Hippo Taatila ja Petteri Koponen tarttuivat isoon haasteeseen reilu vuosi sitten. Koposen tarina laitetaan nyt kansiin ja Taatilan kirjoittama teos ilmestyy syksyllä, EM-kotikisojen jälkeen. Kirjan kustantaa Tammi.

Ohessa kirjailija Taatilan ajatuksia prosessista:

Viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana allekirjoittaneella on ollut kunnia seurata aitiopaikalta – ensiksi Länsiväylä-lehden urheilutoimittajana ja sittemmin Suomen koripallomaajoukkueen tiedottajana – Petteri Koposen kasvua itsepäisestä, moottoriturpaisesta teinisensaatiosta sukupolvensa parhaaksi suomalaiskoripalloilijaksi sekä koko kansan ilmiöksi kasvaneen Susijengin kulmakiveksi.

Totesin joulukuussa 2007 Koposen ylioppilasjuhlilla hänelle puoliksi leikilläni kirjoittavani jonain päivänä hänestä kirjan. Nyt, yhdeksän ja puoli vuotta myöhemmin, teen viimeisiä oikolukumerkintöjäni käsikirjoitukseeni ja raavin äimistyneenä päätäni. Minne hemmettiin ne vuodet ovat menneet?

Omaa kieltään kertoo sekin, ettei Koponen ole vielä edes neljännellä kymmenellään, ja silti onnistuin naputtamaan ruosteisella Remingtonillani hänen edesottamuksistaan lähes 500-sivuisen mammutin. Vapise, Jörn Donner!

Omassa päässäni Kopos-teoksen kirjoittaminen loksautti monta monituista palasta oikeille kohdilleen. Olin ollut mielestäni vuosikausien ajan kiitettävän hyvin selvillä hänen uransa monenkirjavista käänteistä, mutta vasta syvään päähän sukellettuani aloin ymmärtää, mitä kaikkea kulisseissa ja koripallohalleissa tapahtuikaan silloin, kun suurten kansanjoukkojen katseet olivat muualla.

Toivon teokseni antavan koripallon ja laajemmin urheilun ystäville kiehtovan, seikkaperäisen ja viihdyttävän kuvauksen siitä, mitä urheiluammattilaisuuteen kasvaminen vaatii. Itse olen nauttinut sen kirjoittamisesta suunnattoman paljon ja minulle on suuri ilo ja kunnia, että Petteri valitsi juuri minut tarinansa kertojaksi.

Totuus on, että vaikka Koponen päättäisi lyödä tossut naulaan tänä päivänä ja keskittyä täysipainoisesti golfin peluuseen, hän olisi jo lunastanut paikkansa kaikkien aikojen suomalaisten urheilijoiden Hall of Famessa. Eikä sovi unohtaa, että yhtä lailla Koponen nauttii varauksetonta kunnioitusta eurooppalaisissa huippukoripallopiireissä; ympyröissä, joihin harva suomalainen on vielä ehtinyt kohoamaan.

Tarina on kuitenkin vielä kesken, joten nauttikaamme hänen edesottamuksistaan niin Barcelonassa, Susijengissä kuin minne ikinä hänen tiensä vielä viekään.

Hippo Taatila