Kauhajoen Karhu Basket selvitti ensimmäistä kertaa seurahistoriansa aikana tiensä Korisliigan finaaleihin joukkueen kaadettua BC Nokian välierissä otteluvoitoin 4-1. Ratkaisevassa ottelussa Kauhajoen liikuntahallilla BC Nokia johti ottelua vielä päätösjakson puolivälin jälkeen, mutta Karhu Basket käänsi ottelun nimiinsä Rene Rougeaun viime hetken korilla numeroin 84-82 (34-42).

Karhu kohtaa Korisliigan loppuotteluparissa Salon Vilppaan. Ottelupari alkaa ensi sunnuntaina.

Puoliajan kahdeksan pisteen takamatkan pisteen johtoasemaksi päätösjakson alkuun mennessä kääntänyt Karhu Basket oli täpärästi kiinni neljännessä voitossa ja finaalipaikassa. Kauhajoen liikuntahallin 1410-päinen kotiyleisö oli räjähdyspisteessä, eikä kauhajokisten seurahistorian ensimmäisen finaaliesiintymisen edessä näyttänyt seisovan enää mikään.

Devoe Josephin kahdeksaa pistettä ja näätäpaitojen jakson puolivälin molemmin puolin ulottunutta 8-3 -pistejuoksua myöhemmin, kotiyleisön tunnetila oli muuttunut riemua pursuavasta, suureen juhlaan valmistuvasta ilakoinnista jännittyneeseen kynsien pureskeluun. BC Nokian kuuden pisteen johtoasema vajaat neljä minuuttia ennen päätössummeria oli kasannut kotiyleisön näkökulmasta tarpeettoman määrän harmaita pilviä finaaliunelman tielle.

Vaikealla hetkellä kokemus nousee usein pinnalle, eikä Kelvin Lewis jättänyt oranssipaitoja pulaan. Kaksi kolmosta vajaassa 40 sekunnissa tasoitti ottelun ja vahvan sarjan pelannut sisäpelaaja Gregory Mangano nosti isännät jo johtoon reilut kaksi minuuttia ennen ottelun päätöstä.

Vincent Councilin vapaaheitot ja lay-up Lewisin jakson kolmannen kolmosen molemmin puolin kavensivat isäntien johtoaseman yhteen pisteeseen päätösminuutille siirryttäessä. BC Nokia ei onnistunut kasvattamaan pistesarakettaan hyvistä yrityksistä huolimatta minuutin kahden ensimmäisen hyökkäyksen aikana, mutta näätäpaitojen onneksi neljästä vapaaheitosta vain Bojan Sarcevicin toinen yritys onnistui, vierailijoiden sinnitellessä yhden pisteen päässä Manganon vapaaheittojen kolisuteltua rautoja vain reilut kymmenen sekuntia ennen päätössummeria.

Levypallon jälkeen räjähdysmäistä vauhtia etukentälle siirtynyt Devoe Joseph lähti hyökkäämään korirengasta kohti, löi jarrut pohjaan vapaaheittoviivan kulmalla ja naulasi keskimatkan hyppyheitollaan BC Nokian tasatilanteeseen 82-82 kun vain viisi sekuntia jäi jäljelle Kauhajoen liikuntahallin tulostaululle.

Karhu Basketin päävalmentaja Jussi Laakso loihti aikalisältä kokeneelle laiturille Rene Rougeaulle paikan hyökätä korirengasta kohti, asettaen miehen sisäänsyöttäjäksi ja nostaen Manganon kolmen pisteen kaaren rajalle ottamaan sisäänsyötön vastaan. Pallo tarttui Manganon silkinpehmeisiin käsiin ja Rougeau jätti viekkaalla vartaloharhautuksella puolustajansa askeleen taakseen, noutaessa pallon Manganolta ja sännätessä kohti korirengasta.

Väkivahva laituri löi pallon lattiaan, otti kontaktin puolustajaansa ja nousi vastaansanomattomasti käsiviidakon yläpuolelle. Pallo paneelin kautta nailonverkkoihin ja kotiyleisö räjähti huutomyrskyyn. Pelikelloon jäi sekunti aikaa, mutta aikalisät käyttäneen vierasjoukkueen ainoaksi mahdollisuudeksi jäi Henri Hirvikosken rukous omalta kenttäpuoliskolta. Rukoukseen ei vastattu, eikä Karhu Basketin seurahistorian ensimmäiselle finaalimatkalle löytynyt enää esteitä. Kotiyleisö aloitti hallitun juhlinnan joukkueen kanssa, kauhajokisten sinetöityä finaalipaikkansa sykkeet nostattavalla 84-82 (34-42) -kotivoitolla.

– Nokia teki tästä sarjasta kovan ja huipputasaisen. Meillä riittää nälkää vielä finaaleihinkin. Siellä kohtaavat ”rookie” ja ”kloppi”, eli minä ja Joonas Iisalo, naurahti Karhu Basketin päävalmentaja ensimmäistä kauttaan toimiva Laakso.

Ottelun sankari Rougeau päätti iltansa 12 pisteen, 7 levypallon, 5 syötön, 3 riiston ja 2 torjunnan tilastoriviin. Kuusi kolmosta pussittanut Mangano läimi tulostaululle 30 pistettä ja 9 levypalloa, Lewisin (14/5) ja Sarcevicin (18/3/3 syöttöä) kompatessa kaksikkoa mallikkaasti.

BC Nokian kärkikolmikko oli väkevällä pelipäällä myös sarjan viimeisessä ottelussa. Council kirjautti tililleen 20 pistettä ja 7 levypalloa, serbijätti Dragan Labovicin rouhiessa 19 pistettä ja 8 levypalloa. Pistekärki Joseph nakutti 23 pistettä, haki 5 levypalloa ja jakoi 4 koriin johtanutta syöttöä.

Lähde: Koripalloliiton sivut.