Susijengi johti sunnuntain ratkaisevaa MM-karsintaottelua 11 pisteellä kolmannen jakson loppuhetkillä, mutta Venäjän pitkään rautoihin kalahdelleet kaukoheitot alkoivat kuitenkin löytää tietään korisukkaan päätösneljänneksen alussa ja 7500-päinen kotiyleisö sai nautiskella Venäjän rynnätessä Kiinan MM-kisoihin 91-75 (37-38)-voitollaan.

Permin Molot Sports Hallin jumbotronille jääneet 16 pisteen kotivoittolukemat antavat väärän kuvan ottelun luonteesta, sillä voitto roikkui kuin kypsä hedelmä kumman tahansa joukkueen napattavana vielä vajaat kolme minuuttia ennen loppua.

Alkutahdit saneli Susijengi. Sataprosenttisesti pelitilanneheittonsa upottanut Tuukka Kotti (13/8) väläytteli hyökkäyksessä ja Alexander Madsen (7/2) loisti korinalustan vartijana, kun Susijengi pakotti kotijoukkueen kahteen aikalisään ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana ja karautti parhaimmillaan 10-28-johtoon.

Toisella neljänneksellä tulistunut venäläispuolustus imi susihyökkäykseltä tilan. Päästyään sanelemaan ottelun tempoa vyörytti Venäjä palloa järjestelmällisesti väkivahvoille Dmitrii Kulaginille (22/4/4 syöttöä) ja Nikita Kurbanoville (8/7) korin alla ja susijohto kaventui yhteen pisteeseen.

Pitkältä tauolta palattuaan Susijengi teki jälleen korjausliikkeen: susipuolustus tukki venäläispelaajien korilleajot antamalla kotijoukkueelle enemmän tilaa kaarella. Venäjän kaukoheittojen kalistessa yhä rautoihin Susijengi karkasi 54-65-johtoon Mikko Koiviston (11/1) osuessa kahdesti kaaren takaa.

Pitkään kaukoheittojensa kanssa tuskaillut Venäjä sai karistettua kipsinsä heti päätösneljänneksen alkajaisiksi Semen Antonovin (15/3), Dmitri Hvostovin (10/5/4 syöttöä) ja Andrei Vorontsevitshin (14/6/4 syöttöä) osuessa kaukoheitoissaan. MM-kisapaikka roikkui minuuttien ajan kummankin joukkueen saavutettavissa, kunnes 32-vuotias veteraanilaituri Vorontsevitsh osui kahdesti peräkkäin kaaren takaa nostattaen 7500-päisen kotiyleisön seisaalleen.

Runsaan puolentoista minuutin hermopelin jälkeen viimeisen sinetin Venäjän MM-kisapaikalle löi Hvostov, jonka kolmonen kasvatti venäläisjohdon ratkaisevaan kymmeneen pisteeseen viimeisen peliminuutin alkajaisiksi.

Taiston tauottua Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann onnitteli MM-kisoihin lohkon viimeisenä joukkueena edennyttä Venäjää ansaitusta kisapaikasta.

– Pakotimme Venäjän esittämään parastaan voittaakseen meidät. He osoittivat urheutta ja luonnetta tavassa, millä he tulivat takaa-ajoasemasta takaisin mukaan peliin. He ovat kisapaikkansa ansainneet, Dettmann antoi tunnustusta.

Puolitoistavuotisen vuotta kestäneen monia nousuja ja laskuja sisältäneen MM-karsintaurakan päättyessä Dettmann kiitteli omaa joukkuettaan vuolaasti.

– Pelasimme nämä karsinnat erittäin hyvin, Dettmann linjasi viitaten Susijengin saalistamaan kuuteen voittoon kahdestatoista MM-karsintaottelusta.

– Pienenä koripallomaana pelaajapohjamme ei ole niin suuri kuin monella suuremmalla maalla. Karsintaikkunajärjestelmä oli meille erittäin vaikea; pelasimme lähes kaikki ottelut eri kokoonpanoin ja kärsimme yhtenään loukkaantumisista. Siitä huolimatta pelasimme viimeisen karsintaottelun viimeisen neljänneksen viimeisillä minuuteilla MM-kisapaikasta.

MM-jatkokarsintalohko K:sta 31.8.-15.9. pelattaviin Kiinan MM-kisoihin etenivät Venäjän lisäksi Ranska ja Tshekki.

Susijengin urakka EM-karsinnoissa vuoden 2021 kisoihin käynnistyy ensimmäisellä EM-karsintaikkunalla 25.11.-3.12.2019.

Lähde: Basket.fi