Kisojen tärkeimmässä yksittäisessä ottelussa vastaan asettui Ranska, joka oli jo kertaalleen saanut turhautua Susipuolustuksen ärhäkkyyteen ja Lauri Markkasen koripalloilulliseen kuolemattomuuteen. Tiivistahtisessa turnauksessa Suomen pelityyli on laittanut pelaajat koville, eikä Suomen penkki ole vielä ihan sillä tasolla, että päävalmentaja Anton Mirolybov olisi voinut hyvällä omallatunnolla pitää tähtipelaajiensa minuutit riittävän alhaisina läpi alkulohkon ja ensimmäisten pudotuspelien.

Kisojen urheilullisin joukkue Ranska pystyi käsittelemään Suomen vahvan puoliajan lopetuksen ja kolmannen jakson hetkellisen hallintavaiheen, eikä jättänyt päätösjaksolla vähälukuiselle kotiyleisölle isommin juhlimisen aihetta. Olkoonkin, että Fiifi Aidoo tykitti koko kisojen komeimman heitontorjunnan, blokaten härkämäisen Amine Nouan donkkiyrityksen takaisin 90-luvun NBA Actionin TOP-10 –koosteisiin.

Lopputulos tarkoittaa kuitenkin sitä, että Suomi tulee putoamaan U20 EM-kisojen B-divisioonaan ensi kesäksi. Sunnuntain ottelu on teoriassa merkityksetön, mutta sitä se ei missään nimessä käytännössä ole. Kuten viisi vuotta aikaisemmin aikuisten tasolla, voi vuonna 2016 U20-maajoukkue päättää EM-taipaleensa kolmeen voittoon, mutta kuitenkin pettymykseen.

Voitto kisojen päätösottelussa nostaisi kuitenkin joukkueen ympärillä vellovan huomion ansaitun positiiviseksi.

Samalla pitää pystyä ymmärtämään ja muistamaan, että tämä on todisteiden valossa vain valitettava harha-askel polulla johonkin suurempaan. Siinä missä miesten Susijengi on tätä nykyä poikkeuksetta arvokisojen pirteimpiä ilmestyksiä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, pelasivat kesällä 2016 kaikki Suomen ikäkausimaajoukkueet arvokisojen A-divisioonassa. U17-joukkue pelasi MM-kisoissa.

Se on valtava, toistan, VALTAVA muutos esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen aikaan jolloin A-divisioona oli missään ikäluokassa kaino toive ja minkään suurmaan haastaminen vain hauska vitsi. Vuonna 2016, Suomi kaatoi samoissa kisoissa Espanjan ja Ranskan. Perättäisissä otteluissa, pelaamalla omaa koripalloaan ja ollen kiistatta parempi joukkue parketilla.

Eikä kukaan tule ikinä ottamaan tältä joukkueelta pois sitä hetkeä, kun Lauri Markkanen nousi korkeammalle kuin kukaan Helsingin Jäähallissa on ikinä noussut ja nosti Suomen ohi Espanjan jatkoajan viimeisillä sekunneilla. Sitä hetkeä ei mikään tappio tule ikinä pyyhkimään pois historiasta. Se hetki on jotain, mikä tulee elämään ikuisesti kaikkien koripalloa rkaastavien suomalaisten sydämissä.

Noiden voittojen arvo ulottuu myös paljon näitä kisoja kauemmas. Mikäli Suomi saa parhaat pelaajansa jalkeille ensi kesänä, tulee B-divisioonan kisoista yksi rumimmista turpakäräjistä mitä viime vuosina on nähty. Suomi muiluttaa tiensä A-divisioonaan, eikä sitä saavutusta tarvitse etukäteen sen isommin spekuloida.

Samanlaisesta pelaajasta Suomi ei saa A-divisioonan tasolla nauttia kuin mitä Markkanen tänä kesänä oli, mutta maajoukkueputki tuottaa myös jatkossa huippuyksilöitä tähänkin ikäluokkaan. Edon Maxhuni, Elias Valtonen, Andre Gustavson ja muut vain odottavat vuoroaan esiintyäkseen myös tämän ikäluokan kirkkaimmissa mahdollisissa valoissa.

Tämän positiivisen hypen ja huomion yllä pitääkseen on sunnuntain turnauksen päätösottelulla pieni, mutta samalla tärkeä rooli. Suomi pelasi turnauksen parasta koripalloaan alkulohkossa ja kohtasi likimain täydelliset kolme jaksoa pelanneen Liettuan ensimmäisessä pudotuspeliottelussaan. Slovenia pyyhki turnauksen huonoimman pelinsä pelanneella Suomella lattiaa ja Ranskan urheilullinen kuristusote puristi ilmat Suomen pelaamisesta pihalle lauantain koitoksessa.

Sunnuntaina Suomi pystyy kuitenkin pyyhkimään osan näistä muistoista pois. Ottelussa ei ole varsinaista panosta, mutta Sudenpennuiksi ristityllä joukkueella on mahdollisuus jättää pysyvä positiivinen jälki koripalloilevan kansanjaoston muistiin. On eri asia päästää mopo sivuluisussa ojaan asti, kuin oikaista se viime hetkellä ja ottaa pieni hetki happea pientareella.

Suomen -96 ja -97 ikäluokat eivät vielä olleet niin rutinoituneita ryhmiä Euroopan korkeimmalla tasolla, että otteiden tasaisuus olisi kestänyt A-divisioonassa säilymiseen vaadittavassa mittakaavassa. Tulevien kesien ikäluokat ovat, kaiken mennessä nappiin, kuitenkin rutinoituneita A-divisioonan kävijöitä.

Suomen pelaajiston terävin kärki oli toki jo nyt valmis näihin peleihin. Suomen kirkkaimmat yksilöt, Markkanen, Tuomas Hirvonen ja Aidoo etunenässä, olivat jo nyt kotonaan tässä ympäristössä. Markkanen on koko kisojen paras pelaaja. Tulevina vuosina Suomella on heittää koko rotaation laajuudelta kentälle entistä rutinoituneempia, kansainvälisissä peleissä marinoituja yksilöitä. Pelikirjan vaativuus ei käy enää, ainakaan yhtä rajusti, joukkueen suoritustason rasitteeksi.

Tämä kantaa juniorimaajoukkueita tulevina vuosina entistä kovempiin suorituksiin ja A-divisioonan paikan toistuviin uusimisiin, sekä tarjoaa tuleville Susijengi-toiveikkaille parhaan mahdollisen paikan mitata ja todistaa oma tasonsa kovassa kansainvälisessä vertailussa. Voittavat tavat kasvattavat voittajia. Voittavia tapoja juurrutetaan toiminnan ytimeen juuri tässä ympäristössä.

Koripalloväki. Älkää jättäkö tätä joukkuetta pelaamaan puolityhjälle katsomolle sunnuntain kisojen päätöskamppailussa. Se on ansainnut äänekkäimmän mahdollisen tuen.